Advertorial

Een cateringbedrijf starten? Zo doe je dat!

Advertorial – Vind je het leuk om in de keuken te staan en bereid je graag hapjes en gerechten voor grote groepen? Dan speel je misschien wel met de gedachten om van je hobby je beroep te maken. In dit artikel vertellen wij je hoe je een cateringbedrijf start.

Van je hobby je beroep maken. Hoe leuk is dat! Omdat er behoorlijk wat op je af komt als je voor jezelf begint, vind je dit misschien een eng idee. Een deel van die angst wordt echter weggenomen met onderstaande tips.

Werk een plan uit

Je besluit niet van de ene op de andere dag om een cateringbedrijf te beginnen. Waarschijnlijk zit je het idee al langere tijd in je hoofd, maar misschien begint het steeds meer te kriebelen. Als dit inderdaad het geval is, is het verstandig om je ideeën op papier uit te werken. Je maakt het op deze manier concreet, waardoor het een stuk makkelijker wordt om de haalbaarheid in te schatten.

Onderzoek je kansen

Voordat je besluit om je baan in loondienst in te ruilen voor een bestaan als cateraar, is het eerst verstandig om je kansen te onderzoeken. Het zou immers zonde zijn als je ontslag neemt en vervolgens blijkt dat in je directe omgeving al de nodige cateringbedrijven actief zijn. Ga daarom op onderzoek uit en breng de concurrentie in kaart.

Schrijf je in als ondernemer

Ligt er inmiddels een plan en is er nog voldoende ruimte voor een cateringbedrijf in je directe omgeving? Dan besluit je misschien om de stoute schoenen aan te trekken en voor jezelf te beginnen. Ga niet direct op zoek naar klanten, maar schrijf je eerst in als ondernemer bij de Kamer van Koophandel. Het grootste deel kun je online regelen, maar je moet altijd langskomen bij een vestiging om je inschrijving definitief te maken.

Zoek een bedrijfspand

Om kosten te besparen, kun je besluiten om je cateringbedrijf vanuit huis te beginnen. Als de zaken eenmaal beginnen te lopen, merk je snel genoeg dat de mogelijkheden in je eigen keuken toch wat beperkt zijn. Overweeg daarom direct een bedrijfspand te kopen of te huren. Onderzoek goed of het pand geschikt is om een cateringbedrijf te runnen. Je wilt immers niet dat je na het tekenen van de overeenkomst nog allerlei (dure) aanpassingen moet doen.

Zorg voor de inventaris

Als je eenmaal een pand gevonden hebt, ga je door met de inventaris. Je hebt namelijk aardig wat spullen nodig om je eigen cateringbedrijf te runnen. Maak daarom een lijst voor jezelf, zodat je voorkomt dat je belangrijke dingen vergeet te kopen.

Koop een bestelbus

De kans is groot dat je bestellingen bij klanten wilt bezorgen als je een eigen cateringbedrijf hebt. Als je dit inderdaad van plan bent, mag een bestelbus niet ontbreken. Denk er ook aan om je bestelauto te verzekeren. Zonder zakelijke autoverzekering mag je namelijk de weg niet op met het voertuig. Denk goed na hoe je je bestelauto wilt verzekeren, want er zijn verschillende dekkingsopties.

Sluit verzekeringen af

Naast een zakelijke auto verzekeren doe je er goed aan ook nog andere verzekeringen voor je bedrijf af te sluiten. Voor een cateringbedrijf is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bijvoorbeeld handig. Daarnaast is een arbeidsongeschiktheidsverzekering ook het overwegen waard. Deze verzekeringen zijn weliswaar niet verplicht, maar ze kunnen je een hoop kosten besparen.

Vorig artikel

François Geurds gooit roer om bij FG Food Labs Rotterdam

Volgend artikel

‘Nieuwe Rijks krijgt Nederlands culinair erfgoed als basis’

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.