Oriëntaals en origineel bij jubilerend Restaurant O&O

‘Misschien wel het beste Oriëntaalse restaurant van Nederland’, twittert een van mijn tafelgenoten na een speciale lunch bij O&O in Sint Willebrord. De eetgelegenheid van de familie Tsang bestaat 35 jaar en heeft een select gezelschap uitgenodigd dit met hen te vieren. Een feest is het, en wij zijn erbij!
Het verhaal van Restaurant O&O in het Brabantse Sint Willebrord is zoals een (horeca)verhaal hoort te zijn. Eigenaren Helena (geboren in Maleisië) en Danny (Hongkong) ontmoeten elkaar zo’n 41 jaar geleden in Delft.
Chinees restaurant
Ze beginnen in Breda een restaurant met een broer van Helena en zijn vrouw, maar al snel ontdekken beide stellen dat ze ieder hun eigen zaak ambiëren.
Omdat ze niet met elkaar willen concurreren, verhuizen Helena en Danny naar Sint Willebrord en openen ze in 1982 restaurant Hong Kong. Een Chinees restaurant zoals we er heel veel hebben in Nederland.
Sint Willebrord
Acht jaar later – de kinderen Monica en Wendy zijn dan inmiddels geboren, Mike (deze middag verhinderd) volgt in 1992 – verhuizen ze naar het huidige – grotere en nieuwe – pand aan de Dorpsstraat. En ja, de naam van de straat voldoet precies aan het beeld dat daar bij hoort. De kerk staat voor de deur van de route dwars door het dorp.
De naam wordt aangepast in – eerst – Nieuw Hong Kong en – uiteindelijk, in 2002 – O&O, dat staat voor Oriëntaals & Origineel (Originaliteit).
Oriëntaalse keukens
Het echtpaar (hij is de chef-kok, zij de gastvrouw) wil meer gaan koken vanuit de oorsprong en de Nederlandse gast kennis laten maken met de enorme smaakrijkdom van hun geboortelanden en andere oriëntaalse keukens (Singapore, Thailand en Japan). Met een knipoog naar de Franse keuken overigens.
Terras
Anno 2017 ziet het pand er van binnen en buiten opperbest uit. De Dorpsstraat en het pand zijn als nieuw, het interieur is fraai en achter het restaurant ligt een prachtig terras dat ook nog eens volop mogelijkheden biedt voor besloten feesten. In dit opzicht zit het in ieder geval goed.
Gastvrijheid
Wat ook meer dan goed is, is de gastvrijheid. Het zit in de genen van Aziaten. Gelukkig hebben de eigenaren dit meegenomen naar Nederland en ook hun kinderen hiermee ‘besmet’. Vanaf de ontvangst tot en met het vertrek is het een warme deken.
Familiebedrijf
Het volledige gezin is inmiddels actief in het restaurant. Danny is chef-kok en Helena is de spil en de visionair, ontvangt de gasten en is de maker van de veelgeprezen dim sum.
Dochter Monica werkt als maître-sommelier (winnaar Gault&Millau Award Talentvol Gastvrouw 2016) en is inmiddels mede-eigenaar, dochter Wendy is gastvrouw en zoon Mike is achter de schermen het creatieve brein.
Daarmee is de toekomst gegarandeerd, ook nog eens door familie, en dat is allesbehalve een vanzelfsprekendheid in de horeca.



35-jarig bestaan
ChefsFriends mag deelnemen aan een lunch ter ere van het 35-jarig bestaan. Onder de noemer ‘Taste of O&O’ maken we een zeer smakelijke reis door de menukaart.
De ontvangst is op het terras, waar we genieten van een glas Champagne Taittinger, een Cantonese dim sum van rettich, crispy sushi en oesters Balinese style (met gember, knoflook, chili en limoen).
Iedere maand wordt in het restaurant een Cuvée van Taittinger per glas geschonken. Deze middag is dat de Millésimé 2000.
Sake
Aan tafel gaan we over op sake. De Nabeshima Junmai (Dai)Ginjo Yamada Niskihi wordt zo ruim ingeschonken dat het glas overloopt. Gelukkig staat deze in een van hout gemaakt kistje, zodat de overtollig sake wordt opgevangen.
Het is een teken van gastvrijheid, aldus Monica. Als het glas leeg is, moeten we de sake uit het kistje in het glas gieten. Of deze lekker is? Ik kan het niet beter samenvatten dan één van mijn tafelgenoten doet: ‘Dit is een heel vrolijke druif.’.



Japan
Uit de keuken komt een Japanse Yellowtail Kingfish Hamachi, die sashimi en als shared dining wordt gepresenteerd. Daarnaast Yellowfin Tonijn tataki bereid (dat wil zeggen: vliegensvlug geroosterd en gemarineerd en daardoor bijna rauw).
De voorliefde van de familie voor Japan komt naar voren in deze wijn-spijscombinatie. Het land van de rijzende zon wordt jaarlijks bezocht en vader, moeder, dochters en zoon komen dan terug met een hoofd en een koffer vol inspiratie.
De hierboven genoemde houten kistjes zijn daarvan een voorbeeld. Ook de Yellowtail Kingfish komt uit Japan. Vanuit daar wordt deze vers getransporteerd naar Düsseldorf, om vervolgens terecht te komen in de keuken van O&O. ‘We kopen alleen de oudere vissen in’, vertelt Helena. ‘Die zijn namelijk veel voller van smaak.’
Signatuur
We gaan verder met een scheermes, die zeer smakelijk is gevuld met wilde gamba, zeekraal, glasnoedels en XO-saus. Ik proef een palet aan Oriëntaalse smaken. Een gerecht dat volgens Monica echt staat voor de kookstijl van haar vader.
Onze conclusies: dan is er helemaal niets mis met die stijl! In het glas een ‘spicy’ Wilhelmshof Grauer Burgunder uit Pfalz in Duitsland.



Wagyu
Van het water naar het land! Chef-kok Danny serveert Kagoshima Wagyu en komt aan tafel het rauwe vlees laten zien. Superlatieven vliegen over tafel.
Het gerecht – gepresenteerd als saté – is alleen al vanwege de geur onweerstaanbaar. En dan moet het proeven nog beginnen… Om jou als lezer nog jaloerser te maken: het is een extraatje en wordt geserveerd omdat het vlees de dag ervoor vers is binnengekomen.
De Wagyu heeft eerst zo’n 8 minuten in de roner gezeten en is daarna gekruid en kort op een Big Green Egg gelegd. Soms hoef je niets te schrijven om duidelijk te maken dat iets heel erg lekker is. Bij deze…
Pekingeend
De dumplings die daarna op tafel komen, zijn gevuld met Pekingeend en bamboo shoots. De bouillon is van eend & kimchi. De begeleidende wijn – Suavia Bianco Veronese ‘Le Rive’ 2013 uit Veneto Italië – mag een keur aan complimenten in ontvangst nemen. En terecht, ik heb er niets aan toe te voegen.
Datzelfde geldt voor de Spaanse (Somontano) opvolger Enate Gewürztraminer Dulce 2013, die een absoluut signatuurgerecht van Restaurant O&O mag begeleiden. Deze verantwoordelijke taak wordt door de wijn op waarde geschat.



Kreeft
We krijgen de ‘Singapore style lobster’ geserveerd. Europese kreeft van de Big Green Egg, met Singaporese chili, nasi kuning (in kokosmelk gestoomde jasmijnrijst) en mantou (een wit gestoomd broodje uit de Chinese keuken).
‘In Singapore eten ze het met krab, maar wij hebben gekozen voor kreeft. Onder andere omdat krab erg lastig eten is’, legt Monica uit. In dit gerecht is ook de hand van moeder zichtbaar, zij is verantwoordelijk voor de saus.
We sluiten de lunch af met een op Azië geïnspireerd dessert met mango, lychee, passievrucht en Valrhona Ivoire chocolade.
Jubileummenu
Restaurant O&O is sinds 2003 opgenomen in minimaal één van de culinaire gidsen, heeft met Monica Tsang een voormalig winnaar van de Gault&Millau Award Talentvol Gastvrouw in huis en viert in 2017 het 35-jarig bestaan.
Dat laatste, heuglijke feit wordt gevierd met een speciaal jubileummenu van vijf gangen (59,50 euro en all-in 85 euro), dat in de maanden oktober en november als lunch en diner wordt geserveerd op woensdag, donderdag en vrijdag.



Menu’s
Verder is er een Chefs Menu, dat beschikbaar is in vier (59 euro, wijnen 28,50 euro), vijf (72 euro en 35,50 euro) en zes gangen (85 euro en 42,50 euro).
En er is een Tasting Menu van acht gangen voor 138 euro. Een wijnarrangement is beschikbaar met vier (28,50 euro), vijf (35,50 euro) of zes glazen (42,50 euro).
Liever à la carte lunchen of dineren? Dat kan! Monica heeft een wijnkaart met honderd wijnen en negen soorten sake, en buiten de kaart om nog eens twintig wijnen.
Restaurant O&O is op maandag en dinsdag gesloten. Op zaterdag kun je alleen terecht voor diner en zondag is de zaak vanaf 13.00 uur doorlopend geopend.
Mooi verhaal
Als ik huiswaarts keer, lees ik een tweet van een van mijn tafelgenoten. ‘Misschien wel het beste Oriëntaalse restaurant van Nederland.’ Aan die voorspelling waag ik mij niet, maar ik weet wel dat hij er nooit ver naast kan zitten.
Wat misschien nog wel mooier is, is het verhaal achter Restaurant O&O. Twee ondernemers – een uit Hongkong en een uit Maleisië – die elkaar in Delft ontmoeten, in Sint Willebrord een zaak beginnen, dat inmiddels al 35 jaar doen en alle drie de kinderen in het bedrijf hebben werken. Het is een horecaverhaal, zoals ik dat graag zou schrijven…