Nieuws

De Treeswijkhoeve in Waalre baart opzien met uniek feit

Bij tweesterrenrestaurant De Treeswijkhoeve in Waalre kan de vlag uit. Het restaurant baart opzien met een uniek feit in de keuken.

Want op vrijdag 19 april is keukenchef Franke Osinga (33) geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Franke mag zich de 151ste SVH Meesterkok van Nederland noemen. De Treeswijkhoeve is hiermee het enige restaurant in Nederland waar 2 SVH Meesterkoks werkzaam zijn. Eigenaar en SVH Meesterkok Dick Middelweerd behaalde in 1990 zijn Meestertitel.

SVH Meesterkoks Jarno Eggen (De Groene Lantaarn**, Staphorst), Erik van Loo (Parkheuvel**, Rotterdam) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland namen de Meesterproef van Franke Osinga af in De Treeswijkhoeve. Aan het einde van de Meesterproef maakte de commissie aan Franke bekend dat hij absoluut meesterwaardig is en geslaagd is voor zijn Meesterproef. 

‘Franke is een chef die gerechten delicaat en subliem op smaak aan de gasten serveert. Hij combineert een klassieke basis met moderne afwerking, wat resulteert in prachtige en kwalitatief hoogwaardige gerechten die elke keer weer voor een verrassing op het bord zorgen. Franke heeft ons samen met het team meer dan overtuigd van zijn Meesterschap’, aldus de commissie. 

Unieke prestatie

Met het behalen van deze Meestertitel is De Treeswijkhoeve niet alleen 1 van de 9 restaurants van Nederland waar 2 SVH Meesters werkzaam zijn, het is ook het enige restaurant waar 2 SVH Meesterkoks werkzaam zijn. Eigenaar en SVH Meesterkok Dick Middelweerd behaalde in 1990 zijn Meestertitel. Omdat Dick Middelweerd zijn Meestertitel ook in de keuken heeft behaald, was hij tijdens de gehele proef niet aanwezig in het restaurant. Pas na de bekendmaking van het resultaat, kon Dick zich weer bij het team voegen.

Lang gekoesterde droom  

Franke begon zijn carrière op 16-jarige leeftijd als afwasser en keukenhulp. Al snel combineerde hij deze functies met een stage bij De Heeren van Harinxsma in het Friese Beetsterzwaag. Hier werkte hij onder SVH Meesterkok Marc van Gulick en begon zijn droom om ooit zelf Meesterkok te worden. Na zijn na zijn opleiding tot Zelfstandig werkend kok, volgde Franke de talentenopleiding van de Sterklas en ging hij bij SVH Meesterkok Martin Kruithof in De Lindenhof (Giethoorn) aan de slag, om na zijn afstuderen terug te keren naar De Heeren van Harinxsma. In 2015 maakte hij de overstap naar De Treeswijkhoeve, waar hij nu als keukenchef zijn SVH Meestertitel heeft behaald.

SVH Meestertitels 

Met het slagen van Franke Osinga heeft Nederland in totaal 305 SVH Meesters, die samen 321 SVH Meestertitels hebben behaald, verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meesterkok, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de SVH Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ GreenNederlandse Streekwijnen en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Oosterscheldekreeft: uniek product uit Zeeuwse wateren

Volgend artikel

Proeverij met Nederlandse wijnen bij jou thuis

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.