Blog

Geen verboden vruchten in het aards paradijs van Restaurant Eden

Bij het in januari geopende Restaurant Eden in Valkenswaard moet jij je als gast in het aards paradijs wanen. Met één groot verschil: in Brabant komen geen verboden vruchten op tafel. Je mag alles eten wat chef Herman Cooijmans serveert. ChefsFriends proeft van de eerste kaart.

Herman Cooijmans en Robin Groos zien beiden de mogelijkheden van het pand aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard, waarin voorheen Vida Pura huisvestte. Onafhankelijk van elkaar.

Als ze horen over elkaars belangstelling, slaan ze de handen ineen. Het resultaat is Restaurant Eden, dat in januari de deuren opent.

Hof van Eden
De naam is afgeleid van Hof van Eden, het aards paradijs. De slang die Eva overhaalde om te eten van de verboden vrucht, komt nadrukkelijk terug in het logo en het interieur.

In de basis een idee van Robin dat al in de kast ligt sinds zijn achttiende. Jaren later komt het alsnog van pas, al is de uitvoering anders dan destijds bedacht.

Robin Groos
‘Voor mij associeerde het met groen, ik zag een verticale tuin voor me’, zo vertelt hij tijdens een voor de pers georganiseerde lunch, waarbij ChefsFriends aanwezig is. ‘Omdat de familie van Herman ‘in de bloemen’ zit, paste het perfect.’

Slang
Architect King Kong heeft echter een ander idee: het verhaal van de verleiding, dat hoort bij het Hof van Eden. En daar komt de slang in beeld.

‘We zijn nog aan het zoeken hoe we de appel een rol kunnen laten spelen in ons restaurant en het concept. Vooralsnog hebben we ervoor gekozen om ons eerste menu niet te uitsprekend te maken.’

Hostellerie Vangaelen
Robin is als gastheer en sommelier het gezicht aan de voorkant. De horecaloopbaan van de aspirant-vinoloog start, net als die van Herman, bij Hostellerie Vangaelen in Heeze en zijn laatste werkgever is kersvers tweesterrenrestaurant Sabero in Roermond.

Herman Cooijmans
Ook Herman weet wat het is om te werken op een hoog culinair niveau. Hij is eindverantwoordelijke in de keuken van Juliana in Valkenburg als Michelin dat restaurant een Bib Gourmand toekent.

Valkenswaard
Beide ambities komen samen in Valkenswaard en dus durven de ondernemers uit te spreken dat ze een vermelding in de culinaire gidsen ambiëren. Dat maakt dat we met enthousiasme naar Noord-Brabant reizen voor de perslunch.

We worden ontvangen met een prosecco van Amarena-kers, amandel en citrus en krijgen enkele fingerfoodhapjes geserveerd: een soesje met vadouvan, oude kaas en rettich, paling met een gel van rode biet en een canelle van ganzenlever en een oester met een Hollandaisesaus op basis van framboos.

Kreeft
Aan tafel starten we met een salade van kreeft, vanille en cevenne-ui, gelegen op een compote van kokos. Wat een prachtige start. Zeer smakelijk.

Een gerecht dat volgens de chef veel verschillende smaken bevat, die mooi samenkomen. We zijn het roerend met hem eens.

Wijn en spijs
Robin, die aangeeft altijd op zoek te zijn naar spannende en onverwachte combinaties, schenkt de wijnglazen vol met een Tokaji dry 2017 van Château Derezsla uit Hongarije.

Een frisse en kruidige wijn met daarbij de aroma’s van een muskat en dat maakt dat de smaak goed samengaat met het voorgerecht.

Krab
Uit de keuken komt krab met hangop, beurre blanc van jasmijn en een vinaigrette van kalamansi.

Herman komt aan tafel om het gerecht af te maken met een crumble van limoen. ‘Puin van de verbouwing’, refereert hij aan de hectische periode die achter hen ligt.

Servies
Niet alleen het gerecht ontvangt complimenten. Ook het bord waarop het wordt geserveerd, wordt met veel enthousiasme ontvangen.

In voorbereiding op de opening werd nog gebruikgemaakt van een wit bord, maar het contrast is nu vele malen groter en mooier. Complimenten voor dit besluit!

Bijvangst
Het tussengerecht staat wellicht wel (een beetje) symbool voor de kookstijl van de chef. Bot & coquille met artisjok, courgette en een jus van wortel.

‘Bot is bijvangst, die zie je niet zo snel in restaurants’, zo vertelde Herman al eens aan het Eindhovens Dagblad.

Onvoorspelbaar
Hij vindt het juist leuk om daar dan mee te koken, omdat hij niet voorspelbaar wil zijn. Een spannende keuze, die wat mij betreft goed uitpakt. De jus van wortel een speciale vermelding en het stempel ‘erg geslaagd’.

Datzelfde kan worden gezegd van de begeleidende wijn. Een Reguta – Prediale 2017 uit (Noord-)Italië. We proeven veel tropisch fruit. Lekker!

Entrecote
Structuren van pastinaak, een choucroute van ui en runderjus begeleiden de entrecote, die als hoofdgerecht wordt geserveerd.

Ook nu valt het gekozen servies op. Uiteraard gaat het om de kwaliteit op het bord, maar deze middag blijkt weer eens dat de presentatie absoluut bijdraagt aan de beleving en het enthousiasme van de gast. Goed gedaan.

Robin kiest voor een begeleidende wijn uit de Douro-vallei in Portugal. De Águia Moura Reserva 2015 is gemaakt van liefst tien druivenrassen.

Dessert
Het beste voor het laatste bewaren, gaat op voor de wijn-spijscombinatie waarmee we de lunch afsluiten. Of beter gezegd: de vermouth-spijscombinatie.

‘Ik ben niet zo’n fan van dessertwijnen en dus zoek ik naar alternatieven’, leidt Robin zijn keuze in. Bottega is eigenlijk een producent van prosecco, maar deze Vermouth Bianco verraste mij zo enorm dat ik ermee aan de slag wilde.’

Semifreddo
De match met de semifreddo met daarop gedroogde kruiden en verder karnemelk en limoen is echt fantastisch. En ik ben niet de enige met die mening.

Werkelijk alle aanwezigen delen hetzelfde enthousiasme. ‘Robin heeft zich (hiermee) als sommelier reeds bewezen’, schrijft een van hen later in zijn verslag. Ik heb er niets aan toe te voegen.

Interieur
Als we afsluiten met een kop koffie en enkele smakelijke friandises, laat ik het interieur van het restaurant nog eens goed om me inwerken. Ook daarmee maken de eigenaren indruk.

Bij binnenkomst is aan de linkerkant een prachtige ontvangstruimte gerealiseerd (eveneens een prachtige plek voor een digestief) en betreed je rechts de private dining-ruimte.

Het restaurant is gerealiseerd achter in het pand. Met een glazen dak, waardoor je overdag een mooie lichtinval hebt, en van waar je zicht hebt op de wijnkast.

Culinaire ambities
Robin en Herman realiseren met hun eetgelegenheid hun droom en durven daarbij ook nog eens hun ambities uit te spreken. Ik houd daarvan. Ze hopen op termijn op vermeldingen in de culinaire gidsen.

Menukaart
Eigenlijk willen ze met hun volgende menukaart een stap verder gaan. Robin: ‘Met de eerste gerechten wilden we dat niet direct doen. Ook met de begeleidende dranken willen we die kant op. Ik heb een vriend die net zo gek is van speciaalbieren als ik van wijn. Daarmee wil ik absoluut iets gaan doen.’ ChefsFriends gaat het met belangstelling volgen.

Wil je Restaurant Eden in Valkenswaard zelf ervaren? Het ‘aards paradijs’ is van woensdag tot en met zaterdag geopend voor diner en op zondag doorlopend vanaf 12.00 uur.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining OnlineKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des Rôtisseurs en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Steak Tartare ‘Veluwe’ van Robert Hartelman

Volgend artikel

Geneviève en André Gerrits vieren tien jaar restaurant ’t Amsterdammertje

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.