Expertblog

Heerlijk winters vlees…. van de barbecue

Expertblog – Barbecueën in de winter! Jazeker. Komen in deze tijd van het jaar gerechten van de BBQ in jouw favoriete restaurant, dan betekent dit dat je iets bijzonders geserveerd krijgt. Wil je thuis aan de slag? Met deze tips verwen je jezelf en je gasten ook ’s winters.

Gerechten van de BBQ zijn hot. Bekende koks maken ermee furore en ook het ene na het andere kookboek is gewijd aan barbecueën. Een beetje professionele chef heeft tegenwoordig een barbecuegrill, green egg en/of smoker in zijn keuken.

Barbecueën is immens populair en – heel verrassend – tegenwoordig ook ’s winters. Als barbecuespecialist bij horecaslagerij Nice to Meat vind ik dat natuurlijk een geweldige ontwikkeling. Graag vertel ik je hier waarom.

Botermals
Staan er in de winter barbecuegerechten op de menukaart van jouw favo restaurant, dan betekent dit direct dat je iets bijzonders geserveerd krijgt.

Het vlees of gevogelte is dan vaak lekker low en slow of juist hot en fast gegaard, heeft veel smaak en karakter maar is toch botermals gebleven.  Het is even een weet hoe je ’s winters ook thuis fantastische gerechten van de BBQ krijgt

Nice to Meat green egg

BBQ is winterproof
Neem om te beginnen een barbecue die winterproof is. Deze herken je aan het stevige materiaal of de dubbele wanden, zodat je gerechten niets te lijden hebben van de buitentemperatuur.

Het gaat er namelijk om de temperatuur van je BBQ goed te krijgen én goed te houden. Ook heeft een barbecue die je in de winter kunt gebruiken, een deksel nodig.

Onder de deksel bouwt de warmte zich op die nodig is om producten te laten garen. Zet je barbecue buiten op een droge plaats en uit de wind.

Er is wel voldoende ontluchting nodig zodat er geen rook blijft hangen. Ook is het even oppassen met omliggende houten schuttingen of plastic regenpijpen wanneer je met open vuur werkt.

Vuur
Vuur brandt in de winter stevig en snel, zorg dus voor voldoende houtblokken, houtskool of briketten. Of extra gas als je met een gasbarbecue werkt. Laat hem goed heet worden voordat vlees of vis erop gaan en, net als ’s zomers is het zaak je BBQ goed in de gaten houden.

Pas op voor rondvliegende vonken of dat het vuur niet uitwaait bij een gasbarbecue. Gebruik, door de ontwikkeling van koolmonoxide, de barbecue dus altijd en eeuwig in de open lucht.

Nice to Meat open dag

Snelle successen
Na deze goedbedoelde tips kan dan eindelijk jouw barbecuefestijn beginnen. Mocht je nog geen winterbarbecueër zijn, dan ga je dat nu zeker worden. Het is geweldig leuk om te doen en het resultaat is vooral heel erg lekker.

Zo is bijvoorbeeld de rundersaté van Creekstone Staartstuk een geweldig succes, die je in grove blokken aan een spies boven het vuur gaart op de grill. Ook een stoere MRIJ Côte de Boeuf van Piet van den Berg kun je heel mooi buiten bereiden. Rondom op hoog vuur aanschroeien en dan op lagere temperatuur even laten doorgaren.

Een van mijn eigen favorieten en misschien wel het lekkerste gedeelte van de koe is de Jodenhaas, het meest malse vlees van de schouder. In vaktermen noemen we hem ook wel Teres Major.

Veel meer vleesproducten lenen zich er echter voor om buiten te bereiden. Wat te denken van verschillende soorten hamburgers en worstjes, maar ook luxere vleessoorten als hertenrugfilet of Wagyu-spiesjes. En als je toch buiten staat, bereid dan ook de groentes, aardappelen en zelfs sauzen op de barbecue.

Nice to Meat open dag

Low & slow barbecueën
Heb je de beschikking over een barbecue met goede deksel of een green egg? Dan moet je echt eens aan groot vlees beginnen. Een mooi stuk dat je ’s ochtends aanbraadt, de hele dag langzaam kunt garen en klaar is als je thuis komt.

Het kan praktisch niet mislukken en je zet er een klapstuk mee op tafel. Zoals de Ocean Beef Brisket, dat gaart tot botermalse pulled beef. Of een mooie Duke of Berkshire Procureur dat pulled pork oplevert.

Creekstone Short ribs zijn geweldig lekkere runder-spareribs. Net zo lekker trouwens als ribs van het Iberico-varken. En probeer eens een lamsbout. De slager vertelt je precies hoe lang die nodig heeft op jouw barbecue.

Daarbij is het belangrijk om het deksel van de barbecue zolang mogelijk gesloten te laten, anders duurt de bereiding veel langer dan nodig is. Is het buiten extreem koud, dan heeft vlees ook langer de tijd nodig om te garen. Maar met een goede vleesthermometer gaat dat helemaal goed komen.

Buiten barbecueën met een twist
Ook in een Smoker gaar je vlees volgens de ‘low en slow’-methode, want dit apparaat vraagt tijd. Groot vlees is voor de Smoker beter geschikt dan kleine satés of hamburgers.

Ideaal ervoor is een lekkere uitgebeende procureur die je 24 uur van te voren marineert. Laat hem bij 85 graden langzaam 3 tot 4 uur garen. Uiteindelijk kun je het vlees met twee vorken zo uit elkaar trekken. Heerlijk op een broodje of bapao met wat geroosterde groente en een oosters sausje. Zalig!

OFYR Norway Herangtunet

Barbecueën op design
Hij staat prachtig in de tuin, de Ofyr, een imposante design houtkachel voorzien van een bakrand waarop je snel de heerlijkste vleesjes, vis, schaaldieren en groentes bereidt. Is het weer té slecht en dreigt je buitenkookplan te mislukken, geen nood want je kunt goede kwaliteit vlees, wild en gevogelte natuurlijk ook binnen in de oven of op de grill bereiden.

Zo is het leuk om eens een hele kip te roosteren op een pollorico of een blikje. Vul daarvoor de houder of het blik met bouillon, wijn of bier. Smeer de kip in met een lekker vers kruidenmengsel en plaats hem recht op de houder of het blikje in een diepe schaal met allerlei groentes. Rooster hem op 200 graden in de oven tot hij van binnen super mals is en het vel knapperig is geworden. Ideetje? Heel lekker en je maakt er de blits mee aan tafel !!

Buiten de deur eten
Komen vrienden binnenkort eten? Neem ze eens mee naar buiten! Ga samen met de barbecue aan de slag met ondertussen een lekker glaasje Glühwein, Jägermeister of warme chocolademelk. Het is de perfecte start van een supergezellig en echt winters etentje.

Als slager vind ik het belangrijk om ook op de BBQ mooi vlees te hebben. Alle hiervoor genoemde vleessoorten vind je bijvoorbeeld bij de online foodmarkt Directlyfrom.nl. Hier kun je rechtstreeks dagverse vleesproducten van Nice to Meat bestellen, die aan huis worden bezorgd. Bon appétit!

Ron van Mierlo

Ron van Mierlo is productiemanager, BBQ-specialist en demoslager bij horecaslagerij Nice to Meat uit Almere, lid van de Lowland Smokers en lid van het KCBS Wedstrijdteam.

Vorig artikel

Restaurant Fred viert jubileum met spraakmakende restyling

Volgend artikel

Truffellunch bij Puur Zee by Imko’s in Wijk aan Zee

De auteur

Ron Van Mierlo

Ron Van Mierlo