Nieuws

’t Nonnetje vernieuwd: ‘Exclusief, intiem en – beetje – sexy’

Het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk is volledig vernieuwd. Eigenaar Robert-Jan Nijland wilde nog één keer alles uit de kast halen, zodat het interieur aansluit bij de kwaliteit van de keuken en de bediening. ‘Ik ben zo trots, we hebben onszelf overtroffen.’

Van harte met het resultaat! Je moet een trots man zijn?
‘Ik ben hartstikke trots. In tien weken heeft het restaurant een grootse metamorfose ondergaan. Het moet nog wel even indalen, want op dit moment sta ik helemaal aan en ben ik er klaar voor om gasten te ontvangen in deze nieuwe omgeving.’

Waarom deze verbouwing?
‘Omdat het interieur niet meer matchte met het hoge niveau van de keuken en mijn mensen aan de voorkant. De afgelopen twintig jaar heb ik de zaak met kleine ingrepen vier keer een upgrade gegeven, maar nu wilde ik nog één keer gaan voor een volledige verandering.’

Je hebt dat gedaan met architect Niels Maier, die ook verantwoordelijk is voor onder andere restaurant Brut van Hans van Wolde. Waarom heb je voor hem gekozen?
‘Ik was met mijn zoon eten bij Hans en enorm onder de indruk van wat ik daar zag. Ik heb Niels gebeld, ben vorig jaar januari bij hem in Maastricht op bezoek geweest en heb mijn hele hebben en houwen op tafel gegooid.’

‘Ik heb tegen Niels gezegd dat ik een exclusieve ambiance wilde, dat het intiem moest zijn en – een beetje – sexy. Bovendien moest de sfeer internationaal zijn. Het eerste ontwerp was direct raak.’

‘Niels mocht zijn gang gaan, met als enige opmerking dat wanneer iets in mijn hart niet goed zou voelen, ik het niet zou doen. Rust moest de rode draad zijn. Daarom ook zijn de stoelen, de sofa’s en de gordijnen van dezelfde stof.’

Wat kun je vertellen over het resultaat?
‘De drie verschillende delen van het restaurant zijn veel meer met elkaar in overeenstemming. De achterkamer, die aansluit aan de keuken, was in de oude situatie erg vol en onrustig, maar wordt nu – denk ik – heel populair.’

‘In de middelste ruimte is de bepalende tekening aan de muur, gemaakt door Henk Schiffmacher, verwijderd. Dat vond ik nog wel een ding, omdat het erg bepalend was.’

‘De bruine muren zijn een verwijzing naar Portugal, het favoriete land van chef Michel van der Kroft en zijn vrouw, die er geboren is. Het grijze plafond, dat ook zorgt voor een verbeterde akoestiek, verwijst naar de grijze Nederlandse lucht.’

Het restaurant huisvest in een monumentaal pand, heb je aan de buitenkant nog zaken kunnen en mogen aanpakken?
‘De naam boven de entree is verwijderd en daarvoor in de plaats is het nieuwe logo gekomen. De menukaart is weggehaald voor het raam en vervangen door een QR-code waarmee het menu kan worden bekeken. En de bordjes van de culinaire gidsen zijn teruggekeerd, zodat we beter kunnen laten zien hoe trots we daarop zijn. We hebben onszelf overtroffen.’

Lees ook:
Zo ziet het vernieuwde ’t Nonnetje in Harderwijk eruit

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Dit zijn dé bonbonsmaken voor voorjaar en zomer

Volgend artikel

In de Hens: boek voor wie graag (buiten) kookt

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.