Blog

Kazen voor bij het vuur en welke wijnen je daar bij drinkt

Het is lente! Het seizoen van kampvuren tijdens warme avonden én – ook dat – het jaargetijde van koude avonden voor de open haard. In beide gevallen zijn wijn en kaas prima gezelschap. Een goed moment om je te helpen met het kiezen van wijnen en kazen die helemaal in elkaar opgaan.

Het is niet eenvoudig om één wijn te vinden die past bij de vijf verschillende groepen kazen. Heeft dat toch je voorkeur, kies dan voor vettigheid en – soms – wijnen met een licht zoetgehalte.

Versterken
Maar mooier is het om op te zoek te gaan naar combinaties die elkaar versterken. Een goed stuk kaas en een lekker glas wijn gaan sowieso al heel goed samen, maar geven een extra dimensie aan een avond voor de open haard of bij het kampvuur in goed gezelschap. Welke wijn drink je dan bij welke kaas?

Tips
Smaak is persoonlijk en dus onmogelijk onder een noemer te vangen. Wel zijn er tips die helpen bij het samenstellen van de juiste combinatie.

  • Kaas en wijn uit dezelfde streek combineren meestal goed met elkaar. Zij delen dezelfde terroir en dezelfde grondsmaak. Gewürztraminer en Munster uit de Elzas is daarvan een mooi voorbeeld. Een Sancerre met een Crottin de Chavignol uit de Loire eveneens.
  • Bij de keuze van een kaas speelt het alcoholpercentage van de wijn een minder belangrijke rol dan de zoetheid.
  • Tannine en kaas zijn geen vrienden. Looizuur (tannine) geeft een droog en samentrekkend gevoel in de mond. Dat wordt sterker als het wordt gecombineerd met kaas.
  • Wanneer sprake is van harmonie, is het eigenlijk altijd goed. Een friszure wijn bij een rinse geitenkaas bijvoorbeeld. Of een kruidige wijn bij een pittig belegen kaas. Durf echter ook eens te kiezen voor contrast, omdat je daarmee verrast: een subtiel zoete wijn bij een zoute kaas.
Bourgondisch Lifestyle kaas en wijn
Foto: Unsplash.com/Camille

Smaakcombinaties
Kazen en wijnen zijn er in overvloed en dat maakt het vinden van de juiste wijn voor iedere kaas onbegonnen werk. Omdat kazen en wijnen in groepen kunnen worden verdeeld, zijn op dat niveau heel goed combinaties te maken.

  • Jonge en frisse kaas (graskaas, feta, jonge geitenkaas) en/of witschimmel jong en fris (brie de meaux, chaource) met droog, fris en fruitig (sauvignon blanc, beaujolais, crémant).
  • Oudere en rijpe(re) kaas (belegen boerenkaas, parmezaan, gruyère) met droog en zoet, krachtig, rijp en soepel (droge viognier, shiraz).
  • Rijpe witschimmel (boursault, boerencamembert) met milddroog en licht zoetig, fruitig (cider, rosé port, vouvray).
  • Roodschimmel (vacherin mont d’or, doruvael, munster) met aromatisch wit, versterkt (pinot gris, amontillado, rivesaltes vin doux).
  • Milde blauwschimmel (blauwe klaver, castello blue) met (licht)zoet (riesling, amarone).
  • Pittige blauwschimmel (roquefort, gorgonzola, stilton) met krachtig aromatisch wit of  soepel aromatisch rood (sauternes, port, negroamaro).

Klassieke duo’s
Ieder product heeft zijn of haar klassiekers als het gaat om succesvolle combinaties. Ook wijn en kaas dus.

  • Zachte geitenkaas met sauvignon blanc
  • Overjarige boerenkaas met aged tawny
  • Manchego met fino of (droge) amontillado
  • Munster en gewürztraminer d’Alsace
  • Stilton en LBV port
  • Roquefort en Sauterness
Bourgondisch Lifestyle kaas en wijn

Concrete voorbeelden

  • Domaine des Anges Rouge 2015 met Remeker: mooie match tussen de romige kaas en het weelderige fruit van de rode wijn.
  • Marcoult Champagne Rosé met Le Gross Gorain:
  • Rabia – Bodega Cerron met een Spaanse Manchego (met een rijping van  twaalf maanden): .
  • Ximines Spinola exceptional harvest met een oude Comté Reserve of Bleu de Regalis: .
  • Barolo Ascheri vini met Parmigiano Reggiano (niet te oud, maximaal 30 maanden gerijpt): .

Onbekend
Geïnspireerd? Bezoek jouw favoriete specialist en laat je informeren over de (bovenstaande) mogelijkheden. Durf daarbij te kiezen voor onbekende kazen. Er wordt zoveel moois gemaakt.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Bourgondisch Lifestyle, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van de genoemde kazen kun je terecht in één van de winkels of op de website van de kaasspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Martin Kruithof over vernieuwingen bij De Lindenhof in Giethoorn

Volgend artikel

Internationale topchefs in keuken restaurant Tribeca in Heeze

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.