Blog

Bistro LOF in Leersum is smakelijk, bruisend en ontspannen

Ewout Eleveld maakt als rechterhand van Jacob Jan Boerma de toekenning van de derde ster voor De Leest in Vaassen mee. Inmiddels staat zijn handtekening onder de kaart van bistro LOF, onderdeel van Parc Broekhuizen in Leersum. Rik eet er drie gangen en concludeert: alle lof voor LOF!

Bij bistro LOF op het landgoed van Parc Broekhuizen in het buitengebied van Leersum komen allerlei smakelijke ingrediënten samen! De locatie is top, de prachtige keuken staat onder leiding van een chef die jarenlang kookte op het hoogste niveau en de sfeer in het restaurant is ontspannen en gezellig. Prima recept voor een mooie avond, zo blijkt.

Local Organic Farm
Ik dineer er op een donderdagavond in juli met een vriend. Bistro LOF is open sinds december 2020. De letters staan voor Local Organic Farm en de naam is een ode aan een goede keuken en lekkere groente.

Parc Broekhuizen
Het is de tweede eetgelegenheid van Parc Broekhuizen. In het hotel huisvest namelijk het met een Michelinster bekroonde Voltaire, waar chef-kok Arturo Dalhuisen de scepter zwaait. Bistro LOF is in het bezit van een Bib Gourmand.

Jacob Jan Boerma is als culinair adviseur verbonden aan de onderneming, waar de dagelijkse leiding in handen is van general manager Anita Bos.

À la carte
Mijn gezelschap en ik kiezen deze avond voor drie gangen à la carte. Er staat ook een (wisselend) driegangenmenu op de kaart (52,50 euro), maar wij voelen ons meer aangetrokken tot de gerechten die daar niet in zijn verwerkt. Dit menu is (dus) geen verrassingsmenu.

Meer dan uitgebreid lunchen of dineren
Wie dat wil, kan starten met suggesties van de biteskaart met daarop allemaal hapjes die prima samengaan met een (bruisend) aperitief. Op de menukaart staan ook broodjes en de appeltaart maken Ewout en zijn team zelf. Wie geen behoefte heeft aan uitgebreid lunchen of dineren, is op deze plek namelijk ook meer dan van harte welkom.

Monumentale boerderij
Bistro LOF is gerealiseerd in een monumentale boerderij, die grondig onder handen is genomen. Het resultaat is een combinatie van historie en een moderne setting, met een prachtige open keuken.

‘Inspired by nature’ is het thema dat interieurarchitect Judith van Mourik heeft gebruikt voor de inrichting. Het bruine palet herinnert aan vroeger, maar is tegelijkertijd ook heel modern. De tafels, de stoelen, de banken, alles is maatwerk. De tafels zijn gemaakt van hout van bomen uit het park.

Toilet with a view
Alle details kloppen, tot in de toiletten. Vanuit het (mannen)toilet kijk je uit op de moestuin, die vol staat met (niet-)vergeten groenten, fruit, eetbare bloemen en kruiden en waarvan de keukenploeg volop gebruikmaakt.

Tartaar
De voorgerechten worden geserveerd. Mijn tafelgenoot heeft gekozen voor de tartaar van zeebaars en ik ga voor de steak tartaar. Met een 63 graden eidooier, pommes pailles (stroaardappelen) en een vinaigrette van lavas (maggiplant).

Ewout Eleveld
Ewout is bij De Leest in Vaassen meer dan zeventien jaar de rechterhand van Jacob Jan Boerma, die in november 2013 de felbegeerde derde ster ontvangt van Michelin en deze draagt tot hij in 2019 kenbaar maakt te stoppen met het restaurant.

Begin 2020 wordt duidelijk dat Ewout vertrekt naar Parc Broekhuizen, waar Jacob Jan sinds 2017 culinair adviseur is, om daar leiding te gaan geven aan een nieuw restaurant. In december 2020 opent bistro LOF, in eerste instantie vanwege de dan geldende coronaregels alleen voor gasten van het hotel.

Inmiddels is dat gelukkig niet meer het geval, al kun je als gast wel arrangementen boeken inclusief een diner bij LOF.

Hollandse asperges
We maken ons op voor de hoofdgerechten. Hollandse biefstuk met groene groenten, bundelzwammen en een vinaigrette gemaakt van mosterd, miso en ui. Op mijn bord ligt een prachtig stuk heilbot, met daarbij Hollandse (groene) asperges, een doperwtenpuree en een specerijenjus.

Voor een goed frietje zijn we beiden wel te porren en dus kiezen we voor huisgemaakte friet met mayonaise als side dish.

Bediening
Op deze donderdagavond zijn we enthousiast over de sfeer, de diversiteit van de gasten en de ontspannenheid die de medewerkers in de keuken én in de bediening uitstralen. De benadering is vriendelijk, losjes en oprecht

 Alsof ze zelf allemaal heel goed weten dat bistro LOF gewoon een heel tof restaurant is. Ik kan ze geen ongelijk geven. Sterker: ik ben het hartstikke met ze eens.

Nederlandse kazen
Het is tijd voor onze desserts. Althans, een dessert voor mij en een selectie ‘Nederlandse kazen van Joost’ voor mijn tafelgenoot.

Mijn keuze is gevallen op de combinatie van rabarber en yuzu. Een compote van rabarber, een panna cotta van rooibos en ijs van yuzu. Een heerlijk frisse afsluiting.

Chef aan tafel
Als we de avond afsluiten met een kop koffie, krijgen we de chef aan tafel. Zijn enthousiasme over het concept, zijn werkplek, het team en de gasten verraden direct dat hij het op deze plek in Leersum enorm naar zijn zin heeft.

Wij begrijpen dat hartstikke goed. Bistro LOF heeft mijn loftuitingen niet nodig. Maar krijgt ze toch. Alle lof voor LOF, waar het – deze avond – heerlijk vertoeven is.

Lees ook:
Tommy den Hartog opent restaurant 273 in Utrecht
Restaurant Maeve opent onder de rook van de Dom in Utrecht
Vito Reekers chef nieuwe restaurant Hemel & Aarde in Utrecht

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), WTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Gek op kaas? Dan is dit echt iets voor jou!

Volgend artikel

Hotels als partners verbonden aan Pride Amsterdam

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.