Nieuws

Zo eet je oesters in onze toprestaurants

September is schaal- en schelpdierenmaand. We trappen af met de oester. Love it or hate it! Geliefd in de beste restaurants van ons land, en ook wij van ChefsFriends ‘slurpen graag een oester’. Een smakelijk overzicht van wat wij zoal tegenkwamen.

De oesterproeverij van De Nederlanden

Oesterproeverij.

Wie oester zegt, zegt Wilco Berends. En nog specifieker: de oesterproeverij van restaurant De Nederlanden in Vreeland. Zes varianten van een rauwe oester, te bestellen buiten de kaart om. Via deze link kun je ze alle zes bekijken.

Zeeuwse oester op Amsterdams terras

Oester van het Zeeuwse oesterhuis Renart Boulon met limoen en vinaigrette.

Deze oester – met limoen en vinaigrette – van het Zeeuwse oesterhuis Renart Boulon aten we op het terras van hotel-restaurant Thijs by Dikker en Thijs. ‘Afkomstig uit Bretagne in Frankrijk, maar ‘opgegroeid’ in Zeeuws zilt bronwater’, aldus f&b operations manager Norbert Steens.

Platte Zeeuwse met watermeloen

Platte Zeeuwse oester, PX, zilte groenten en watermeloen.

Deze ‘platte Zeeuwse oester’ komt uit keuken van restaurant Bentinck in Amerongen. Chef-kok Tommy Janssen serveert ’m met PX, zilte groenten en watermeloen’.

Koninklijke Oester

Oester, chorizo ibérico, hazelnoot, zuring

Uit de keuken van Ciel Bleu in Amsterdam komt deze ‘Oester Royal’. Met chorizo ibérico, hazelnoot en zuring. Passend bij de nieuwe culinaire visie van chefs Onno Kokmeijer en Arjan Speelman: elk gerecht in vier of vijf happen op hebben.

Zonder poespas

Gillardeau oester

Puur en zonder poespas, deze Gillardeau-oester van Sander Spruijt van restaurant De Burgemeester in Linschoten. Raak!

SVH-oester

Gillardeau oesters
Gillardeau oesters

Ook bij ’t Nonnetje in Harderwijk een Gillardeau-oester. Geserveerd als amuse voorafgaand aan het Meesterlijke Menu ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van Michel van der Kroft als SVH Meesterkok.

Tartaar van Zeeuwse oester
Als Jonathan Zandbergen in 2015 wordt gepresenteerd als nieuwe chef van Merlet in Schoorl, proeven we deze tartaar van Zeeuwse oester met dorade, zoetzure komkommer en vinaigrette van vintage soja. Om te smullen…

De ‘beruchte’ oester
Deze chefsbite is een special van restaurant Perceel in Capelle aan den IJssel. In dit geval een special van chef en eigenaar Jos Grootscholten. ‘Berucht’ (beroemd klinkt positiever) tot ver in de omgeving.

Meesterlijke Oester
Oester Latour NoordwijkAls Stan Kerckhoffs, maître van Latour in Noordwijk aan Zee, in 2015 wordt geïnaugureerd als SVH Meestergastheer, serveert chef-kok Marcel van Lier een Meesterlijk Menu. Daarin dit gerecht: ‘sashimi hamachi’, oester, scheermes, dashi, appel en koriander’.

Vorig artikel

Nieuwe chef-kok en maître voor Restaurant O Mundo

Volgend artikel

Nieuwe uitstraling restaurant Dorset in Borne

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.