Nieuws

Michelin 2019: twee nieuwe tweesterrenrestaurants en twaalf keer één ster

Een prachtige sterrenoogst voor Nederland in de Michelingids voor 2019. Ons land heeft er met Sabero in Roermond en Pure C in Cadzand twee tweesterrenrestaurants bij. Liefst twaalf eetgelegenheden ontvingen één ster, waaronder The Millèn in Rotterdam, Olivijn in Haarlem en 212 in Amsterdam.

Nieuwe tweesterrenrestaurants
Restaurant Sabero in Roermond van Sonja en Nico Boreas. Het echtpaar kookte ooit twee sterren bij Boreas in Heeze, en is nu opnieuw begonnen in Limburg. In het voorjaar geopend en nu direct bekroond met liefst twee sterren.

‘We hebben de mensen, de gezelligheid en de drukte gemist’, aldus Sonja over hun terugkeer. Nico: ‘Sabero is kleinschaliger en vier dagen open. Dat geeft ons meer rust. Nee, dit hadden we absoluut niet verwacht.’

Restaurant Pure C in Cadzand van Syrco Bakker (en Sergio Herman). Al jaren genoemd als kandidaat voor twee sterren en deze nu ook daadwerkelijk gekregen. ‘We hebben heel veel te bieden in Cadzand en het is mooi dat dit eruit komt. Het is echt een beloning voor alle medewerkers. Iedereen zegt dit, maar het is ook echt zo.’

Bekijk hier een uitgebreid video-interview met Syrco Bakker over Pure C, zijn signatuur en werken met Sergio Herman

Nieuwe zaken met één ster
Restaurant Flicka in Kerkdriel van chef Thomas van Santvoort, die het vak leerde bij onder andere Parkheuvel in Rotterdam en Beluga in Maastricht.

‘Dit is wel even wat’, aldus de chef. ‘Tot drie weken geleden ben ik hier absoluut niet niet mee bezig geweest. We zijn net begonnen en dan komt er veel op je af. Toen we de uitnodiging kregen, hebben we het er wel over gehad. Ook omdat we goede reacties krijgen van collega’s.’

Restaurant Voltaire in Leersum van chefs Robert Poel en Thomas Diepersloot. Signatuurchef is driesterrenchef Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest in Vaassen.

Restaurant De Rozario in Helmond van chef Jermain de Rozario, leerde het vak bij Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen. ‘Als Soenil mij niet van de straat had gehaald, was dit niet gebeurt. Weet niet wat ik moet zeggen. Daarnaast wil ik mijn vriendin bedanken, zonder haar steun zou dit niet lukken.’

Restaurant The Millèn in Rotterdam van chef Wim Severein, kookte voorheen in dezelfde stad een Michelinster bij Wereldmuseum. Niet in Amsterdam aanwezig, werd live tijdens presentatie gebeld en was druk met het wisselen van zijn autobanden.

Bekijk hier onze video over The Millèn, inclusief interview met Wim Severein

Restaurant Olivijn in Haarlem van chef en eigenaar Menno Post, kookte al op tweesterrenniveau bij Ron Blaauw in Amsterdam en De Bokkedoorns in Overveen.

‘We zijn pas vijf maanden open, en met jongens die allemaal keihard en vol passie voor het vak gaan. Het hebben van een eigen zaak is absoluut anders, we zijn nu ook verantwoordelijk voor onze medewerkers. Deze beloning is een bekroning voor iedereen.’

Restaurant O&O in St. Willebrord van chef Danny Tsang. Sinds 1982 hebben Danny en zijn vrouw al een eigen zaak, nu is daar (alsnog) de erkenning van Michelin.

‘Wij zijn ooit begonnen als een Chinees restaurant met nadruk op afhalen. We wilden toen al naar de top. Het is echt een familiebedrijf, ook onze drie kinderen zijn actief in de zaak.’

Lees hier in een uitgebreide blog onze ervaringen van een middag bij Restaurant O&O

Restaurant Rijnzicht in Doornenburg van chefs en broers Mike en Jim Cornelissen. ‘We zijn begonnen in het bedrijf van onze ouders. Dat we deze stap wilden maken, heeft wel voor de nodige discussie gezorgd. Nu hebben we een Michelinster, we hebben er echt geen woorden voor.’

Restaurant De Loohoeve in Schoonloo van chefs Marleen en Jeroen Brouwer. Beide ondernemers hebben nooit ontkend dat het behalen van een Michelinster een ambitie was.

‘We hebben het echter nooit van de daken geschreeuwd. We zitten op een van de mooiste plekken van Nederland, maar ook ver weg van de snelweg. Daarom willen we goed koken, want dan komen gasten ook als ze er wat verder voor moeten gaan.’

Restaurant Bougainville in Amsterdam van Tim Golsteijn. Pascal Jalhay werkte er (kort) als signatuurchef en onder zijn vleugels heeft Tim dit heel snel gerealiseerd. ‘We koken wat we lekker vinden en laten ons daarbij inspireren door smaken van over de hele wereld.’

Bougainville huisvest in hotel TwentySeven aan de Dam in Amsterdam. Kort na de opening gingen wij op bezoek, het resultaat zie je hier

Restaurant Monarh in Tilburg van chef Paul Kappé. ‘Constante kwaliteit is waarom het draait. Daarvoor hebben we een heel goed team en daaruit probeer ik zoveel mogelijk kwaliteit te halen.’

Restaurant 212 in Amsterdam van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot. Kookten samen twee sterren bij restaurant Bord’Eau, eveneens in de hoofdstad.

‘We zijn hier super blij mee. We zijn nog niet eens een jaar open en ontvangen van Michelin nu al deze beloning. We zijn trots op iedereen die hieraan zijn of haar bijdrage heeft geleverd.’

Restaurant Oonivo in Uden van chef Thijs Berkers. ‘Er is bij ons inderdaad veel aandacht voor wijnen. Soms kiezen we het eten en daarna de wijn, maar we doen dat ook andersom. Brabantse gastvrijheid is denk ik (ook) één van onze geheimen.’

ChefsFriends felicteert alle restaurants met hun nieuwe sterren.

Vorig artikel

Noël Vanwittenbergh van Ciel Bleu ‘Sommelier van het Jaar’ Michelin

Volgend artikel

Moshik Roth geeft goed eten extra dimensie met Emotion Dinners

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.