Nieuws

Nieuw restaurant voor Jacob Jan Boerma; De Leest sluit deuren

Jacob Jan Boerma en Kim Veldman openen begin volgend jaar een restaurant in Amsterdam. Dit betekent wel dat ze de deuren van driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen sluiten. ‘We zijn toe aan nieuwe culinaire uitdagingen en gaan ook internationaal onze vleugels uitslaan’, zo laat het duo weten in een persbericht.

Nog voor het einde van dit jaar sluit driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen de deuren. Het besluit gaat samen met de ambities van Kim Veldman en Jacob Jan Boerma, die internationaal hun vleugels gaan uitslaan én begin 2020 hun ‘eerste conceptrestaurant in Amsterdam’ openen.

Amsterdam
‘De sluiting van De Leest betekent zeker niet stilzitten. Integendeel: het geeft ons de vrijheid en mogelijkheid om andere concepten te gaan doen, waarvan we begin volgend jaar onze eerste nieuwe formule zullen openen.’

Michelin
Het duo laat weten ‘dat restaurant De Leest 17,5 jaar ons kind is geweest’. ‘Het waren mega intensieve jaren, die uiteindelijk eind 2013 leidden tot een derde Michelinster. Het was knallen tot op het bord, maar het was het meer dan waard.’

Droom
De Leest in Vaassen was een droom van Jacob Jan die ooit begon op de achterbank van de auto: hij wilde sterren koken. ‘Die droom is meer dan uitgekomen. In 2020 zit ik dertig jaar in het vak, nu is het tijd voor een mooie verandering.’

Nieuwe uitdagingen
Kim en Jacob Jan zijn toe aan nieuwe uitdagingen. ‘Wij willen onze kennis en expertise graag inzetten om een andere weg in te slaan en wij willen ook vooral meer tijd aan onze jonge zoon Senne besteden.’

Internationaal
Begin 2020 openen ze hun eerste conceptrestaurant in Amsterdam. ‘Bovendien gaan we ook internationaal onze vleugels uitslaan.’

Nederlandse gastronomie
‘De Nederlandse gastronomie heeft de afgelopen jaren een wereldwijd podium gekregen dankzij Michelin. Ook wij hebben dat podium mogen krijgen, waarvoor wij Michelin erg dankbaar zijn.’

De driesterrenchef laat ook weten er enorm trots op te zijn dat ‘de Nederlandse gastronomie dat internationale gezicht heeft gekregen, waarvoor we in ons vak allemaal hard werken. En dat succes is nog lang niet ten einde.’

Drie sterren
Restaurant De Leest in Vaassen opende de deuren in de zomer van 2002 en behaalde binnen vijf maanden de eerste ster. In 2007 ontving Jacob Jan zijn tweede ster en sinds 2012 is De Leest één van de 123 restaurants in de wereld met drie Michelinsterren.

In ons land is Jacob Jan de vierde chef (Cees Helder met Parkheuvel, Sergio Herman met Oud Sluis en Jonnie Boer met De Librije) die deze erkenning heeft mogen ontvangen. In december 2017 kende Michelin ook drie sterren toe aan Inter Scaldes in Kruiningen van Claudia en Jannis Brevet.

ChefsFriends wenst Kim en Jacob Jan veel succes met de nieuwe weg die ze inslaan en volgt de ontwikkelingen met veel belangstelling.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining OnlineKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts Import en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Voordelig overnachten tijdens Waanzinnige WestCord Weken

Volgend artikel

The Millèn maakt Stationsplein Rotterdam nog leuker

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.