Nieuws

Michel van der Kroft: ‘Verlegen van Portugese twist ’t Nonnetje’

Michel van der Kroft is trots op het vernieuwde ’t Nonnetje in Harderwijk. Hij is in het tweesterrenrestaurant van Robert-Jan Nijland bezig aan zijn zeventiende jaar en voelt zich niet alleen chef, maar ook compagnon. ‘Dat de kleur op de muren een twist is naar Portugal, maakt me verlegen.’

Muren die een verwijzing zijn naar Portugal, het land waar jij verzot op bent. Dat moet voelen als een prachtig compliment?
‘Absoluut. De meeste mensen weten hoe gek ik op het land ben, en niet alleen omdat de liefde van mijn leven daar vandaan komt. Dat de bruine kleur op de muur een twist is naar het prachtige Portugal, daar word ik verlegen van.’

Wat je ook goed moet doen: Robert-Jan vond de metamorfose nodig, omdat het interieur niet meer matchte met – onder andere – het hoge niveau van de keuken.
‘Uiteraard is ook dat een beloning voor de prestaties die we leveren in de keuken. Overigens noemde hij eveneens het hoge niveau van de collega’s in de bediening. Het een kan niet los worden gezien van het ander.’

‘Dat we de boel in de keuken nu zo goed voor elkaar hebben, is een ontwikkeling van jaren. De mensen die voor ’t Nonnetje werken, zijn en worden steeds beter en daardoor kunnen we stappen maken.’

‘Als je wilt acteren op het allerhoogste niveau, en die ambitie delen we, dan moet het interieur kloppen en aansluiten bij alle andere zaken. Ik vind dat dit nu zeer zeker het geval is.’

Jij bent de chef, Robert-Jan is de eigenaar, hoe heeft hij je betrokken bij alle veranderingen?
‘Robert-Jan zei tegen me: ‘Wat wil ik nog met de zaak?’. We zijn bezig aan het zeventiende jaar van onze samenwerking. Ik denk dat we daarmee niet alleen vrij uniek zijn, maar het betekent ook dat je elkaar door en door kent.’

‘Mijn vrouw werkt regelmatig mee aan de voorkant, onder andere op de momenten dat Robert-Jan er niet kan zijn. Je begrijpt de verwevenheid van ons gezin met dit restaurant.’

‘Hij weet hoe ik erin sta en ik ken zijn doelen. We hebben uitvoerig gesproken over de plannen. Ik ben overal bij betrokken en voel me – daardoor – ook compagnon.’

Wat vind je van het resultaat?
‘Ik heb respect voor de manier waarop Robert-Jan dit heeft gedaan. Hij is all-in gegaan en heeft zijn hoofd daarbij op het hakblok gelegd. En niet voor het eerst, want vorig jaar zijn we bijvoorbeeld al van vijf dagen open naar vier gegaan.’

‘Ik denk dit het laatste kunstje is van ons beiden en de restyling van het restaurant is een zeer goede start.’

Lees ook:
’t Nonnetje vernieuwd: ‘Exclusief, intiem en – beetje – sexy’
Zo ziet het vernieuwde ’t Nonnetje in Harderwijk eruit

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Zeeuwsche Zoute lanceert nieuwe zilte smaken

Volgend artikel

Bram Stoverink: ‘Paling authentiek op eikenhout gerookt’

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.