Blog

Sterchef Wilco Berends viert jubileum met menu van tien gangen

In het jaar dat Wilco Berends tien jaar werkzaam is voor De Nederlanden in Vreeland, is het restaurant onherkenbaar vernieuwd. Maandag 8 februari zijn beide feestelijkheden gevierd met een lunch. Gasten kunnen de komende tijd genieten van een jubileummenu van tien gangen.

In 2006 strijkt Wilco Berends neer bij hotel-restaurant De Nederlanden in Vreeland. Zes jaar later worden Wilco Berends en zijn vrouw Caroline volledig eigenaar.

Vernieuwd restaurant
Maandag 8 februari presenteren ze hun volledig verbouwde restaurant aan pers en genodigden, nadat een half jaar daarvoor ook de lounge al in het nieuw is gestoken.

In het jaar dat Wilco tien jaar verbonden is aan het bedrijf. ChefsFriends.nl mag aanschuiven.

Klassiekers en signatuurgerechten
Vanwege het jubileum staat in 2016 een tiengangenmenu op de kaart van De Nederlanden voor 110 euro. In dat menu signatuurgerechten en klassiekers van Wilco, die door Michelin bekroond is met één ster.

Ook in ons menu een aantal klassiekers van de patron, die is aangesloten bij restaurantvereniging Les Patrons Cuisiniers.

Oesterproeverij
Wilco start de lunch met een heerlijke oesterproeverij, het mag inmiddels zijn handelsmerk worden genoemd. De sterchef serveert zes varianten van een rauwe oester. Gaaf! En lekker! Geserveerd met een Champagne Roger Manceaux.

Te bestellen buiten de kaart om, en wij adviseren dat zeker te doen! En wat je dan ook niet moet vergeten, is daar een glas champagne bij te bestellen.

Garnalencocktail
Na de oesters serveren Wilco en zijn keukenteam de garnalencocktail 2016. Een eigen interpretatie van een gerecht dat in heel veel restaurants op de kaart staat.

Bij De Nederlanden bestaat het uit vers gespelde Hollandse garnalen met sherry, tomaat, komkommer en whiskey.

Noordzeekrab
Daarna is het tijd voor een heuse klassieker: krab en citrus. Het gerecht staat al tien jaar op de kaart en zal er ook altijd op blijven staan, aldus Wilco.

Een heel goede keuze, zo is de bescheiden mening van ChefsFriends. Wij zijn fan van het zeer smaakvolle gerecht. Wilco vertelt eveneens dat dit de starter is voor de mensen die in het restaurant het tiengangenmenu bestellen.

Op het bord een cannelloni van krokante sesam en Noordzeekrab, een vinaigrette van sinaasappel, rode grapefruit, limoen, citroen en oester.

Maître-sommelier Teun IJff schenkt er een Künstler Riesling Feinherb uit 2011 bij.

Duif
Het warme gerecht deze middag is duif, gecombineerd met een Gebaxo 2014 van Olivier Rivière Vinos.

Tamme Anjou-duif met huisgemaakte appelstroop, rode kool, aardappelpoffertjes, waterkers en een prei van de barbecue, met als side dish gekaramelliseerde eendenlever en Granny Smith. Top!

Dessert
Het dessert is een meringue van gember, een crème van pandan en citroengras, sorbetijs van bospeen en roomijs van kaffir. We zijn onder de indruk van het pittige karakter van de meringues, erg mooi.

Soufflé
Tot slot nog een klassieker van Wilco: zijn soufflé met magnolia-ijs. Begeleid door een ‘cocktail’: in het glas een scheutje yuzusap en de mousserende wijn Kuehn Brut Cremant d’Alsace.

Met een kop koffie en een aantal heerlijke friandises sluiten we de lunch af. ChefsFriends heeft zojuist getuige mogen zijn van een prachtige start van een voor de ondernemers bijzonder jaar.

Wilco en Caroline Berends
Zoals gezegd wordt in 2016 het 10-jarig jubileum van Wilco als chef en patron van De Nederlanden gevierd, en dat gebeurt ook nog eens in een prachtig gerestylde restaurant.

Jij kunt het jubileum van de chef meevieren. Daarvoor hebben Wilco en Caroline een speciaal jubileummenu van tien gangen samengesteld. Te bestellen voor 110 euro.

Hotel
Omdat De Nederlanden ook hotelkamers heeft, kun je na het diner heerlijk overnachten op een idyllische plek langs de Vecht.

Voor 199 euro per persoon verblijf je op basis van twee personen op een deluxe kamer, geniet je van het tiengangenmenu en een uitgebreid ontbijt en krijg je een kokssloof cadeau met daarop ook nog eens de handtekening van de jubilaris.

Overnachten op een junior suite kan ook, in dat geval bedraagt de prijs per persoon 224 euro.

ChefsFriends feliciteert Caroline en Wilco met het fantastische resultaat van hun restaurant De Nederlanden 2.0 en het 10-jarig jubileum.

Video De Nederlanden 2.0

Restaurant De Nederlanden is volledig vernieuwd en onherkenbaar veranderd. 2.0, zoals eigenaren Wilco en Caroline Berends het zelf noemen. ChefsFriends mocht de eerste videobeelden schieten.

Vorig artikel

Drie gezinskamers hotel Van der Valk in Assen vernieuwd

Volgend artikel

Maandelijkse proeverij voor kaasliefhebbers bij FG Restaurant

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.