Blog

(Blind) wijnproeven doe je zo: zeven tips

Een glas goede wijn drinken, is op zichzelf al genieten. Maar wat als je ook nog eens kunt proeven wat in je glas zit? Maakt dat de inhoud niet extra leuk en lekker? In samenwerking met registervinoloog Pepijn van der Linden van WTOL Academy geven we je een aantal tips.

Allereerst: je kunt deze theoretische tips ook in de praktijk ervaren door je aan te melden voor de masterclass ‘Proeven als een Pro’, die WTOL Academy donderdag 12 oktober houdt in nauwe samenwerking met ChefsFriends.

De masterclass staat onder leiding van vinoloog Ruud Weterings en vindt plaats in het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem. Een rondleiding door deze bijzondere locatie is inbegrepen. Ben jij erbij?

Vind je het leuk om je kennis eens te testen, schrijf je dan in voor een wedstrijd of evenement dat draait om het proeven van wijn. Hartstikke leuk en je vergroot er absoluut je kennis mee.

Al wat meer ervaring? Doe dan volgend jaar mee aan het Nederlands kampioenschap Blindproeven. De finale van 2023 is in september tijdens de beurs Gastvrij Rotterdam.

Spoelen met witte wijn

Voor je begint met proeven, spoel jij je mond met een slokje witte wijn. Op deze manier kan je mond vast wennen aan de zuren. Meestal heb je net je tanden gepoetst of koffie gedronken. Als jij je mond spoelt met een beetje witte wijn, dan smaakt je eerste wijn niet veel frisser dan die eigenlijk is.

Bepaal je strategie

Maak voor jezelf een keuze of je van start gaat met de rode wijn of ervoor kiest om te beginnen met wit. Het feit dat de glazen (vaak) genummerd zijn, betekent niet dat jij deze volgorde ook moet aanhouden.

Kijk naar de kleur

Na het inschenken van de wijn, kijk je goed naar de kleur. Die kleur kan je namelijk wat vertellen over het druivensoort en de leeftijd.

Eerst ruiken, dan proeven

Na het kijken, ga je ruiken! Ruik altijd eerst (aan alle glazen), voordat je voor de eerste keer gaat proeven. Probeer de geuren te koppelen aan voor jou bekende geuren. Om je database van geuren goed uit te breiden, moet je gewoon overal waar je bent goed aan alles ruiken. Zo vul jij jouw eigen geheugen met geuren en ga je gemakkelijker dingen herkennen.

Ga je meer wijnen proeven, dan helpt ruiken je bij het ontdekken of er niet ergens een zoete wijn tussen zit. Is dit het geval, neem deze wijn dan als laatste. De aanwezige suikers zorgen er namelijk voor je daarna minder goed kunt proeven.

Start met een proefnotitie

Worden er ABC-opties gegeven, maak dan eerst een beknopte proefnotitie in je hoofd (of op papier). Als je de antwoorden voor het proeven al ziet, dan kun je daardoor worden afgeleid of in de war worden gebracht en onbewust naar één van de antwoorden toe gaan schrijven.

Let bij het proeven niet alleen op de smaak, maar ook op het mondgevoel. Wat gebeurt er allemaal in je mond? Trekt je mond samen? Of is het juist wat romiger? Alle aanwijzingen kunnen samenkomen bij het trekken van je slotconclusie.

Goed lezen

Als je de opties erbij pakt en deze naast je proefnotities legt om het goede antwoord te ontdekken, lees dan goed. Vaak kun je al één antwoord of meerdere antwoorden wegstrepen door goed te lezen.

Eerste indruk is vaak juist

Je herkent het vast! De twijfel over het antwoord dat je zojuist hebt ingevuld of aangevinkt. Is één van de andere opties wellicht toch beter? Niet wisselen! Blijf bij je eerste keuze, want die blijkt vaak juist. Ga dus niet twijfelen (achteraf).

Wil je (meer) leren over het in de praktijk brengen van deze vaardigheden en ontdekken hoe je al deze tools kunt gaan leren te gebruiken? Schrijf je dan in voor één van de wijnopleidingen van WTOL Academy.

Masterclass Proeven als een Pro

Masterclass Proeven als een Pro

de Wijnbeurs rosé

Waar let je op als je wijn proeft en hoe proef je op de juiste manier? Donderdag 12 oktober neemt vinoloog Ruud Weterings je in het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem mee in de boeiende wereld van wijn. Als jij je inschrijft, beloven wij je een inspirerende middag, inclusief rondleiding door dit bijzondere museum.

Ik wil meedoen aan de Masterclass en schrijf me in!

Deze bijdrage is gemaakt in samenwerking met WTOL Academy, één van de vrienden van ChefsFriends. WTOL Academy is een erkende opleider voor wijn en gastronomie. De opleidingen vallen binnen het STAP-budget. Informatie over het aanbod vind je op WTOL Academy.nl. Ook ‘vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Kom in contact met kookliefhebbers en deel je kruiden

Volgend artikel

Joris Bijdendijk werkt in pop-up van Rijks aan nieuwe Rijks

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.