Blog

Culinair genieten tijdens eerste editie Grand Gala des Patrons

ChefsFriends was zondag 24 januari getuige van de eerste editie van het Grand Gala du Patrons. Bij De Landgoederij in Bunnik serveerden de 22 bij Les Patrons Cuisiniers aangesloten restaurants een galadiner aan 250 gasten. Een blogverslag in tekst en beeld.

Vorig jaar september kondigde tweesterrenchef Martin Kruithof van De Lindenhof in Giethoorn het evenement aan via een video op de website van ChefsFriends.

Les Patrons Cuisiniers
Het jaarlijkse eigen galadiner werd vervangen door een gala-avond voor consumenten. Met 24 koks van Les Patrons Cuisiniers, inclusief voorzitter Cees Helder, achter het fornuis en hun partners als gastvrouwen.

Bunnik
Locatie: De Langoederij in Bunnik van de Brothers Horecagroep. Enerzijds vanwege de centrale ligging, anderzijds vanwege de capaciteit. Een locatie met plek voor 250 dinerende gasten.

Dat aantal bleek feitelijk al snel onvoldoende. De belangstelling was overweldigend. Binnen no time was het aantal beschikbare plaatsen bezet en ontstond zelfs een heuse wachtlijst.

Goed eten en goed drinken
Het werd een prachtige en heerlijke avond met goed eten, goed drinken, gezellige gasten en een heuse after party.

Gasten werden ontvangen via de rode loper en konden zich buiten al te goed doen aan de heerlijkste hapjes, door de patrons bereid op de big green egg.

Champagne
Daarbij onder andere gamba’s, langoustines, oester en zwezerik. En – uiteraard – champagne: Laurent Perrier Brut Magnum. Fris, licht en elegant.

Binnen kreeg dit een vervolg met amuses van onder andere zalm, kreeft, coquille en mossel, en spaghetti carbonara.

Diner
Het zesgangendiner in de galazaal startte met een zeer smaakvol en heerlijk licht gerecht van krab, citrus en sesam van Wilco Berends van De Nederlanden in Vreeland.

Nadine Mögling van Bij Jef in Den Hoorn op Texel, zij verzorgde de wijnen, serveerde er een Albarino 2014 Martin Codax uit Spanje bij.

‘Evenwichtige frisse zuurgraad, sappig fruit en mooi droog’, aldus de eigenaar en gastvrouw van het sterrestaurant op het Waddeneiland.

Kreeft en Kemperhoen
Daarna was het de beurt aan Raymond Prinsen van Moulin Bistronomie in Borculo. Zijn ‘kreeft, Kemperhoen, bospeen en gember’ was een prachtig vervolg op de starter van zijn collega door de diepte in de smaken.

Magnum-flessen wijn
De begeleidende wijn, eveneens geserveerd uit een Magnum-fles, was een 2014 San Vincenzo Anselmi uit Italië.

‘Afkomstig van wijngaarden met vulkanische tufsteen, handmatige selectie en zachte persing van de druiven door middel van pneumatische pers. Puur, aromatisch met milde zuren en ingetogen bitters.’

Truffel
Een hoofdrol voor truffel in het derde gerecht van de avond, van de hand van Henk Savelberg in samenwerking met Karl van Baggem van De Hoefslag in Bosch en Duin.

De truffel werd, zoals het hoort, aan tafel voor het oog van de gasten geschaafd op het bord met daarop tarbot en risotto.

Heel mooi dat de truffel niet overheerste, maar de smaken van de tarbot en de smeuïge risotto juist mooi aanvulde. Een zeer smakelijke combinatie.

Een 2011 Mâcon Verzé, Domain Leflaive uit de Bourgogne completeerde de wijn-spijscombinatie. ‘100 procent Chardonnay fermentatie op RVS met natuurlijke gisten. Rijping voor 15 maanden op eikenvaten. Krachtige rijpe Chardonnay met frisse mineraliteit.’

Sukade
Martin Kruithof zetten zijn handtekening onder het vierde gerecht van de avond: heerlijk malse sukade, ganzenlever, appelstroop en aardpeer.

Door Nadine begeleid door 2010 Nuits Saint Georges Vieillies Vignes, Domaine de Bellene van Nicolas Potel. ‘Elegant rood fruit en zachte en rijpe tannine.’

Sorbet zuring
Kersvers tweesterrenchef Jarno Eggen van De Groene Lantaarn in Zuidwolde bezorgde de gasten een fris mondgevoel, voordat ze begonnen aan het dessert. Zijn ‘sorbet zuring’ bevatte snijboon, veldzuring en amandel, en was top!

Dessert
De afsluiting was van de hand van Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen. Hij serveerde ‘gulab jamun citrus’, met vanille-ijs en meringue.

Gulab jamun heeft zijn oorsprong in de Indiase keuken en staat voor zoet gebak, mooi in balans gebracht door de citrus.

Soenils gerecht werd begeleid door een 2007 Château Violet Sauternes uit Bordeaux. ‘Verfijnd zoet citrusfruit.’

Kaas en chocolade
Bij terugkeer in de ontvangstruimte, maar nu voor de after party, konden ze genieten van de kazen van Bourgondisch Lifestyle uit Beverwijk, koffie van Buscaglione en de bijzondere chocolade van InChoc (Leendert Klaassens) uit Leeuwarden.

Op de proeftafel bonbons met de smaken earl grey-citroengras, passie-roze peper, banaan-gember, nootmuskaat-jenever, butterscutch, praliné-kruidnagel-mandarijn, kalamansi en kokos-sereh-red curry.

Patisserie
‘Ik ben opgeleid als chef-kok met een voorliefde voor patisserie’, aldus eigenaar Leendert Klaassens. ‘Vandaar deze combinaties. Ik experimenteer veel met smaken en ik spar veel met Albert Kooy van Stenden University.’

Ook erg in trek was de gin-tonic bar van Fever-Tree. Omdat de livemuziek eveneens was begonnen, bleef het nog lang gezellig in Bunnik….

Een nieuw evenement lijkt geboren. Patrons en gasten waren het in Bunnik met elkaar eens: volgend jaar weer. ChefsFriends sluit zich daar van harte bij aan.

Vorig artikel

Mooiste foto’s op Instagram afgelopen week

Volgend artikel

Sterrestaurant La Trinité begint jaar met opgefrist concept

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.