Blog

Hofstede Meerzigt: baken van stabiliteit en uitzondering

Hofstede Meerzigt is een baken van stabiliteit en een uitzondering in het – volgens onderzoek – te weinig onderscheidende horeca-aanbod in Zoetermeer. Sinds 2007 exploiteert Alain Adriaanse het restaurant, dat inmiddels deel uitmaakt van een multifunctioneel bedrijf en een prachtige historie heeft. Rik kan ’m eindelijk van zijn wensenlijst afstrepen.

Zoetermeer is de derde stad van Zuid-Holland en staat op plek negentien in de lijst met grootste steden van Nederland. Desondanks is Hofstede Meerzigt daar het enige restaurant met een vermelding in de culinaire gidsen.

Bijzonder? Misschien wel! Anderzijds: er is er in ieder geval één, al moeten we dan niet allemaal tegelijk reserveren. Mijn lief en ik zijn er op een zaterdagavond in oktober. Sinds we (relatief) om de hoek wonen, staat ’ie op onze lijst en deze dag is het dan eindelijk zover.

Alain Adriaanse

Hofstede Meerzigt duikt op een onverwachte plek op. Google Maps stuurt ons door de stad en via de lange en slingerende Meerzichtlaan. Links passeren we een wijk, rechts staan aan het water de grotere huizen.

Én het restaurant van Alain Adriaanse, die op het terrein ook een brasserie exploiteert. Hofstede Meerzigt huisvest in een boerderij, die volgens de website een overblijfsel is uit de tijd dat Zoetermeer een boerendorp was.

Monumentaal

Een monument uit de zeventiende eeuw. Het koetshuis aan de Voorweg is van 1677 en de hoeve achter de hofstede heeft een historie die volgens een deurbalk zelfs teruggaat tot 1644.

Ooit een buitenverblijf gebouwd voor en door een Delftse regent, daarna onder andere ook een schoolmuseum en nu dus een horecagelegenheid met – sinds 2007 – een restaurant en – sinds 2021 – een brasserie (Brasserie 1640).

Frans met internationale accenten

We kiezen voor een alcoholvrije bubbel en krijgen daarbij drie amuses geserveerd: een bonbon van witte chocolade met een vloeibare vulling van tom kha kai (een kip-gembersoep uit de Thaise keuken), een ‘macaron’ van rode biet en een crème brûlée van Rotterdamse kaas en ui. Een smakelijke start!

Hofstede Meerzigt serveert een wisselend (verrassings)menu van vier, vijf, zes of zeven gangen. De gerechten zijn ‘in de basis Frans georiënteerd en worden aangevuld met internationale accenten met de allerbeste ingrediënten’. Een bijpassend wijnarrangement is beschikbaar.

Zoetermeer

Het bedrijf heeft niet alleen een restaurant (met verdieping) en brasserie, maar is ook een officiële trouwlocatie van de gemeente Zoetermeer.

Als gast kun je bovendien kiezen voor private dining in de loft of de wijnhooiberg, of neem (op aanvraag) plaats aan de chef’s table in de keuken van het restaurant.

Gamba

Wij kiezen het viergangenmenu en starten met gamba, groene curry en een emulsie van lavas (maggiplant). Voor mij de topper van de avond. Onder andere vanwege de mooie pittigheid die curry het gerecht geeft.

Herman den Blijker

Alain start het restaurant in 2007 met Herman den Blijker en Arjen Slinger. De drie worden ervoor benaderd. Na anderhalf jaar vertrekt Herman en in 2014 stapt ook Slinger eruit. In 2021 voegt de ondernemer de brasserie toe.

Wat me opvalt, zijn de jonge mensen die deze avond de gasten voorzien van hun gerechten en dranken. Mooi om te zien dat er interesse is voor het vak en dat ze met enthousiasme en kennis serveren.

Zeeuwse mosselen

Zeeuwse mosselen spelen de hoofdrol in de tweede gang. Verwerkt in een ravioli en met een schuim van mosselen. Daarbij een stukje paling. Genieten voor mij als liefhebber van deze lekkernij.

MRIJ-rund

Ook in het hoofdgerecht een product van eigen bodem: MRIJ-rund, met als side dish twee kleine wafels met daartussen stoofvlees. ‘Een stoofwafel’, grapt de medewerker. Lekker!

Het dessert is een Harde Wener (deeg met het gebruik van bloem, boter, eieren en suiker) met daarop pure chocolade en een sorbet van mandarijn. Verder een tijgersoes met yuzu en witte chocolade. Yummie!

Cirkel rond

Tijdens onze afsluitende kop koffie verschijnen de drie amuses weer op tafel. Let op: nu als friandises en – dus – met andere smaken.

De bonbon van witte chocolade is nu gevuld met steranijs, de ‘macaron’ is van hangop met daarbovenop aardbei en de crème brûlée is nu écht een crème brûlée – met vanille onder de suikerlaag. ‘We maken de cirkel rond’, vertelt de dame ze voor ons op tafel zet.

Extra cachet

Als we teruglopen naar de auto, valt nog meer op hoe bijzonder de locatie is. Alain verdient ook complimenten voor de manier waarop hij Hofstede Meerzigt – letterlijk – uitlicht. Alles is prachtig verlicht. Het geeft extra cachet aan de toch al zo mooi aan het water gelegen onderneming.

Horecaonderzoek

Enkele dagen later lees ik in het AD een artikel dat is geschreven naar aanleiding van een recent verschenen onderzoek naar de Zoetermeerse horeca. Uitgevoerd door bureau BRO in opdracht van de gemeente.

Een van de conclusies is dat het restaurantaanbod (in het centrum) voornamelijk in het goedkope en middensegment zit, én dat in het stadshart maar weinig onderscheidende zaken zijn gevestigd.

Uitzondering op de regel

Hofstede Meerzigt lijkt in Zoetermeer (dus) de uitzondering op de regel. Slechts 5 autominuten van het genoemde stadshart, dus dat kan het probleem niet zijn.

Voor een tocht met de fiets moet je zo’n tien minuten tellen en zelfs met de benenwagen is het niet meer dan een half uur. En wie het stadshart links of rechts laat liggen, heeft misschien niet eens extra reistijd.

Menu van de Chef

Alain kookt in het hoge(re) segment én is in mijn ogen absoluut onderscheidend. De prijs? Voor vier gangen uit het ‘Menu van de Chef’ betaal je 67,50 euro. Ga je voor alle zeven gerechten, dan bedragen de kosten 92,50 euro.

Speciaal voor de lunch is er (ook) het zogeheten Pit Stop Menu. Je geniet dan van een menu van twee (49,50 euro) of drie (59,50 euro) gangen.

Wil je (een keer) gek doen, reserveer dan het ‘Get Crazy Menu’. Het is er volgens de eigenaar één voor op je bucket list. ‘Niets is te gek en uitpakken is het motto van de avond.’ Je verblijft in de hooiberg, al moet je daarvoor wel met minimaal zes personen komen.

Hofstede Meerzigt is van dinsdag tot en met zaterdag geopend voor het diner, en lunchen kan van dinsdag tot en met vrijdag.

Lees ook:
Café Visscher in Leiden: ‘Wat we zijn, laten we aan de gast’
Bij Eden geef jij je over aan het creatieve brein van chef Herman
Tijdloze eigentijdsheid bij Bistrobar Beaune in Rozendaal

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Eigenaren Fidèle in Drachten openen Het Spijshuys

Volgend artikel

Nieuw interieur voor Restaurant Wolfslaar in Breda

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.