Nieuws

Ledeboer Almelo nu van chef Rick: ‘Jongensdroom’

Rick Blanken heeft de aandelen van Richard van den Hoeven overgenomen en is nu alleen eigenaar van restaurant Ledeboer in Almelo. Tijd voor een telefoontje naar de chef-kok, die sinds de start in 2017 in de keuken staat en al dertig procent van de aandelen bezat. ‘Dit is een jongensdroom.’

Van harte! Was dit je wens?
‘Een eigen zaak is absoluut een jongensdroom. In de tijd dat Lars (van Galen) en Richard (van den Hoeven) nog samen eigenaar waren, heb ik tien procent van de aandelen in bezit gekregen. Onder leiding van Richard heb ik nog twintig procent bijgekocht en nu vond ik het tijd om de stoute schoenen aan te trekken en hem te vragen naar de mogelijkheden om de zaak over te nemen.’

Wat zijn je ambities als ondernemer?
‘Door blijven groeien en ervoor gaan, want stilstand is immers achteruitgang. Veel mensen vragen mij of ik een Michelinster wil. Dat is echter geen kwestie van willen, maar van verdienen. Ik wil vooral een gezonde zaak.’

‘Mijn moeder heeft me geleerd dat het belangrijk is om te doen wat je leuk vindt en wat goed voor je is. Dat is ook de reden dat het restaurant op zondag en maandag gesloten is, zodat ik tijd heb voor familie en vrienden. Ik wil bij Ledeboer op niveau koken, maar wel betaalbaar blijven.’

‘Anderhalf jaar geleden is de keuken vernieuwd, die kan dus nog even mee. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel aan het nadenken ben over een ander interieur, maar ook in de afgelopen jaren zijn zaken aangepast en verbetert. Dat is dus niet per se iets dat nu speelt, maar wordt wel iets nieuws voor mij als enig eigenaar van Ledeboer.’

Wat is de kookstijl van chef Rick?
‘Klassiek, Bourgondisch, verfijnd en met eerlijke smaken. Ik vind het belangrijk om het volledige product te gebruiken, zodat niets de prullenbak in gaat. We willen verder verduurzamen en biologische producten gebruiken als dat kan.’

Hoe ziet voor jou een avond Ledeboer eruit?
‘Dat je als gast blij komt en nog blijer weggaat. Als chef kom ik bij gasten aan tafel en dat geldt ook voor de andere mensen in de keuken. We werken zonder opsmuk, maar wel met kwaliteit.’

‘Het gaat om de smaak. We hebben een gerecht op de kaart dat er visueel niet fantastisch uitziet, maar wel donderslekker is. Je vindt op het bord dan ook geen ingrediënten die niets toevoegen, maar er bijvoorbeeld liggen omdat ze mooi gekleurd zijn.’

Bevalt het leven als ondernemer?
‘Iedere keer als ik het restaurant binnenkom, voel ik me een gelukkig mens. Ik werk met een team dat trouw en betrokken is en waarop ik hartstikke trots ben. Ook dat maakt me gelukkig.’

Om te vieren dat Rick volledig eigenaar is van Ledeboer, serveert hij tot en met eind augustus een ‘100%-arrangement’. Een menu van vijf gangen inclusief zomerse cocktail, zuurdesembrood, een amuse en koffie of thee met lekkernijen voor 80 euro per persoon.

Lees ook:
De Librije viert jubileum en breidt aantal eigenaren uit
Deze zaak is ‘Italiaans restaurant van het Jaar’
Dit sterrestaurant geeft 50 procent korting aan studenten

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), WTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Valuas in Venlo krijgt vijfde ster voor het hotel

Volgend artikel

Renovatie voor Rijks, restaurant opent pop up

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.