Blog

Zes Nederlandse kazen voor op jouw zomerse kaasplank

Lekkers uit eigen land, willen we dat eigenlijk niet allemaal. Waarom iets van ver halen als het dichtbij in voldoende mate en met kwaliteit beschikbaar is. Met deze kazen uit eigen land maak jij de blits met jouw kaasplank. Nederland kaasland, die titel hebben we niet voor niets.

Nederland kaasland. Over de grens hebben ze daar wel een iets andere mening over, zo blijkt als ik met René Koelman in gesprek ga over de mooiste kazen uit eigen land voor op de kaasplank.

Nederland kaasland
‘L’autre pays du fromage’, is wat de eigenaar van Bourgondisch Lifestyle vaak hoort als hij in Frankrijk is om kazen van eigen bodem te presenteren. ‘L’autre pays de fromage’, het andere kaasland…

Harde kaas
Baas boven baas heb je altijd, maar helder als wat is dat we in Nederland prachtige kazen maken. Met harde varianten als Goudse kaas en Edammer als basis, maar inmiddels is de range aan varianten flink toegenomen.

Restaurants
Ook in de betere restaurants van ons land hebben Nederlandse kazen hun plek ingenomen. Zoals het hoort, mogen we dan met enige vorm van chauvinisme zeggen.

In 2017 was ChefsFriends bijvoorbeeld op bezoek bij Bord’Eau in Amsterdam om met talentvol fromager Melvin Verwaal te praten over de kaastrolley van het door Michelin bekroond restaurant van hotel De L’Europe.

Kaasplank
Foto: Melissa Walker Horn/Unsplash

Camembert
Respect voor de omgeving is van groot belang, want – zo vindt René – we moeten in Nederland geen camembert willen maken.

‘Net zoals ze in Spanje niet moeten proberen een Edammer te maken. Als kaasmaker moet jij je laten inspireren door dergelijke kazen en er dan een eigen variant op maken. Op die manier kunnen we komen tot een gevarieerd aanbod uit eigen land en op een hoog niveau.’

Hoe laat je die samenkomen op jouw kaasplank thuis? Hoe maak jij indruk op vrienden met kazen uit eigen land? Dit zijn de Nederlandse kazen voor op jouw kaasplank.

Swarte Toer
De Swarte Toer wordt gemaakt in de Friese gemeente Jubbega-Schurega, waar Doetie’s geitenboerderij is gevestigd.

De boerderij is kleinschalig, de geiten – van het ras Toggenburger – worden met de hand gemolken en van deze melk wordt kaas gemaakt. Dat gebeurt in ‘Tsiis fan Doetie’.

Swarte Toer is een zachte, piramidevormige en rauwmelkse witschimmelkaas met zuivere as op de buitenkant. Deze zuivere as conserveert de kaas en houdt deze fris van smaak.

De witschimmel voegt daar zacht- en romigheid aan toe. De kaas kan in zijn geheel worden gegeten (de zwarte korst is eetbaar).

Zwaluwgekwetter
Zwaluwgekwetter

Dronken Zwaluw/Zwaluwgekwetter
De Dronken Zwaluw is een witflorakaas gemaakt van rauwe melk en vegetarisch stremsel. Zonder antibiotica of andere toevoegingen. In de puurste vorm dus. Voor deze koeien alleen vierduizend uren weidegang.

Hierdoor ontstaat een heerlijke romige kaas met een licht aangenaam bittertje vanwege het vegetarische stremsel. Bij Bourgondisch Lifestyle wordt de kaas gewassen in een eau de vie van peer en bestrooid met broodkruim.

Bij boerderij Arink in Lievelde wordt sinds enkele jaren de witschimmelkaas Zwaluwgekwetter geproduceerd. Eveneens gemaakt van rauwe melk en vegetarisch stremsel.

Op deze plek in de Achterhoek geldt het principe ‘gisteren gras, vandaag melk en morgen kaas’. Ook in dit geval geen antibiotica en enkel vierduizend uur weidegang voor de runderen. Eentje die je volgens René moet hebben geprobeerd.

Brandrood
In de jaren 70 is het Brandrood-ras bijna uitgestorven, nu lopen er – mede dankzij steun van het rijk – weer zo’n duizend rond wereldwijd.

De Gelderse boer Michiel Cassuto kiest er in 2008 voor om kaas van koemelk (in plaats van geitenkaas) te gaan maken. Mooi, want Oost-Nederland is ook waar de oorsprong ligt van dit ras.

Hij droomt ervan kazen te maken die zijn geïnspireerd op de omgeving van de Jura (Alpen) en daarom gaat hij in de leer bij Franse kaasmakers.

De koeien daar worden twee keer per dag gemolken. De melk wordt verzameld in een kaastobbe, die wordt gekoeld met ijswater en vervolgens iedere twee dagen wordt ‘verkaast’.

Smaak en karakter van deze bijzondere kaas hebben iets weg van een milde Franse bergkaas. Fruitig en met een heel klein pikantje.

De kaas wordt tijdens het rijpen gewassen met een zoutoplossing en een bacteriecultuur, waardoor een mooie en natuurlijke korst ontstaat.

Benedictus
Gemaakt binnen de muren van de Sint Paulus Abdij en met melk van Nederlandse koeien uit Oosterhout. Een gepasteuriseerde kaas die is gerijpt in de kelders van de abdij. Vernoemd naar de benedictijnen die er lange tijd hebben gewoond en geleefd.

Bovendien waren het de benedictijnen die dit type kaas eeuwen geleden al maakten in de kloosters van Frankrijk.

Lady Blue

Lady Blue
Lady Blue is een blauwschimmelkaas gemaakt van rauwe melk. Het stremmen van de melk gebeurt met geitenlebstremsel.

Lady was een zeer karakteristieke geit en de ‘leading lady’ van de kudde. Haar vacht had de kleuren van blauwschimmel.

Voldoende redenen om deze speciale kaas naar haar te vernoemen. Pikant en romig van smaak, maar toch licht verteerbaar. En daardoor uitermate geschikt voor jouw kaasplank.

Uiterlijk
René benadrukt dat het uiterlijk van deze kazen vaak lijkt op die van uitheemse kazen, maar dat ze een geheel eigen smaak hebben.

Zo is de Swarte Toer vergelijkbaar met de klassieker Valencay Chevre. Maar daar waar je in de Franse kaas duidelijk de kruiden en bloemen proeft die groeien in de Loire, is dat bij de Swarte Toer het Friese gras dat zorgt voor smaak die hinten heeft van karnemelk.

Geïnspireerd geraakt? We zijn benieuwd naar de keuzes die jij gaat maken voor jouw kaasplank. Weten welke wijn(en) je erbij serveert? Ook die tips kunnen we je geven. Volg daarvoor deze link naar een van de eerdere blogs.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Bourgondisch Lifestyle, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van de genoemde kazen kun je terecht in één van de winkels of op de website van de kaasspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Zeilen hijsen en asperges eten tijdens culinaire tocht Reederij Oosterschelde

Volgend artikel

Menu met Canadese kreeft bij Hanninkshof

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.