Nieuws

De Librije viert jubileum en breidt aantal eigenaren uit

De Librije in Zwolle bestaat dertig jaar en heeft dat gevierd met een receptie, waarbij ChefsFriends aanwezig mocht zijn. Naast aandacht voor het verleden en het heden, is de blik van eigenaren Thérèse en Jonnie Boer zeer nadrukkelijk gericht op de toekomst. De onderneming heeft er namelijk drie eigenaren bij.

‘We zijn op zoek gegaan naar de overwinning en dan kom je hem vanzelf tegen.’ De uitspraak van Johan Cruijff die de ambities van Thérèse en Jonnie (groot fan van de overleden voetballegende en actief voor zijn foundation) zo treffend omschrijft, vertelde ‘spreekstalmeester’ Peter Heerschop zondag 2 juli tijdens de viering van het 30-jarig bestaan van het Zwolse driesterrenrestaurant.

Jonnie Boer
Jonnie begint er op 24-jarige leeftijd als chef-kok. Het restaurant is dan nog gevestigd aan het Boerenkerkplein in Zwolle. In 1993 nemen ze de zaak over en ontvangt het direct een ster van Michelin.

Drie Michelinsterren
De tweede ster krijgt Jonnie in 1999 en sinds 2004 is De Librije een driesterrenrestaurant. Peter Heerschop vertelt op het podium dat Jonnie na het ontvangen van de tweede ster de jongste Nederlandse kok is met twee sterren, dat hij de tweede ooit in Nederland is met drie sterren en dat De Librije op dit moment wereldwijd het langst drie sterren heeft.

In 2021 komt daar een groene ster bij, een nieuw initiatief van Michelin om duurzame gastronomie in de schijnwerpers te zetten.

Vrouwengevangenis
Het restaurant is dan al een tijdje gevestigd in de voormalige vrouwengevangenis in Zwolle en uitgebreid met een hotel, Librije’s Atelier en de kook- en wijnschool. De tafels van de eetgelegenheid staan op de voormalige luchtplaats en geeft uitzicht op alle weersomstandigheden.

Thérèse Boer
Op deze zonnige zondag wordt nog maar weer eens benadrukt hoe belangrijk het woord familie is bij de bedrijfsvoering. Ook de vele medewerkers van De Librije Groep, die inmiddels bestaat uit veel meer dan De Librije, maken hiervan onderdeel uit.

Dat Thérèse en Jonnie de dag na de jubileumviering een personeelsfeest geven, waarbij ook alle oud-medewerkers zijn uitgenodigd, onderstreept deze filosofie. ‘Je krijgt hier wat je geeft’, zo wordt op deze feestelijke dag treffend samengevat.

Nelson Tanate
Het derde lustrum brengt ook nieuws! Het aantal eigenaren van De Librije Groep is sinds zondag 2 juli namelijk uitgebreid van twee naar vijf. Zoon Jimmie, dochter Isabelle en head chef Nelson Tanate hebben zich ingekocht en bezitten nu allemaal 10 procent van de aandelen.

De Librije 3.0
Tot tevredenheid en trots van het echtpaar, al is het voor Thérèse ook de aanleiding voor een kleine kwinkslag. ‘Zij hebben zich allemaal dik in de schulden gestoken en wij hebben een dikke boot gekocht op Bonaire.’

Voorlopig verdwijnen Thérèse en Jonnie echter niet van het toneel. Allesbehalve, zo benadrukken ze. ‘De mensen zijn nog niet van ons af.  We gaan ze opleiden voor De Librije 3.0.’

De drie nieuwe eigenaren ontvangen op deze bijzondere dag symbolisch de sleutel waarmee ze toegang hebben tot de zaken die vallen onder de vlag van De Librije Groep. Iets dat geen opgezet plan is geweest, maar wat op het pad kwam en haalbaar bleek.

Brass Boer en Senang
Naast De Librije zijn dat in Zwolle eveneens Brass Boer Thuis (Michelinster), Senang restaurant & lounge en Brasserie Jansen. Op Bonaire en Curaçao zijn ook vestigingen van Brass Boer en er is eveneens een vestiging van Senang op Bonaire.

Lees ook:
Thérèse en Jonnie Boer introduceren backstage bij De Librije
Herinneringen maken bij De Librije: gastvrijheid in de puurste vorm

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), WTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Spritzeria in de tuin van hotel Pulitzer Amsterdam

Volgend artikel

Hotel The Church Arnhem kiest voor Quality Lodgings

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.