Nieuws

Eigen bier, frisdrank en ijs bij Eden in Valkenswaard

De eigenaren van het met een Michelinster bekroonde restaurant Eden in Valkenswaard hebben eigen bieren, een frisdrank en ijs gemaakt. Ze hebben dat gedaan, omdat ze gek zijn op smaken die én nergens te koop zijn én passen binnen hun ambities als het aankomt op duurzaamheid.

Beter zelf maken dan van ver halen, zo luidt het credo van eigenaren Herman Cooijmans en Robin Groos. ‘Op die manier is het eindresultaat precies zoals we het willen, al gaat het natuurlijk niet altijd in één keer goed, halen we er extra voldoening uit en hebben we geen food miles.’

Onvoorspelbaar koken
Producten zelf maken, past bij de visie die de twee naar eigen zeggen hebben met hun restaurant in Valkenswaard. Chef Herman wil spannend en onvoorspelbaar koken, en dus zoekt hij voortdurend naar smaken en combinaties die nergens anders te vinden zijn.

Herman Cooijmans
Wie binnenkort komt dineren in Valkenswaard en in is voor bier, kan bij Eden genieten van een heus bierarrangement met daarin een pilsener en speciaal bier naar eigen recept.

Cooijmans daarover: ‘Afgelopen jaar zijn we ons gaan verdiepen in vergisting en brouwen, en hieruit zijn de eerste recepten ontstaan.’

Shrub
In het menu verder een eigen shrub. Dat is een drankje op basis van azijn, suiker, water en fruit dat ervoor zorgt dat alle smaken in je mond worden geneutraliseerd en je als gast optimaal geniet van het hoofdgerecht.

Op wiskundige manier ijs maken
Tot slot hebben de ambities van de ondernemers ertoe geleid dat Cooijmans een tool heeft ontwikkeld waarmee hij zelf ijs kan maken.

Door op moleculair niveau eigenschappen te onderzoeken en er wiskundige formules op los te laten, heeft hij dat proces volledig kunnen automatiseren. En daardoor kan hij nu ijs maken van bijvoorbeeld koolraap en moerbei. Vegan en low carb zijn ook mogelijk.

Lees ook:
Restaurant Eden in Valkenswaard wil prikkelen met uitgesproken smaken
Geen verboden vruchten in het aards paradijs van Restaurant Eden
Torben Bouterse: ‘Koud pilsje met gemengde nootjes’

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Amused verhuist: ‘Wens realiseren die we al jaren hebben’

Volgend artikel

Nieuwe eigenaren voor restaurant Fris in Haarlem

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.