Nieuws

Leonie en Janick vervullen droom: ‘Bistronomisch restaurant’

Leonie en Janick Niemeijer leerden het vak bij eetgelegenheden op hoog niveau en geven nu invulling aan hun droom om ooit samen iets te beginnen. In oktober openen ze in Groningen restaurant Niemeijer, waar ze uitsluitend à la carte serveren. Tijd om ze te bellen. ‘Wij denken niet in gangen.’

Van harte! Komt hiermee een wens uit?
‘De droom om ooit samen iets te beginnen, hadden we inderdaad al een tijd. Als je het vak in rolt, dan denk je dat zoiets heel gemakkelijk te realiseren is. Inmiddels weten we dat het zo eenvoudig niet is. Niet alleen daar waar het gaat om de financiering, maar bijvoorbeeld ook bij het vinden van een geschikte locatie.’

‘We hebben lang gezocht naar een pand in Groningen. Leonie komt uit Groningen, mijn roots liggen in Drenthe. We wilden per se in het centrum van een stad zitten en dan kom je al snel uit in Groningen. Het was een casco pand en de eigenaar wilde ons helpen met het realiseren van onze ambitie.’

Jullie hebben allebei een prachtig cv. De ervaring in topzaken komt jullie vast en zeker goed van pas?
‘Uiteraard hopen we dat we die ervaring kunnen gebruiken bij de exploitatie van ons eigen restaurant. Leonie heeft gewerkt bij De Leest in Vaassen, Noor in Groningen, Graanmarkt 13 in Antwerpen en in een fine dining-zaak in het Australische Melbourne, waar we een jaar hebben gewoond.’

‘Ik heb de koksopleiding in Amsterdam gedaan en gewerkt in de keukens van La Rive in Amsterdam, Oud Sluis in Sluis, The Jane in Antwerpen, ’t Nonnetje in Harderwijk en Noor in Groningen.’

Wat kun je vertellen over het concept?
‘We worden een zogeheten bistronomisch restaurant, waar je als gast uitsluitend à la carte kunt eten. We denken dat daar vraag naar is. Wij denken niet in gangen. Je bent bij ons straks ook welkom voor een mooi glas wijn met één gerecht.

‘Van dinsdag tot en met zaterdag gaan we diner serveren, en van donderdag tot en met zaterdag ook lunch.’

Hoe komt het interieur eruit te zien?
‘Het restaurant krijgt veel natuurlijke elementen, steen en marmer bijvoorbeeld, en wordt licht van kleur. Vanwege een glazen pui aan zowel de voor- als achterkant komt er veel daglicht binnen.’

‘We gaan werken met banken! Geen lange banken, maar 2’tjes. Daarachter komen spiegels, zodat ook mensen die met de rug naar de keuken zitten, in de keuken kunnen kijken. Die open keuken komt echt in het midden van de zaak, met tafeltjes daar dicht omheen.’

‘De keuken en de bar vormen één geheel, waardoor we als team ook fysiek kunnen samenwerken. Aan de bar is plek voor vier gasten, het restaurant gaat zo’n vijftig tot 55 couverts tellen.’

Waar is restaurant Niemeijer (straks) gevestigd?
‘In de Akerkstraat in het centrum van Groningen. Het pand heeft twee verdiepingen. Een begane grond én een diepe kelder. Gasten die met de trap naar beneden gaan, komen langs de wijnkast. We willen dat er iets te zien is voor mensen die naar het toilet moeten.’

Lees ook:
Sterchef Wim Severein viert vijfde verjaardag The Millèn
Renovatie voor Rijks, restaurant opent pop up
Ledeboer Almelo nu van chef Rick: ‘Jongensdroom’

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), WTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Hotel Okura Amsterdam opent pop-up patisseriewinkel

Volgend artikel

Gek op kaas? Dan is dit echt iets voor jou!

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.