Nieuws

‘Nieuwe Rijks krijgt Nederlands culinair erfgoed als basis’

Het met een Michelinster bekroonde Rijks Restaurant in Amsterdam wordt grondig verbouwd. Ook de menukaart gaat veranderen. Daarbij aangespoord door een onafhankelijk onderzoek naar de volledige footprint van de eetgelegenheid. Chef Joris Bijdendijk legt de nieuwe koers uit: ‘Het moet de start worden van de culinaire vooruitgang van Nederland.’

Was een restyling van Rijks Restaurant nodig?
‘Ik vond van wel en heb daartoe ook het initiatief genomen. Ik heb ervoor gepleit het groots aan te pakken en gelukkig waren alle betrokkenen binnen de organisatie het daarmee eens. We zijn met zijn allen echt bovenaan in de organisatie begonnen en hebben antwoord gegeven op de vraag ‘hoe we klaar zijn voor het volgend decennium’.’

Hoe luidt dat antwoord?
‘We gaan ondernemen op basis van data, die zijn voortgekomen uit een onderzoek dat we hebben uitgevoerd in samenwerking met Deloitte. We hebben de volledige footprint van het restaurant inzichtelijk gemaakt.’

‘Daarmee kunnen we onderbouwde duurzame keuzes maken. Met het Nederlands culinair erfgoed als basis. Het vernieuwde Rijks moet de start worden van de culinaire vooruitgang van Nederland en daarmee willen we de Nederlandse gastronomie verder brengen.’

Wat merken gasten daarvan?
‘Ben je erin geïnteresseerd, dan merk je er alles van. Kom je om gewoon lekker te eten, dan raakt het je niet. Als je ons verhaal wilt horen, dan vertellen we je dat met alle liefde en heel veel plezier.’

‘We willen het op het gebied van duurzaamheid ieder jaar vijf procent beter doen en daarvoor hebben we die genoemde data. Dit betekent dat we productkeuzes gaan aanpassen en we daarmee nieuwe gerechten gaan bedenken.’

Daarom is er een pop-up van Rijks Restaurant op de Zuidas?
‘Absoluut, maar ook omdat we niet zomaar dicht kunnen tot half november. Deze plek in Amsterdam-Zuid is ideaal om ons heel goed voor te bereiden op de vernieuwde eetgelegenheid. Die vernieuwing gaan gasten ook terugzien in de gerechten.’

‘Dit is de laatste kans om signatuurgerechten uit het oude Rijks te proeven en de eerste mogelijkheid om gerechten van het nieuwe Rijks te proeven. We voegen wekelijks nieuwe toe en dat betekent dat er (dus) ook gerechten verdwijnen.’

Wat kun je al verklappen over het nieuwe Rijks Restaurant?
‘Het wordt veel bewuster en persoonlijker, en daarnaast ook innovatiever. Omdat we nu meten en dus weten, werken we bewuster. Het wordt een casual vorm van fine dining.’

‘Het oude Rijks was heel mooi en statig, het nieuwe Rijks wordt heel mooi en iets moderner. En we willen iets minder couverts gaan draaien.’

Hoe ziet de planning eruit?
‘Er is nog geen openingsdatum, maar op basis van de huidige planning hopen we medio november van start te kunnen. Tot die tijd serveren we op het Gustav Mahlerplein op de Zuidas van dinsdag tot en met zaterdag diner, en van dinsdag tot en met vrijdag lunch. Bovendien is op deze locatie extra aandacht voor de borrel, waarvoor mensen van dinsdag tot en met zaterdag welkom zijn.’

Lees ook:
Joris Bijdendijk werkt in pop-up van Rijks aan nieuwe Rijks
François Geurds gooit roer om bij FG Food Labs Rotterdam
Broers nieuwe eigenaren Monarh: ‘Ambitie om samen iets te beginnen’

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Een cateringbedrijf starten? Zo doe je dat!

Volgend artikel

Bouchot mosselen: delicatesse in het seizoen

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.