Nieuws

Liefst tien restaurants toegevoegd aan gids Michelin

Michelin voegt vanaf de maand april liefst tien nieuwe restaurants toe aan de gids. Of ze (ook) een Bib Gourmand, een ster of een groene ster krijgen, wordt bekendgemaakt tijdens de lancering van de nieuwe gids, in oktober in Maastricht.

‘We trekken naar een trendy zaak in Vught, gaan mediterraan en Kantonees smullen in Amsterdam, vinden oude bekenden terug in Kruiningen en Leende, ontdekken Italiaanse fine dining in Rotterdam, groentenomie in Utrecht en creatieve geesten in Delft en Groningen, om uiteindelijk fijne wijn-spijscombinaties te vinden in Breda’, aldus Michelin over de tien nieuwkomers.

CouCou in Vught

Michelin noemt CouCou in Vught trendy tot in het diepste van de ziel. ‘U waant zich in een Londense cocktailbar wanneer u de shaker aan het werk ziet achter zijn imposante bar. Heeft u liever een plek met uitzicht op de keuken, of mag het wat intiemer? Deze kleurrijke, chique zaak heeft het allemaal.’

Frans en mediterraan geïnspireerd, opgepept met originele ingevingen en met een ruime keuze aan sharinggerechten. Nog een advies van de rode gids: als je op zondagnamiddag niets hebt gepland, spring dan binnen voor een late lunch of early diner om het Sunday Chef’s-menu uit te proberen.

Gitane in Amsterdam

Het stadsterras met de trendy vibe van de Oost-West wijk en de grote ronde ramen springen volgens Michelin meteen in het oog. ‘Binnen is Gitane al even cool, met de combinatie van een zen en een zekere seventies sfeer.’

De rode gids spreekt van mediterrane gerechten met een zeker Ottolenghi-gehalte. ‘De chef heeft aandacht voor vegetarisch en vegan, en werkt met zeer toegankelijke prijzen. Kiezen uit de kaart is telkens weer een zware opdracht. Gitane is een Amsterdamse hotspot.’

Inter Scaldes in Kruiningen

Instituut Inter Scaldes in Kruiningen is nieuw leven ingeblazen door Sanne en Jeroen Achtien. En hoe, schrijft Michelin. ‘Het prachtige manoir kreeg een diepgaande metamorfose. Het resultaat is loungy, luxueus en tegelijkertijd ook trendy. De luxueuze uitbouw kijkt uit op de prachtige tuin.’

De rode gids noemt de keuken creatief en gestoeld op vakkennis, soms complex, en zeer uitbundig. ‘Chef Achtien vermengt zijn Friese roots, de Zeeuwse omgeving en ervaring in Zwitserland. Sommelier Tessa van der Wouw zorgt voor de finishing touch met haar interessante pairings.’

Il Gattopardo in Rotterdam

Il Gattopardo is een restaurant met uitstraling, aldus de rode gids. ‘Een zaak die een zekere Italiaanse je-ne-sais-quoi bezit. De chef komt persoonlijk aan tafel zijn Siciliaanse gerechten voorstellen, die hij graag een frisse update geeft.’

Michelin noemt de crème brûlée van boterzachte octopus met een geraffineerde aardappelcrème die is versterkt met zeealgen. ‘De chef giet dergelijke lekkernijen in een korte kaart die u eveneens in menuvorm kunt nemen. Laat u ook zeker verleiden door de wijnkaart, die volledig op Italië is gericht en enkele mooie referenties telt.’

Le Jardin in Utrecht

Een levendige plek, zowel qua sfeer als in het bord. Dat is wat Michelin schrijft over Le Jardin in Utrecht. ‘Achter de donkerblauwe gevel op de Mariaplaats bepalen planten en cactussen het florale decor. Vooraan iets intiemer, achteraan lichtrijker, maar overal lekker knus.’

De rode gids heeft het over ‘groentenomie’. ‘Tamara de Borst neemt groenten en kruiden als uitgangspunt. Met een Franse basis, frisse creativiteit en hier en daar een Aziatische smaakmaker. Indien gewenst bijgestaan door een stukje vlees of vis.’

Niemeijer in Groningen

Restaurant Niemeijer is een initiatief van Leonie en Janick Niemeijer. Volgens Michelin schitteren ze in creatieve gerechten, waarin graag een knipoog naar de Nederlandse keuken wordt verwerkt. ‘Het stel werkt met een ruime à la carte en is fier op de tuin, waaruit onder meer groenten en honing worden gehaald.’

Naast de à la carte is er ’s middags een snelle businesslunch. ‘Wat u ook kiest, wees maar zeker van een prijs-kwaliteitverhouding van de bovenste plank’, zo besluit de culinaire gids.

Lees ook: Leonie en Janick vervullen droom: ‘Bistronomisch restaurant’

Novaela in Delft

Novaela huisvest in het historische Begijnhof en staat onder leiding van chef Daniël Duijster, die ervaring opdeed bij onder andere Flore in Amsterdam en FG Restaurant in Rotterdam. Michelin: ‘De mix van eigentijdse luxe en oude stijlelementen is enig, zoals die ovale stenen toonbank en de houten balken.’

Daniël kiest ‘resoluut voor creativiteit, spanning en mooi opgemaakte borden’. ‘Deze keuken straalt ambitie uit. U hebt hier wel enkel de keuze uit een zesgangenmenu en een businesslunch, maar deze chef is uw vertrouwen zeker waard.’

Restaurant Markant in Breda

‘Dit gezellige zaakje buiten het centrum van Breda heeft zijn naam niet gestolen’, zo begint Michelin haar lofzang over restaurant Markant. ‘Het plezier om gasten te verwennen, is hier voelbaar. Decoratieve elementen als wijnkisten maken duidelijk dat het hart van Markant zowel voor het glas als het bord klopt.’

De culinaire gids adviseert om zeker een kijkje te nemen op de leuke wijnkaart met allerlei leuke vondsten alvorens de ruime à la carte te raadplegen.

Sabero in Leende

Sonja en Nico Boreas, die hun culinaire sporen inmiddels hebben verdiend, hebben Sabero verhuisd van Roermond naar Sabero. Daar zijn ze aan de slag gegaan met een huiskamerrestaurant.

‘Zonder hun vakmanschap te verloochenen’, zo concludeert Michelin. ‘Gastvrouw Sonja zorgt voor een persoonlijke service, chef Nico beklijft met zijn culinair maatwerk en intense smaken. Hij kent het geheim van diepgaande sauzen en drukt graag zijn stempel met exotische smaakmakers.’

Voor de lunch is er een all-inmenu van vijf gangen. Wie komt dineren, kan kiezen voor vijf, zes of zeven gangen. ‘Sabero is en blijft een huis van vertrouwen!’, besluit de rode gids.

Lees ook: Sabero Roermond dicht: ‘Openen restaurant in ons huis in Leende’

Sea Palace in Amsterdam

Sea Palace  is het drijvende restaurant in onze hoofdstad. ‘Het heeft wat weg van een paleis van de Ming-dynastie, maar bevindt zich gewoon op enkele passen van het Amsterdamse Centraal Station’, aldus Michelin.

Al sinds 1984 een lievelingsplek van liefhebbers van Chinese lekkernijen. ‘De ruime kaart is dan ook een ode aan de authentieke Kantonese keuken. Maak u op voor een rijke ervaring en een geweldige prijs-kwaliteitverhouding.’

Benieuwd naar de volledige mening van Michelin? Lees dan hier het artikel op de website van de culinaire gids.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ GreenNederlandse Streekwijnen en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Huis ter Duin kondigt wijziging aan in keuken Latour*

Volgend artikel

Hemel & Aarde in Utrecht krijgt ‘bijdehand zusje’

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.