Nieuws

Prijzen voor restaurants ’t Nonnetje en De Librije

Proefschrift heeft awards uitgereikt aan ’t Nonnetje en De Librije. Het tweesterrenrestaurant uit Harderwijk is benoemd tot ‘Restaurant van het Jaar’ en de prijs voor het Zwolse bedrijf gaat naar Sem Beks, die de titel ‘Wijn-spijsspecialist van het Jaar’ kreeg toegekend.

‘’t Nonnetje in Harderwijk bestaat 25 jaar en is sinds 2015 in het bezit van twee Michelinsterren. Het constant hoge kwaliteitsniveau is met name te danken aan het feit dat het restaurant al lange tijd onder leiding staat van hetzelfde team’, aldus Proefschrift over het Restaurant van het Jaar.

Eigenaar Robert-Jan Nijland

Dat team bestaat uit patron Robert-Jan Nijland, sommeliers Edger Groeneveld en Thijs Elbrink, en chef-kok Michelin van der Kroft.

‘Het restaurant is begin vorig jaar fraai opgeknapt, het heeft nu meer ruimte en een gedistingeerde uitstraling. Het oogt internationaal en tegelijk warme en sfeervol. Je komt er helemaal tot rust, ook dankzij de verbeterde akoestiek.’

Michel van der Kroft

Volgens Proefschrift combineert Michel op geheel eigen wijze passie, vakmanschap, creativiteit en intelligentie. ‘In ieder gerecht proef je de liefde voor de met zorg gekozen ingrediënten, en tegelijk de doordachte manier waarop het is samengesteld.’

Bovendien wordt de chef omschreven als communicatief zeer bedreven. ‘De manier waarop hij zelf zijn gerechten omschrijft, is tegelijk zeer verhelderend, gedetailleerd en aanstekelijk enthousiast: je krijgt zin om zijn creaties te proeven, zelf te bereiden of naar Portugal te reizen!’

Sem Beks

Sem Beks is in de ogen van Proefschrift in relatief korte tijd uitgegroeid tot een van de beste sommeliers die restaurant De Librije ooit heeft gehad, ‘en daarmee automatisch tot een van de beste sommeliers van ons land’.

Proefschrift noemt hem ambitieus en tegelijkertijd een perfecte teamspeler, zowel in de bediening als qua samenwerking met de keuken. ‘Aan tafel weet Sem waar hij het over heeft en zijn toelichtingen zijn zoals ze moeten zijn: informatief, realistisch en to the point. Het hoe, wat en waarom van een combinatie weet hij perfect uit te leggen.’

Wijn en spijs

Sem maakt indruk door zijn kennis, praktijkgerichtheid en inlevingsvermogen, klinkt het tot besluit. ‘Zijn wijnselecties zijn gevarieerd en dikwijls verrassend. Sem is een uitstekende proever en kan snel schakelen en de juiste keuzes maken om een wijn-spijscombinatie te serveren die past bij het niveau van De Librije en tegelijk optimaal aansluit bij de voorkeuren van zijn gasten.’

Latour Noordwijk

De awards werden uitgereikt tijdens de officiële opening van Wine Professional 2023 en vakbeurs voor mensen die werkzaam zijn in de gastronomie. Ook Tim Wellenberg mocht daar zijn prijs in ontvangst nemen. De medewerker van restaurant Latour in Noordwijk won eind vorig jaar de wedstrijd Beste Fromager.

Lees ook:
Herinneringen maken bij De Librije: gastvrijheid in de puurste vorm
De Librije viert jubileum en breidt aantal eigenaren uit
Heropening ’t Nonnetje vieren met klassiekers van Michel
’t Nonnetje vernieuwd: ‘Exclusief, intiem en – beetje – sexy’
Zo ziet het vernieuwde ’t Nonnetje in Harderwijk eruit

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Eric van Bochove*: ‘Op juiste moment juiste ballen getoond’

Volgend artikel

Slow Food voegt Zeeuwsche Zoute toe aan Ark van de Smaak

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.