Nieuws

Dit zijn de goedkoopste Michelinsterren van ons land

Michelin heeft een overzicht gemaakt van de goedkoopste sterren van Nederland. De rode gids wil daarmee laten zien dat het vooroordeel dat dergelijke restaurants per definitie duur zijn, onterecht is. In de lijst staan vijftien eetgelegenheden.

‘De Michelinster leidt gasten naar restaurants waar hen memorabele momenten staan te wachten’, aldus Michelin op de eigen website. ‘Daar staat uiteraard een prijs tegenover, al is het vooroordeel dat dergelijke restaurants per definitie duur zijn onterecht. Dat bewijst de lijst van goedkoopste Michelinsterren van Nederland.’

De vijftien door de culinaire gids opgenomen eetgelegenheden zijn:

Basiliek Harderwijk

Het met een Michelinster bekroonde Basiliek in Harderwijk is sinds 1 juni 2022 in handen van Yornie van Dijk. Een goede maand later opende hij het restaurant, dat hij overnam van Tabitha en Rik Jansma.

Afgelopen november werd hij door zijn collega’s van JRE-Nederland, de restaurantvereniging waarbij Basiliek is aangesloten, uitgeroepen tot Chef van het Jaar.

Michelin schrijft: Yornie van Dijk is een aanhanger van de Nordic Cuisine en eigent zich deze zuivere manier van koken toe. Intensiteit typeert zijn keuken, met een focus op friszurigheid. Zijn stijl is licht en legt de nadruk op groenten, zo heeft u in dit gezellige restaurant altijd vegetarische opties en een groentemenu.’

De prijzen volgens de culinaire gids: driegangenlunch voor 55 euro, vijfgangenmenu 75 euro.

Bistro de la Mer Amsterdam

Bistro de la Mer, in 2023 bekroond met een Michelinster, komt uit de koker van het succesvolle duo Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, en staat onder leiding van chef-kok Julius Nuiten.

‘Deze gezellige bistro brengt Parijse sferen naar het hart van Amsterdam’, aldus Michelin. ‘Zodra u binnenstapt, valt de indrukwekkende oesterbar in het oog. Dergelijke zilte lekkernijen zijn de sterren van no-nonsense visgerechten, die oude recepten een frisse interpretatie geven. Het team dat Richard en Thomas hier aangesteld hebben, zet een viskeuken next level neer.

De prijzen volgens de culinaire gids: voor-, hoofd- en nagerecht à la carte voor gemiddeld 70 euro.

Brass Boer Thuis Zwolle

Brass Boer Thuis in Zwolle is één van de restaurants van Thérèse en Jonnie Boer, bekend van De Librije. Het is gevestigd op de Nieuwe Markt in het hartje van de stad.

In de ogen van Michelin streeft Brass Boer Thuis ernaar fijnproevers zich thuis te laten voelen in het restaurant en slaagt het daar met verve in. ‘Jonnie en Thérèse Boer hebben hier namelijk een team neergezet dat vaak op het houtvuur kookt, graag met lokale producten werkt en beseft dat originaliteit niet complex hoeft te zijn. Dit is ongedwongen gastronomie die draait om fun.’

De prijzen volgens de culinaire gids: een verrassingsmenu van vier gangen voor 70 euro.

Cheval Blanc in Heemstede

In 1996 geopend door eigenaar en gastheer Ton Nelissen en sinds 2007 in het bezit van een Michelinster. De keuken staat onder leiding van chef-kok Huub van der Velden.

Michelin spreekt over een zaak met klasse. ‘Het is eerder discreet gelegen in het centrum van Heemstede, maar zodra u binnenstapt, wordt u gecharmeerd door de hartelijkheid van de ontvangst. Men is hier oprecht bezorgd om de gast.’

Chef Huub van der Velden wordt omschreven als een ervaren vakman. ‘Die ook kan rekenen op een gastheer met uitstekende wijnadviezen.’

De prijzen volgens de culinaire gids: driegangenlunch voor 55 euro en een viergangenmenu voor 75 euro.

De Juwelier Amsterdam

Ook deze eetgelegenheid behoort toe aan Thomas Groot en Richard van Oostenbrugge. Toen het opende op 1 juli 2021 was dit het tweede restaurant van het duo, dat destijds nog alleen actief was met het eveneens in de hoofdstad gelegen 212.

‘Met als kleine zus Bistro de la Mer is De Juwelier een levendige zaak waar u 7 op 7, ’s middags en ’s avonds, een geweldige à la carte krijgt voorgeschoteld’, schrijft Michelin. ‘Yoran Jacobi aarzelt niet om minder populaire producten als snoekbaars en beenmerg te verwerken in straight to the point-bereidingen. Hij biedt een frisse kijk op aloude recepten, met behoud van hun power en toevoeging van originele associaties.’

De prijzen volgens de culinaire gids: voor-, hoofd- en nagerecht à la carte voor gemiddeld 60 euro.

De Kas Amsterdam

Chefs Wim de Beer en Jos Timmer zijn in het bezit van een rode én een groene ster. Ze koken af en toe met vlees en vis, maar focussen vooral op plantaardige creaties. ‘Duurzaamheid zit in het hart van deze groene Michelinster’, aldus de culinaire gids.

‘From plant to plate is het motto van De Kas, dat merkt u rondom u. Het restaurant bevindt zich namelijk in een imposante kas, omgeven door een ruime tuin waar allerlei variëteiten groenten, kruiden en fruit worden geteeld.’

De prijzen volgens de culinaire gids: driegangenlunch voor 50 euro en vijfgangenmenu (diner) 73 euro.

De Woage Gramsbergen

In maart 2021 noemde sterrenchef Jarno Eggen dit restaurant op ChefsFriends één van de plekken waar hij en zijn partner Cindy graag komen. ‘Jelle Janssen en Corine Kleine hebben tien jaar bij ons gewerkt en zijn inmiddels vrienden. We zijn trots op wat ze hebben neergezet. In de keuken wordt veel gewerkt met lokale producten en ze koken er echt wat ze zelf lekker vinden.’

Vorig jaar april kende Michelin de eetgelegenheid een ster toe. ‘Bekende combinaties als tournedos en ganzenlever of kreeft met risotto ontvouwen hier al hun intensiteit en worden opgetild dankzij geïnspireerde garnituren en diepgaande sauzen’, zo schrijft de rode gids.

De prijzen volgens Michelin: verrassingsmenu van vier gangen 69,50 euro.

Eden Valkenswaard

Bij het in januari 2019 geopende restaurant Eden in Valkenswaard moet jij je als gast in het aard paradijs wanen. De eerste jaren onder leiding van Herman Cooijmans en Robin Groos, nu is Herman alleen eigenaar.

Liefhebbers van creativiteit vinden hier hun hof van Eden, aldus Michelin. ‘Herman Cooijmans bezit namelijk de nodige durf en vakkennis om uitdagende combinaties als rog met aardbei of kraai met sinaasappel en een jus van kardemom te laten slagen. Zijn gewaagde keuzes worden beloond met verfijnde associaties.’

De prijzen volgens Michelin: driegangenlunch voor 48 euro, chef’s menu van vier gangen 60 euro (enkel woensdag, donderdag en zondagmiddag), menu van vijf gangen 72 euro.

Lizz Gouda

Als je ergens een succes van wilt maken, moet je er alles aan doen dat te realiseren. Dat schreven wij eerder over boetiekhotel WSHS en restaurant Lizz. In Gouda hebben Sharon en Lennart van Gastel een voormalig weeshuis omgetoverd tot een fantastisch boetiekhotel.

In de keuken werd gestart met twee sterrenchefs – Martijn Kajuiter en Remco Kuijpers – en inmiddels heeft laatstgenoemde de culinaire leiding.

Michelin heeft het op haar site over technische precisie, gevoeligheid en een zwak voor subtiele Aziatische smaken. ‘Deze kwaliteiten schrijven we graag toe aan Remco Kuijpers, de chef van dit luxueus designrestaurant in het high-end boetiekhotel. De verrassende wijnpairings zijn een must om deze totaalbeleving ten volle te ervaren.’

De prijzen volgens de culinaire gids: driegangenmenu 59 euro (enkel op woensdag, donderdag, vrijdagmiddag en zaterdagmiddag), menu van vier gangen 85 euro.

Marrees Weert

Patricia en Jan Marrees startten in december 2018 op de huidige locatie, nadat ze in de jaren daarvoor een andere eetgelegenheid exploiteerden in Weert. Michelin noemt hem een ervaren rot, die voor een meer ontspannen aanpak van gastronomie heeft gekozen.

‘Dat vertaalt zich naar een sfeervol decor met een ongedwongen ambiance, een mooie internationale wijnkaart en een ruim aanbod gerechten die het brede palet van de chef weergeven.’

De prijzen volgens de rode gids: lunchmenu voor 49,50 euro, viergangenmenu 80 euro.

Noble Kitchen Cromvoirt

Noble Kitchen is het tweede – in 2018 geopende – restaurant van Edwin Kats. Het is gerealiseerd op een nieuwe golfbaan in Cromvoirt, onder de rook van ’s-Hertogenbosch.

Michelin stelt dat een blik op de ellenlange kaart het hart van elke fijnproever sneller laat slaan. ‘En dan zeker zij die van Aziatische finesse houden. De omgeving van dit designrestaurant is al even verleidelijk: het futuristische gebouw grenst namelijk aan de mooie Bernardus Golf. Dit is het soort zaak waar men elke dag heen zou willen gaan.’

De prijzen volgens de culinaire gids: voor-, hoofd- en nagerecht à la carte mogelijk vanaf 40 euro, tweegangenlunch 40 euro en menu van vijf gangen 80 euro.

’t Raedthuys Duiven

Hans den Engelsen en Karina van der Kolk zijn met ’t Raedthuys in Duiven al jaren een stabiele baken in het culinaire sterrenlandschap.

Michelin schrijft: ‘In het wildseizoen? Dan toont Hans den Engelsen aan hoe je filet van hert perfect rosé gaart, wat het belang is van een intense wildjus en hoe je die winterse power aanvult met fijne groentegarnituren.’

Krijgt hij een voorraad aardpeer binnen, vervolgt de culinaire gids. ‘Dan gaat hij de topinamboer in verschillende texturen verwerken om de diversiteit van z’n aardsheid te benadrukken en ook nog eens de fijne vettigheid van gerookte paling aan te vullen.’

Gastvrouw en sommelier Karina van der Kolk speelt volgens Michelin op al die rijke smaken in met zelf geïmporteerde wijnpareltjes die echt het verschil maken. ‘In dit klassieke huis worden oud en nieuw met gevoel vermengd.’

De prijzen volgens Michelin: viergangenmenu 72,50 euro.

Vigor Vught

Chef Lars Albers en gastheer Randy Bouwer openden de deuren van Vigor in Vught in juli 2020. Het restaurant huisvest in villa Bleijenberg, een Rijksmonument uit de zeventiende eeuw. Hart van de locatie is een ronde open keuken, die tevens dienst doet als centrale bar.

Michelin stelt dat je als gast getuige bent van de vriendschap tussen twee vakmannen. ‘Het boeiende wijnverhaal (check zeker het sherryaanbod) is de perfecte aanvulling op de productiegerichte keuken. Chef Lars slaagt erin te verrassen met herkenbare smaken en gaat steeds tot de essentie.’

De prijzen volgens de culinaire gids: businesslunch van twee gangen 42 euro en viergangenmenu 88 euro.

’t Vlasbloemeken Koewacht

Al het lekkers van zee, vee en veld is het motto van Bianca en Eric van Bochove van ’t Vlasbloemeken in Koewacht. Het restaurant op de rand met België is sinds 2012 in het bezit van een Michelinster.

ChefsFriends sprak recent uitgebreid met de chef, ook over de brand die hen trof en waardoor de zaak drie maanden de deuren gesloten moest houden. Eric en Bianca kozen voor de weg der geleidelijkheid en toonden, zoals de chef het zelf zei, op de juiste momenten de juiste ballen.

Michelin omschrijft Eric van Bochove als een productliefhebber, die al zijn lekkernijen in de verf zet dankzij zijn ervaring en neus voor nieuwe ontwikkelingen – denk aan de introductie van Aziatische smaakmakers.

‘Zo heeft hij altijd een schaaldierenmenu dat gebaseerd is op lekkernijen als Oosterscheldekreeft.’ En verder: ‘Vertrouw op gastvrouw Bianca voor een charmante bediening en uitstekende wijnvoorstellen.’

De prijzen volgens de culinaire gids: tweegangenlunch 44,50 euro (enkel op woensdag, donderdag en vrijdag), viergangenmenu vanaf 72,50 (enkel op woensdag, donderdag en voor de lunch) en schaaldierenmenu van drie gangen 85 euro.

Zoldering Amsterdam

‘Het glas en het bord staan op gelijke hoogte in deze levendige buurtbistro’, aldus Michelin. ‘Wijnliefhebbers worden overweldigd door het geweldige aanbod van zowel kleine producten als iconische huizen.’

De rode gids noemt de vegetarische filet americain een must try. ‘Het volledige à-la-carte-aanbod laat het hart van elke fijnproever sneller slaan. Wees maar zeker: bij Zoldering gaat het dak er telkens af!’

De prijzen volgens Michelin: voor-, hoofd- en nagerecht à la carte voor gemiddeld 60 euro.

Let op: die informatie in dit artikel komt van een publicatie door op de website van Michelin. Deze is het laatst geactualiseerd op 3 januari van dit jaar. De prijzen zijn vanaf-prijzen.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Dani Hoefnagels: ‘Kookstijl van mij en Demain is mediterraans’

Volgend artikel

Restaurant Stampij: culinair kabaal maken in Doetinchem

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.