Blog

Joris Bijdendijk werkt in pop-up van Rijks aan nieuwe Rijks

Rijks Restaurant heeft het interieur verhuisd naar de Zuidas. Het onderkomen aan de Museumstraat in Amsterdam krijgt een volledig andere look en moet in november openen. Tot die tijd kun je terecht op de pop-up locatie, waar door chef Joris Bijdendijk en team (ook) wordt toegewerkt naar het nieuwe Rijks.

Heel anders en toch hetzelfde! Wie het pand – dat voorheen onderdak bood aan Circle – op het Gustav Mahlerplein binnenstapt, ziet het interieur van Rijks Restaurant aan de Museumstraat. Zelfs de signing is tot in detail doorgevoerd. Dezelfde inhoud, maar wel op nieuwe, tijdelijke plek.

Vermaat

Vanwege een grootscheepse renovatie van de door Michelin met een ster bekroonde eetgelegenheid, is op de Zuidas een pop up-versie geopend. Uiteraard om te voorkomen dat de deuren anders ruim twee maanden dicht zouden moeten, maar ook om afscheid te nemen van het huidige Rijks Restaurant én kennis te maken met de 2.0-versie van de horecazaak van Vermaat.

Testen en ontdekken

‘Dit wordt de laatste kans om signatuurgerechten van het oude Rijks te proeven’, aldus Joris tijdens de officiële start van de pop-up, waarbij ChefsFriends aanwezig mocht zijn. ‘Op deze locatie gaan we bovendien producten, combinaties en bereidingswijzen testen en ontdekken voor de kaart van het nieuwe Rijks.’

Klassiekers

In de praktijk betekent dit dat wekelijks nieuwe gerechten worden toegevoegd aan de kaart van de pop-up, en er dus ook verdwijnen. Daarnaast kun je in de vestiging op het Gustav Mahlerplein terecht voor klassiekers.

Een van de klassiekers is de millefeuille van rode biet met Tomasu-beurre blanc en peterselie-olie. Het gerecht is onderdeel van een lunchmenu, dat we tijdens de opening geserveerd krijgen.

Nederlands culinair erfgoed

In de weken dat het tijdelijke restaurant is geopend, werken de chef en zijn team aan het nieuwe Rijks Restaurant. Joris daarover: ‘Met het Nederlands culinair erfgoed als basis. Het moet de start worden van de culinaire vooruitgang van Nederland en daarmee willen we de Nederlandse gastronomie verder brengen.’

Geitenbok

Wij proeven deze middag tal van producten van dichtbij. Onder andere Nederlandse rijst, Hollandse garnaal en geitenbok. Joris is voorvechter van het gastronomische gebruik van die laatste.

Hij was al eens te gast bij het tv-programma De Wereld Draait Door om het product te promoten en serveerde tijdens Pasen 2017 een menu dat draaide om geitenbok. ‘Goed voor onze boeren die de export van bokjes niet meer hoeven te bekostigen en beter voor ons vleesbewustzijn’, vertelde de chef er destijds over.

Verrassingen

We krijgen het verzoek niet alles op de foto te zetten, zodat er een verrassingselement overblijft als het nieuwe Rijks Restaurant straks draait. Overigens kun je in de pop-up ook al het een en ander zien van de veranderingen.

Zakelijke lunch

Aan de Zuidas zijn de mogelijkheden om te lunchen uitgebreid: van dinsdag tot en met vrijdag. Logisch, aangezien de zakelijke doelgroep om de hoek zit. Ook is extra aandacht voor de borrel, waarvoor je van dinsdag tot en met zaterdag welkom bent.

Snackmuur

Op het menu staat een powerlunch van drie gangen voor 50 euro. ‘Als je dat wilt, dan kun je binnen een uur weer aan het werk’, legt Joris uit. ‘En voor de borrel hebben we een snackmuur geïntroduceerd. Daaruit haal je zelf je snack(s) naar keuze.’

Kookboeken

Daarnaast is een winkel gerealiseerd, waar tegen gereduceerd tarief spullen te koop zijn. Bijvoorbeeld kookboeken van Joris, maar ook snijplanken en andere zaken die in het oude Rijks werden gebruikt.

Voor diner ben je welkom van dinsdag tot en met zaterdag. Voor een menu van zes gangen betaal je 85 euro. De pop-up is geopend tot ergens in november. De exacte datum van de heropening van Rijks Restaurant is nog niet bekend, ook en vooral omdat dit te maken heeft de voortgang van de verbouwing.

Lees ook:
Exclusief menu van vier chefs met zes Michelinsterren
Tijdloze eigentijdsheid bij Bistrobar Beaune
Nieuwe hoofdsommelier voor The White Room

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

(Blind) wijnproeven doe je zo: zeven tips

Volgend artikel

Bij Eden geef jij je over aan het creatieve brein van chef Herman

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.