Nieuws

Merlet viert 40e verjaardag en komst chef Marco

Hotel en restaurant Merlet in Schoorl viert de veertigste verjaardag. Een bijzonder moment voor eigenaren Carla en Martin van Bourgonje, die het jubileumjaar ingaan met een nieuwe chef. Sinds 1 februari staat de keuken van het met een Michelinster bekroonde restaurant onder leiding van Marco Helsloot.

De historie van Merlet gaat terug tot 1994. In dat jaar transformeren Nelleke en Bert van Bourgonje een voormalig bejaardenhuis tot een hotel met zwembad en sauna.

Alan Pierson

Om ook in de wintermaanden een aantrekkelijke bestemming te zijn, zien ze heil in ‘verfijnde gastronomie’. In 1998 leidt dat tot de toekenning van een Michelinster voor de keuken, die dan onder leiding staat van chef-kok Alan Pierson.

Carla en Martin van Bourgonje

In de afgelopen veertig jaar is het horecabedrijf, dat nu onder leiding staat van Carla en Martin van Bourgonje, vier keer zo groot geworden en werken er tien keer zoveel mensen als in het startjaar.

Marco Helsloot

Het jubileumjaar wordt culinair gevierd met een nieuwe chef. Tussen kerst en Oud & Nieuw is de komst van Marco Helsloot wereldkundig gemaakt. ‘Marco brengt veel nieuwe energie met zich mee en heeft een enorme drive’, aldus de eigenaren.

Marco is geboren en getogen in Volendam, en tot 2019 ook al in dienst van Merlet. In de jaren daarna werkt hij bij onder andere ’t Nonnetje in Harderwijk en 212 in Amsterdam. Nu keert hij terug in de keuken die hij als souschef verliet.

Smaak van Merlet

De chef heeft volgens het echtpaar Van Bourgonje een ‘waanzinnige kaart gecreëerd, waarin geweldige ingrediënten zoals kreeft, carabineiro, paling, wagyu, ree en tarbot de hoofdrol spelen’.

Het menu heeft de naam ‘Smaak van Merlet’ en is beschikbaar in vier, vijf of zes gangen. Bovendien is er een vegetarische variant en kunnen de gerechten ook à la carte worden besteld.

Grand café en hotel

Behalve het sterrestaurant exploiteren Carla en Martin ook grand café Bourgogne, waar chef-kok Mattijs Kaptein de dagelijkse leiding heeft. Deze eetgelegenheid is zeven dagen per week geopend voor lunch en diner.

Hotel Merlet beschikt over 28 kamers, die zijn onderverdeeld in standaard, royal en suites. Verder een zwembad, sauna, stoomcabine, fitness en solarium. Voor het verbeteren van de faciliteiten staat een verbouwing gepland in 2025.

Lees ook:
Nieuwe chef voor restaurant Merlet in Schoorl
Vernieuwd Merlet in Schoorl draait om beleving, kunst en het verleden
Methode Merlet geheim achter twintig jaar Michelinster in Schoorl
De vier bijzondere plekken van Merlet in Schoorl

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ GreenNederlandse Streekwijnen en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Nieuwe chef voor restaurant De Heeren van Harinxma*

Volgend artikel

Sushi, dit is waarom de Japanse delicatesse terecht populair is

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.