Blog

Kookkwaliteiten François Geurds niet nieuw in FG Restaurant

Wil jij een nieuwe culinaire ervaring? Denk dan eens aan FG Restaurant van François Geurds. Vanaf dinsdag 9 augustus op de Katshoek, naast zijn andere zaak: FG Food Labs. ChefsFriends mag voorproeven tijdens de eerste lunch in het fonkelnieuwe tweesterrenrestaurant. Een aanrader voor liefhebbers van goed eten en goed drinken.

De verhuizing van FG Restaurant naar Katshoek in de Rotterdamse Hofbogen is al maanden onderwerp van gesprek onder liefhebbers van goed eten en goed drinken.

FG Food Labs
Dinsdag 9 augustus is het zover, dan gaat François Geurds van start op zijn nieuwe locatie, naast zijn andere restaurant FG Food Labs.

Lunch
Vrijdag 5 augustus is ChefsFriends aanwezig bij de eerste lunch in het fonkelnieuwe restaurant. Wij zijn onder de indruk, al waren we dat ook al meerdere malen op de oude locatie.

Onze geruststellende conclusie: François heeft zijn kookkwaliteiten meegenomen naar zijn nieuwe plek.

Champagne
Na een gezamenlijke champagnetoost met een glas Legras et Haas Tradition Brut uit Frankrijk op het nieuwe FG Restaurant starten we met vier amuses.

Piccalilly-ijsje
De eerste is één van zijn handelsmerken: het piccalilly-ijsje. Ken je deze nog niet, dan moet je deze absoluut eens gaan ervaren. Ja, je leest goed, ervaren, want deze amuse gaat verder dan alleen proeven.

Canelé met eendenlever
De andere amuses zijn een canelé de Bordeaux (op basis van vanille en eigeel) gevuld met biologische eendenlever, een toast tonijntartaar en scholfilet met daarbij onder andere een prachtige saus van tom kha kai. Complimenten voor de balans in het laatste gerecht.

Kaviaar en joselito-ham
Het eerste lunchgerecht is aardappel met kaviaar en joselito-ham. Deze ham is drie jaar gerijpt en komt van het Iberico-varken, zo leerden wij al eens van Nico to Meat-directeur Mikel Pouw.

En François vertelde ChefsFriends als eens dat hij achttien jaar geleden de eerste restaurateur in Nederland was die deze ham serveerde.

Zeezout
De gebruikte kaviaar is alleen gezouten met zeezout en daardoor vrij van E-nummers, zo vertelt de chef.

‘Kaviaar zoals kaviaar hoort te zijn. Door het zo te doen, is de kaviaar niet een jaar te gebruiken, maar slechts een half jaar.’

De begeleidende wijn is een Riesling Spätlese Trocken, Pfalz, Duitsland 2015.

Kreeft
De hit van de middag vind ik de kreeft, die François serveert met crèmes van pastinaak en waterkers en gerookte boter.

De rooksmaak is helemaal te gek en ook de erbij geserveerde wijn verdient een compliment. Er is gekozen voor een Pouilly Vinzelles Chardonay 2012 uit de Franse Bourgogne.

Ik sta niet alleen in mijn mening, maar krijg bijval van mijn tafelgenoten. Tegenover mij worden bij het proeven van de kreeft zelfs de ogen gesloten voor een kort moment van ultiem genieten. Mooi om te zien.

Angus
Het hoofdgerecht is Aberdeen Angus met enoki, patisson en verschillende bereidingen van ui. De wijn-spijscombinatie wordt gecompleteerd door een Luyt Reserva, Touriga National, Douro Portugal 2011.

Dessert
De dessertwijn is een Vietti Mascato d’Asti 2015 uit Piemonte, Italië. Deze begeleidt de lychee met kokosspiegel, chocolade en ananas.

Modbar espressomachine
De afsluitende koffie is bij het nieuwe Rotterdamse FG Restaurant maar dan ‘zo maar een afsluitende koffie’. In de zaak staat een Modbar Modulas Espresso Systeem met vier modules, geplaatst door Espresso Service West.

François heeft hiermee de restaurantprimeur voor Nederland. De espressomachine heeft het uiterlijk van een biertap. Meer over deze bijzondere machine in de video onder dit artikel.

FG Bistro
Mijn conclusie: François heeft zijn kookkwaliteiten niet achtergelaten op de Lloydstraat, waar hij in september start met FG Bistro. De gerechten die we proeven, zijn uiterst smaakvol en ook nog eens een lust voor het oog.

Hofbogen Rotterdam
Door de verhuizing naar de Rotterdamse Hofbogen heeft de ambitieuze chef zijn beide restaurants nu naast elkaar. Vanaf dinsdag 9 augustus zijn de deuren officieel open en kun je terecht voor lunch en diner.

Dit betekent dat François niet meer op twee verschillende plekken hoeft te zijn en dat hij zijn aandacht fysiek niet meer hoeft te verdelen. Benieuwd naar waar dat toe gaat leiden…

Video: dit is het nieuwe FG Restaurant

Zo ziet het nieuwe FG Restaurant in Rotterdam eruit. ChefsFriends mocht nog voor de opening op bezoek komen met de videocamera voor de eerste bewegende beelden. Uiteraard spraken we ook met François Geurds.

Vorig artikel

Eerste videobeelden nieuwe FG Restaurant François Geurds

Volgend artikel

Gerecht met ruim twintig Nederlandse producten bij Merlet

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.