Borrels & Bites

Jef Schuur van Bij Jef viert inauguratie als SVH Meesterkok

Jef Schuur is officieel SVH Meesterkok. De patron-cuisinier van Bij Jef in Den Hoorn heeft de versierselen die horen bij de titel, maandag 4 juli uitgereikt gekregen door zijn leermeester Hans Snijders. De eetgelegenheid op Texel heeft nu twee SVH Meesters als eigenaar, partner Nadine Mögling is namelijk Meestergastvrouw.Als je nog geen goede reden hebt kunnen vinden om eens naar Texel te gaan, dan hebben wij die nu voor je.
Bij Jef in Den Hoorn heeft sinds maandag 4 juli twee eigenaren die beiden in het bezit zijn van een SVH Meestertitel.

SVH Meestergastvrouw
Aan de voorkant word je al een tijd in de watten gelegd door Meestergastvrouw Nadine Mögling en haar team. In de keuken is het niveau sinds gisteren officieel ook ‘meesterlijk’.

SVH Meestertitel
Nadine en Jef verkeren daarmee in bijzonder gezelschap. Er zijn vier koppels die beiden een Meestertitel dragen en daarvan zijn er drie actief met een eigen restaurant.

Dat het met succes afleggen van de Meesterproef een prestatie is van het gehele team, werd door Jef benadrukt na zijn inauguratie.

Meesterlijke keuken
‘Op de dag van de proef zie je de jongens ’s morgens nog wat slaperig binnenkomen, maar allemaal met maar één ambitie: we gaan het flikken’, zo vertelde de kersverse Meesterkok.

‘Het is zo’n gave ploeg, mensen die het gewoon verdienen om een Meester te hebben in de keuken.’

Michelinster
De met één Michelinster bekroonde chef hoopt van harte dat uit zijn team ooit koks komen die in de toekomst ook de Meestertitel behalen.

Meesterproef
Op 21 april legden Jef en zijn team de Meesterproef met succes af onder het toeziend oog van de SVH Meesterkoks Dennis Kuipers (Vinkeles* in Amsterdam) en Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve** in Waalre en secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland.

Texel
Hanneke benadrukte in haar openingswoord de waarde van de Meestertitel, met een kwinkslag.

‘Jef had zijn proef nog maar nauwelijks met succes afgelegd of Lonely Planet besloot om Texel op te nemen in de top 10 van te bezoeken Europese bestemmingen.’

Leermeester Hans Snijders
De officiële handelingen werden verricht door Hans Snijders van Château Neercanne in Valkenburg, de leermeester van Jef.

De Limburger, zelf ook SVH Meesterkok, nam Jef in 1990 aan en had de originele, handgeschreven sollicitatiebrief meegenomen waaruit hij met plezier en een glimlach voordroeg.

Destijds was hij al onder de indruk van de kwaliteiten van Jef en ook nu is hij dat (nog), zo bleek tijdens zijn toespraak.

Camille Oostwegel
‘Tweesterrenchefs wees gewaarschuwd, er is concurrentie op komst’, aldus de Limburger, die inmiddels bijna 36 jaar werkzaam is in de keuken van het bedrijf van Camille Oostwegel Château Hotels & Restaurants. Toen hij er begon, was het bedrijf nog eigendom van de Brand Brouwerij.

Waarom hij hem destijds aannam: ‘Ik denk vanwege de rust die hij uitstraalde en zijn kwaliteiten als kok. Wat we ook probeerden, het lukte niet om hem gek te krijgen of te maken.’

SVH Meestergastheren over waarde Meestertitels voor de gast

In de branche zijn de SVH Meestertitels de hoogste graad van vakbekwaamheid. Wat merkt de gast ervan als ergens iemand werkt met deze prestigieuze titel. Tijdens de inauguratie van maître-sommelier Stan Kerckhoffs van restaurant Latour in Noordwijk tot SVH Meestergastheer, één van de vijf Meestertitels, haalde ChefsFriends hem en Eduard van der Toolen, voorzitter van de commissie Meesterproef SVH Meestergastheer, voor de camera om te spreken over de competenties en de voordelen voor de gasten.

Vorig artikel

Strandlodge* in Winterswijk in Terras Top 100

Volgend artikel

Kreeft & Oesterdag bij restaurant De Fuik in Aalst

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.