Nieuws

Drie restaurants door Michelin toegevoegd aan gids

Een mooi begin van het nieuwe jaar voor drie Nederlandse restaurants. Zij zijn vanaf vandaag toegevoegd aan de selectie van de Michelingids. Of ze (ook) een Bib Gourmand, een ster of een groene ster krijgen, wordt bekendgemaakt tijdens de lancering van de gids voor 2024.

‘We trekken naar Geleen voor op maat gemaakte wereldse nuances, smullen in Doesburg van een frisse aanpak van Nederlandse producten en lopen een oude bekende tegen het lijf in Haren’, aldus Michelin op haar website.

De Etalage in Geleen

Mannenmode heeft plaatsgemaakt voor deze gezellig bistro met een vleugje Parijse charme, aldus de culinaire gids. ‘Achter de kachel staat een jong team met ervaring in mooie huizen, dat merkt u aan het bord.’

De chefs weten goed hoe wereldse smaakmakers nuances toevoegen, vervolgt Michelin. ‘Ze serveren zowel voor de lunch als het diner een menu (keuze tussen drie, vier en vijf gangen), de à la carte is voor het diner dan weer meer bewerkt dan voor de lunch. En als u ’s middags in het centrum van Geleen bent, loopt u toch even binnen voor een drankje en enkele bites?’

Het Arsenaal 1309 Doesburg

Björn de Waal heeft volgens Michelin een bijzondere relatie met groenten en fruit. ‘Hij haalt ze zo lokaal mogelijk en laat hen de hoofdrol spelen in zijn creatieve keuken. Denk aan mandarijn in combinatie met gekonfijte kumquat, een luchtige espuma van maïs, krokante aardappelkaantjes en zwarte truffel.’

Hij deed onder andere ervaring op bij het door Michelin met een ster bekroonde restaurant Bolenius in Amsterdam, ‘waar hij de visie van Dutch Cuisine leerde appreciëren’. ‘Dat merkt u aan de keuze om te koken met vooral Nederlandse producten. Een bezoek aan de pittoreske Hanzestad Doesburg is niet volledig zonder een etentje in dit voormalige klooster, een mix van oud en nieuw’, besluit de rode gids.

Savour Haren

De derde nieuwkomer is een oude bekende. Ondernemers Jaap en Trijntje Braaksma kookten een Bib Gourmand bij Bij Jaap in Assen en keren nu terug in de Michelingids met Savour in Haren.

‘Ze ontvangen u op hun nieuwe adres nog even hartelijk en staan steeds klaar met raad en daad’, zo schrijft Michelin. ‘Chef Jaap wordt in de keuken ondersteund door jonge enthousiastelingen, en dat merkt u. Hun keuken is doordacht, verfijnd en technisch.’ De rode gids vervolgt: ‘Er zitten mooie ideeën achter de menu’s van Savour (keuze tussen vier, vijf en zes gangen, ook een groentemenu beschikbaar). Je zou voor minder enthousiast worden!’

Lees ook:
Michelin voegt in december drie nieuwe namen toe aan gids
Ook in november drie restaurants nieuw in Michelingids
Opnieuw nieuwe namen in de Michelingids

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Nieuwe maître voor restaurant Bridges in Amsterdam

Volgend artikel

Peter Lute opent Green na jaar perfectioneren officieel

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.