Blog

4 wijnverrassingen uit de hak van Italië

Puglia in Italië is als wijngebied in opkomst. En dat is niet zo gek. Voor velen is het gebied met z’n sfeervolle dorpjes en ruige stranden de meest Italiaanse streek van Italië. Hoogste tijd dus voor 4 wijnverrassingen uit de hak van Italië.

De hak van Italië. Officieel heet het gebied Apulië, maar echte Italië-kenners noemen het gebied liefkozend Puglia. Een regio in het zuidoosten van het land gelegen aan de Adriatische en de Ionische Zee.

Het gebied telt ruim 4 miljoen inwoners met kustplaats Bari als hoofdstad. De olijventeelt speelt er een belangrijke rol. Net als de wijnbouw, want Apulië behoort tot de belangrijkste wijnstreken van Italië.

Foggia
Dat klinkt voor sommigen toch als een verrassing. Want als we het over Italiaanse wijnen hebben, dan spreken we vaak over de dikke Barolo’s of de dure Montepulciano’s uit Toscane. Dat mag, maar het is net zo leuk en boeiend om eens te proeven van wijnen uit de hak.

Daarom duikt onze Italiaanse wijnkenner Laurent Smedts van Laurent Smedts Import in de hak van Italië en selecteert 4 wijnverrassingen om van te genieten. Inclusief smaakomschrijvingen en wijnspijs-tips.

De hak van de laars, de regio Puglia, is meer dan 700 kilometer lang en op te delen in drie delen; het noorden, het midden en het zuiden. In het vlakke noorden, de provincie Foggia wordt hoofdzakelijk eenvoudige tafelwijn geproduceerd.  

In het heuvelachtige midden, in de regio Barletta – Andria – Trani ligt het prachtige wijngebied Castel Del Monte, welke van inheemse druiven karakteristieke kwaliteitswijnen maakt. Het Salentijnse schiereiland in het zuiden zijn de druiven Negroamaro en Primitivo heer en meester, en komen bijzonder mooie producties vandaan.

Castel Del Monte
De beste rosés van Italië zijn afkomstig uit Puglia en worden gemaakt van de druiven Negroamaro, Nero Di Troia en Bombino Nero. De laatste is de enige rosato met DOCG-predicaat van Italië. Deze soepele, volfruitige rosé heeft frisse aroma’s van aardbei en framboos, en aangename mineraliteit die deze roséwijn karakter en stijl geven. Heerlijk te combineren met vis- en schaaldieren, ook met wilde eend en eigen jus of kruidenlak.

De Bombino Bianco is afkomstig uit het Castel Del Monte wijngebied en geeft een typische blauwdruk van dit prachtige wijngebied. Deze strakke wijn heeft veel frisheid en is uitstekend van structuur, heeft een hoog smaakgehalte met aroma’s van citrus, steenfruit, wilde bloemen en mineralen. Perfecte begeleider van vis- en schaal- en schelpdieren.

Zoals bekend worden prachtige volle en vaak doorstoofd rijpe rode wijnen gemaakt in het zonovergoten Puglia, zoals de Negroamaro en Primitivo. Bijzonder is de rode wijn van de druif Nero di Troia, wederom uit het Castel Del Monte gebied.

Deze aangename rode wijn is soepel, rond met duidelijke frisse zuren en verfijnde tannines. Een prachtige wijn die mooi in balans is met complexe aroma’s van vers zwart fruit, aarde, tonen van hout en lichte specerijen. Deze ‘Rosso’ vraagt gegrilde of gebraden vleessoorten, van rund, hert, ree met krachtige jus en sauzen.

Primitivo
De beroemdste wijn uit Puglia is de Primitivo. Deze wijn, gemaakt van de druif Primitivo, wordt in Amerika Zinfadel genoemd. De druif komt oorspronkelijk uit Kroatië en noemen ze daar Tribidrag.

De Primitivo heeft een diepe donkerrode tot zwarte kleur en heeft prachtige rijke aroma’s van bosvruchten. Wat opvalt bij de dronk is dat de wijn goed is qua structuur en een volle, rijpe dronk heeft met een hoog smaakgehalte, weinig tot geen tannines en een subtiel zoetje. Zeer goed te combineren met gegrilde vleessoorten, wild, lamsbout en gerechten van curries.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Laurent Smedts Import, één van de vrienden van ChefsFriends.nl. Voor meer informatie over Italiaanse wijnen kun je terecht op de website van Laurent Smedts Import. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

The Millèn maakt Stationsplein Rotterdam nog leuker

Volgend artikel

Hoe komt smaak in wijn?

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.