Persoonlijk

Torben Bouterse: ‘Koud pilsje met gemengde nootjes’

Wat drijft chefs en hoteliers? Wat doen ze om fit te blijven, waar eten ze zelf graag, wat hebben ze altijd in de koelkast liggen en wat is dé guilty pleasure die ze exclusief delen met ChefsFriends? In deze aflevering Torben Bouterse van restaurant 1397 in Bergen op Zoom.

Wat is jouw guilty pleasure?
‘Een lekker koud pilsje met een schaaltje gemengde nootjes.’

Thuis in mijn koelkast staat altijd…
‘Roomboter, bruiswater, gembershots en Coca-Cola zero.’

Wat doe je om fit te blijven?
‘Fitnessen in een sportschool en uitwaaien langs de Oosterschelde of de Noordzee.’

Welke muziek schalt er uit de luidsprekers tijdens de mise-en-place? Of hebben jullie met het keukenteam een ritueel?
‘Dat hangt af van wie er aan het werk zijn. Meestal is dat de afspeellijst ‘lo key techno’, maar zelf heb ik een zwak voor wat andere muziek: Rammstein, Metallica, AC/DC, Slipknot, Slayer, Motörhead en ga zo maar door.’

‘Daarnaast hebben wij de gave om liedjes te verpesten of om Engelstalige nummers in het Nederlands mee te zingen. Lekker irritant.’

Welk ingrediënt ontbreekt nooit op jouw kaart?
‘Tomasu sojasaus: een verrijking in heel veel sauzen en vinaigrettes, en los heel lekker om te eten. Verder Irish Mór-oesters, naast de platte Zeeuwse de beste oester die er is, en te combineren in zowel de zomer als de winter.’

‘Kaffir limoen staat er ook op, omdat ik dit echt altijd lekker vind. Bovendien geeft het een andere frisse toon dan limoen of citroen. Eigenlijk kan ik geen keuzes maken, want wij hebben zoveel lekkere dingen in huis.’

Vakantie. Ik ga graag naar…
‘Dat maakt mij niet uit, de enige voorwaarde is een goede keuken. En dan kan het een bistro zijn, maar ook een door Michelin met drie sterren bekroonde zaak. Ik vind alles prima, als het maar goed is.’

Als ik zelf uit eten ga, doe ik dat graag bij…
‘Mijn persoonlijke topper van 2022 is restaurant Julemont in Château Wittem! Daar heb ik zo fantastisch gegeten. Verder houd ik van klassiek of van gerechten met orgaanvlees, dus De Juwelier in Amsterdam vind ik heel lekker. Er zijn zoveel goede zaken en het is iets dat ik heel graag doe, dat maakt kiezen niet gemakkelijker.’

Welke spannende plannen heb jij voor 2023?
‘Meer experimenteren, meer uit eten gaan en meer trips maken naar het buitenland om dit te ervaren. Uit mijn comfortzone treden.’

Bekijk alle artikelen uit de serie!

Lees ook:
Moderne cuisine bij Restaurant 1397 in eeuwenoud Grand Hotel De Draak

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Mikel Pouw van Nice to Meat over burgervlees (+recept)

Volgend artikel

Achttien horecazaken ontvangen award van Gault&Millau

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.