Opnieuw nieuwe namen in de Michelingids

Michelin voegt ook in de maand oktober restaurants toe aan de selectie in de Nederlandse gids. Of ze (ook) een Bib Gourmand, een ster of een groene ster krijgen, wordt pas bekendgemaakt tijdens de lancering van de gids voor 2024.
Drie restaurants maken deze maand hun intrede in de Nederlandse editie van de culinaire gids. ‘We trekken naar Haarlem voor specialiteiten uit Bali, vinden in Maastricht een werelds verhaal en eindigen in Zwolle bij twee vrienden die hun creativiteit graag uiten met groenten’, aldus Michelin.
Café Samabe Haarlem
Eerste nieuwkomer is Indonesisch restaurant Café Samabe in Haarlem. Zodra je dit koloniale pand uit 1899 binnenstapt, komen de kruidengeuren je tegemoet, schrijft Michelin op haar eigen website. ‘Het vele hout en exotische kleuren geven schwung aan deze zaak, waar café vooral slaat op de gezellige ambiance.’
Michelin vervolgt: ‘Café Samabe is de nieuwe versie van DjaDjan in Bergen en pakt uit met een homemade Indonesische keuken, met een lichte voorkeur voor specialiteiten uit Bali. Royaal en krachtig zijn termen die perfect de keuken typeren van chefs Jiani Gritzalis en Hozan Kassem.’
De culinaire gids benoemt specifiek de aromatische martabak met sappig gehakt, ei en prei, en de rijke en authentieke rijsttafels (ook vegetarisch) met pittige rendang en intense sambal goreng telor. ‘Bij Café Samabe wacht een feestmaaltijd!’
Novo New Dining Maastricht
De tweede nieuw naam in de gids is Novo New Dining en bevindt zich in het Sphinxkwartier in Maastricht. Michelin heeft het over brute materialen en een modieuze bekleding, die er samenkomen in een smaakvolle symbiose.
‘Alle ogen zijn gericht op de open keuken, waar chef Welters zijn wereldse inspiraties laat spreken, ondersteund door fijne sauzen’, aldus de rode gids. ‘Of het nu de meunière gebakken schelvis is met een tandoori-velouté en druppels passievrucht voor een zoet accent, of de verfijnde saus van rode kerrie en kokosmelk bij gebakken scampi’s, mango en cashewnoten: zijn zoektocht naar spanning maakt de naam van het Experience menu waar.’
Sukerieje Zwolle
Nieuwkomer drie is Sukerieje in Zwolle van Martijn Kuik en Yannick Roodhof, die de exploitatie overnamen van het restaurant dat voorheen was gevestigd in Dalfsen en deze verhuisden.
Michelin schrijft: ‘Sukerieje heeft zich gesetteld in het karaktervolle Hopmanshuis, een voormalig pakhuis dat een smaakvolle verjonging heeft ondergaan. Dat laatste geldt ook voor de keuken. Chefs Martijn en Yannick hebben aandacht voor groenten en uiten graag hun creativiteit.’
Ze verbaasden de inspecteur(s) met een smeuïge paté van cashewnoten met meloen en Spaanse peper, die een fijn evenwicht vond tussen rijke smaken, zoetheid en pittigheid. ‘Hun beheersing van uitheemse smaakmakers en geduld om de sauzen de nodige diepgang te geven, zorgen voor intensiteit.’
Lees ook:
Verhuisd Sukerieje opent met nieuwe eigenaren in Zwolle
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, WTOL-Academy, Zeeuwsche Zoute, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.