Blog

Hoe komt smaak in wijn?

In het televisieprogramma ‘De Keuringsdienst van Waarde’ kwam het onderwerp “wijn” aan de orde. Ieder jaar besteedt dit programma wel aandacht aan de kwetsbare wijnbranche. Hoogste tijd om onze wijnkenner en vinoloog Ruud Wetering te vragen hoe het zit.

Het valt volgens Ruud niet te ontkennen dat er veel producenten zijn die chemische “behandelingsprocessen” toepassen tijdens de wijnbereiding. Er zijn inmiddels 90 wettelijk toegestane behandelprocessen (lees toevoegingen) waarmee wijnen kunnen worden bijgestuurd.

Volgens de Europese geldende normen komt hiermee in geen enkel geval de volksgezondheid in gevaar. ‘De wijnbranche laat hier te veel onduidelijkheid over bestaan en laat ruimte open voor speculaties’, aldus Ruud.

Consumenteninformatie
We weten allemaal dat er op een potje pindakaas meer informatie staat dan op een fles wijn. Er kan daarom geen haast genoeg worden gemaakt met de verplichte invoering van de gecontroleerde productinformatie. Ruud: ‘Wat mij betreft niet op het etiket maar juist digitaal’.

We leven steeds bewuster, productgroepen buiten de wijnbranche zijn inmiddels veel verder met het verstrekken van consumenteninformatie. Vele grote én kleine producenten plaatsen hun productinformatie al in een database. Afnemers en groothandels gebruiken deze informatie om hun gasten en klanten te adviseren en informeren.

Tegenlobby
Mede door de machtige tegenlobby binnen de wijnbranche heeft het Europese parlement de kwestie volgens Ruud nog niet op de agenda gekregen. ‘De uitzendingen als de Keuringsdienst van Waarde legt de vinger op de zere plek en suggereert daarmee dat iedere wijnproducent iets te verbergen heeft.’

Ruud: ‘Wanneer een wijnmaker daadwerkelijk de natuur zo veel mogelijk zijn werk laat doen, zal dat blijken uit de gecontroleerde productinformatie. We hoeven hiermee toch niet te wachten op een akkoord van Brussel?’.

‘Als opleider ligt er uiteraard ook een verantwoordelijkheid aan onze kant. In onze trainingen komt de klassieke wijze van wijn maken versus techniek regelmatig aan de orde. Ook in onze Online cursussen besteden we hier ook aandacht aan. Wil je meer weten hoe smaak in wijn komt?’, sluit Ruud zijn betoog af.

DOWNLOAD dan de GRATIS video CURSUS

Meer weten over Spaanse of andere wijnen? Dan kun je terecht bij WTOL Academy, één van de vrienden van ChefsFriends. Bekijk de mogelijkheden op de website https://wtol-academy.nl. Als ‘Vrienden van…’ is deze bijdrage geschreven in samenwerking met WTOL Academy. Ook ‘Vrienden van….’ Worden? Stuut een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

4 wijnverrassingen uit de hak van Italië

Volgend artikel

Breek de Week bij sterrestaurant Vista in Willemstad

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.