Nieuws

Michelin voegt in december drie nieuwe namen toe aan gids

In de laatste maand van dit jaar heeft Michelin nog eens drie restaurants toegevoegd aan de selectie in de Nederlandse gids. Of ze (ook) een Bib Gourmand, een ster of een groene ster krijgen, wordt pas bekendgemaakt tijdens de lancering van de gids voor 2024.

‘We trekken naar Groningen voor een genereuze brouw-bistro, vinden in Valkenburg een geweldige sauzenmaker en gaan in Apeldoorn genieten van schoonheid en diepgang’, aldus Michelin over de nieuwe namen voor de maand december.

Dokjard Groningen

Gevestigd in een oud pakhuis bij de pittoreske Noorderhaven, schrijft Michelin over nieuwkomer Dokjard in Groningen. ‘De geur van de brouwsels die u ontvangt en het uitzicht op de grote brouwerijketels, de leuke mix van een pubsfeer en attentvolle bediening: deze ‘brouw-bistro’ is lekker ongedwongen.’

Volgens de rode gids kent de keuken geen grenzen en slalomt deze gezwind tussen klassiek en creatief. ‘Van de steak tartaar met Aziatische punch tot de zacht gegaarde varkenswangen met dukah en sesamzaden: deze keuken is expressief en levendig.’

Wat ook opvalt: ‘De eigen bieren voegen dan weer persoonlijkheid toe aan het bord (en) ook het huisgebakken brood, met restanten van het bierproces, moeten we zeker vermelden.’

De conclusie van Michelin: ‘Wees maar zeker: het verhaal van Dokjard boeit!’

Limes aan den Rijn Valkenburg

De tweede nieuwkomer is Limes aan den Rijn in Valkenburg. ‘Daan Reijngoudt is een chef die het belang van sauzen kent’, verklaart Michelin haar keuze. ‘Denk aan verfijnde roomsaus van ganzenlever met de subtiele aanwezigheid van calvados om gebakken eendenlever moet zoete fruitgarnituren en een briochebroodje extra diepgang te geven.’

De culinaire gids noemt zijn keuken ‘mooi met zijn tijd mee, zonder te vervallen in onnodige liflafjes. De chef verleidt ook met zijn keuze om zowel verrassingsmenu’s als een verleidelijke à la carte-aanbod aan te bieden.’

‘Dankzij de knappe open keuken kan u de chef aan het werk zien’, besluit Michelin. ‘Al is een plek op het terras aan de Oude Rijn, aan de voet van een bedrijvencomplex, ook zeker de moeite waard.’

Zenith Apeldoorn

De derde nieuwe vermelding is voor Zenith in Apeldoorn, waar de gerechten in de ogen van Michelin van het bord spatten. ‘Chef Joey Stinissen pleziert oog en smaakpapillen met creaties als perfect gebakken filet van rode mul, zachte octopus, een beurre blanc met limoenblad en saus van zachte rode kerrie. Wauw! Schoonheid rijmt hier met diepgang.’

De chef, die al ‘een mooi parcours heeft afgelegd’, beheerst traditionele cuissons en weet die met gevoel aan te vullen met frisse nuances, vervolgt de rode gids. ‘Dat hij het werk niet schuwt, merkt u aan de bewerking van de borden, maar ook aan de keuze om verschillende gerechten in het verrassingsmenu te verwerken in de à la carte. In dit elegante, sfeervolle hoekpand klopt alles tot in de puntjes, fijne wijnpairing incluis.’

Lees ook:
Ook in november drie restaurants nieuw in Michelingids
Opnieuw nieuwe namen in de Michelingids

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Het kerstmenu van Zeeuwsche Zoute

Volgend artikel

Nieuwe chef voor restaurant Merlet in Schoorl

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.