Blog

The Millèn maakt Stationsplein Rotterdam nog leuker

Het Stationsplein is één van de bruisende plekken van Rotterdam. De opening van The Millèn van Wim Severein heeft daar een element aan toegevoegd. Gevestigd in de Millenniumtoren, met uitzicht op het Centraal Station en in het bezit van een Michelinster. Hoogste tijd voor een bezoek aan het restaurant.

Rotterdam en ik. Ik durf het inmiddels een geslaagde combinatie te noemen. Dankzij de liefde streek ik er negen jaar geleden neer en nog geen dag heb ik me verveeld in deze bruisende stad.

Ja, ook ik onderschatte als Achterhoeker de pracht en praal van onze havenstad, waar ‘we’ houden van normaal doen. Als dat geen mooie link is met mijn geboortegrond.

Feyenoord
Om de stad zo goed mogelijk te begrijpen en te ervaren, heb ik er alles aan gedaan mijn integratie zo goed mogelijk te laten verlopen. Ik heb de film en de musical van de Marathon gezien (en heb deze zelfs een keer gelopen), ben met de metro naar veel van de stadsdelen gereisd en heb wedstrijden van Feyenoord bezocht.

Dat laatste valt niet altijd mee, maar als je zelf supporter bent van De Graafschap, dan weet je dat je niet naar het stadion gaat vanwege het grote aantal successen.

Eten, drinken en slapen
Nog zoiets moois aan de stad: de overvloed aan mogelijkheden op het gebied van goed eten, goed drinken en goed slapen. Niet alleen privé van belang, ook zakelijk. Hoe nuttig is het om als een van de initiatiefnemers van ChefsFriends te weten wat er op dat gebied speelt.

Lunch en diner
En dus bezoeken mijn partner en ik met enige regelmaat een leuke plek voor een lunch of diner, al wonen we inmiddels ‘onder de rook van Rotterdam’. En wat is er veel moois te kiezen. Op deze zaterdagavond in september stappen we in de metro voor een bezoek aan The Millèn.

Wim Severein
In juli 2018 geopend door Wim Severein, op de eerste verdieping van de prachtige Millenniumtoren pal tegenover het Centraal Station. Een van de meest bruisende plekken van de stad. Door ons nog niet eerder bezocht, ook dat is een goede reden voor een reservering.

Michelin
Wim kookte er binnen een jaar een Michelinster. Enerzijds niet zo heel gek, omdat hij datzelfde deed bij het restaurant van het Wereldmuseum (in maart 2017 vrij plotseling gesloten), anderzijds een knappe prestatie vanwege de korte periode dat de deuren open waren.

Millenniumtoren
Door omstandigheden moesten we twee keer eerder helaas afzeggen, maar deze septemberavond zit niets ons bezoek in de weg. De ingrediënten voor een mooie avond zijn op voorhand eigenlijk al perfect.

Bij het Centraal Station, in de imposante Millenniumtoren (The Millèn is er een verwijzing naar) en in een prachtig ingericht restaurant. Als gast kijk je in de open keuken, waar zeer smakelijke gerechten worden bereid.

Menukaart
Op de kaart een overzichtelijk aantal à-la-cartegerechten en een (maandelijks) wisselend menu, dat beschikbaar is in vier, zes of acht gangen. De gerechten uit het menu zijn bovendien à-la-carte te bestellen.

Wij gaan voor vier gangen, starten met bubbels en kiezen voor een glas wijn bij het hoofdgerecht.

Amuses
Om de smaakpapillen op te warmen, krijgen we een aantal amuses geserveerd. Een spongecake van eekhoorntjesbrood; watermeloen met roze curry en een krokantje van korstdeeg met sesam en kerrie. Leuk is dat de boter die bij het brood wordt geserveerd, is gemaakt van geiten- en koeienmelk.

Als we ook nog hebben mogen genieten van een amuse met gepekelde schelvis, bospeen en hennepzaad, krijgen we de eerste gang van ons menu op tafel.

Hamachi
Uit de keuken komt een tartaar van hamachi met Noordzeekrab, pandanrijst, radijs, rettich, miso en roodhoorntjeswier. Een lust voor het oog, én voor de smaakpapillen. Erg bijzonder en smakelijk vind ik de pandanrijst, die in vloeibare vorm onderdeel is van het gerecht.

Restaurant
Het restaurant is deze zaterdagavond – gelukkig – helemaal vol. Wel hoor ik achteraf dat er een tweetje no show is, de restaurants komen maar niet van dit probleem af. De sfeer is relaxed en dat komt onder andere door de medewerkers.

Maître Rick de Bruijn, sommelier Wendy Elsink en gastvrouw Ingrid Buikema hebben zichtbaar plezier in hun werk, ogen ontspannen en hebben belangstelling voor hun gasten. Het stimuleert de andere leden van de zwarte brigade.

Rick zorgt voor glimlachen aan tafel door een grap of een kwinkslag zo nu en dan. Mooi om daarvan onderdeel te zijn. Dat ze met zijn vieren ook al samenwerkten bij het Wereldmuseum, kan geen toeval zijn.

Schol
In gang twee speelt schol de hoofdrol. Deze is gegrild en wordt begeleid door tomaat, ijskruid, cecina de léon, venkel en een beurre blanc van schaaldieren (Gaaf!). Cecina is Spaans gezouten en gedroogd rundvlees.

Het wordt gemaakt in het noordwesten van Spanje en die uit Leon wordt algemeen beschouwd als de beste. Na een periode van pekelen wordt het vlees – de achtervoet van het rund – gerookt en vervolgens aan de lucht gedroogd. Een proces van zeven maanden.

Nagelholt
Ook in andere landen komt het voor. In ons eigen land hebben we nagelholt, de Zuid-Afrikanen hebben biltong en in de Verenigde Staten serveren ze beef jerky.

Wijn
Ons glas wordt gevuld met een Fazenda Prádio Tinto uit Spanje, gemaakt van de Mencía-druif. De wijn moet de uitgesproken smaak van de wilde eend in het hoofdgerecht ‘compenseren’.

Waar ik (misschien wel) een begeleider had verwacht, valt de keuze dus op een wijn die er tegenover staat. Op die manier komt de smaak van beide het best tot zijn recht, zo wordt de keuze toegelicht.

Ik houd er wel van, anders kiezen dan de gast – ik in dit specifieke geval – verwacht. En er blijkt ook nog eens geen woord van gelogen, zo ontdekken we al snel.

Wilde eend
Het hoofdgerecht is wilde eend – uit de Alblasserwaard, zo horen en lezen we (top!) – met rode biet, zwarte vijg, snijbiet, amarant, ras el hanout en een – echt super lekkere – eigen jus. Goed dat het kannetje op tafel blijft staan, zodat we kunnen bijschenken.

We worden nog even netjes gewaarschuwd voor mogelijke stukjes hagel die kunnen zijn achtergebleven, maar in onze gevallen blijkt dat loos alarm.

Bramen
De vierde gang wordt voorafgegaan door een pre-dessert: een curd van kalamansi met kersen en pistache. Heerlijk fris! In het dessert spelen in port gemarineerde bramen de hoofdrol. Verder griesmeel, sinaasappel, een sorbet van bramen en lavendel. Yummie!

Diner
Onze mooie en culinaire avond eindigt met een kop koffie met friandises. Driemaal bleek voor ons scheepsrecht. Namens ChefsFriends was ik al eens bij The Millèn geweest, maar dat was voor het maken van video’s.

Wel mocht ik toen chefs niet te versmaden zwezerik proeven (ook nu op de kaart). Privé at ik er nog niet en we concluderen dat het goed is dat we daarmee niet te lang hebben gewacht.

Herfst
Ook proeven van de kaart van de door Michelin met een ster bekroonde chef? The Millèn is van dinsdag tot en met vrijdag geopend voor lunch en diner, en op zaterdag voor het diner.

Wij proefden het menu van de maand september, de menukaart voor oktober ‘ademt herfst’. Op de website staat: ‘Het seizoen van de platte Zeeuwse oester en paddenstoelen is begonnen.’

Reserveren
Op de kaart onder andere eekhoorntjesbrood, eikhaas, oesterzwammen, diverse soorten knollen en pompoen. Het menu is zogezegd beschikbaar in vier (62 euro), zes (82 euro) en acht (97 euro) gangen. À-la-carte kan ook. Wil je een reservering plaatsen, gebruik daarvoor dan deze link.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining OnlineKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts Import en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Nieuw restaurant voor Jacob Jan Boerma; De Leest sluit deuren

Volgend artikel

4 wijnverrassingen uit de hak van Italië

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.