Blog

De ontwikkeling van smaakvariaties bij Zeeuwsche Zoute

Je bent misschien geneigd te denken: zout is zout. Dus niet! Door ingrediënten of technieken toe te voegen, creëer je bijzondere smaakvarianten. Zeeuwsche Zoute heeft er inmiddels een hoop ontwikkeld, maar wel met het zout waarmee het allemaal begon: Puur. Zo werkt die ontwikkeling en dit wordt de nieuwste variant.

Brainstorm en testen

Het begint allemaal met een idee. De ideeën komen voort uit brainstormsessies. Soms worden ook producten of ingrediënten opgestuurd naar Zeeuwsche Zoute om een smaakvariant te ontwikkelen, of vanuit de producent om een samenwerking op te zetten.

Wanneer iets lekker klinkt, wil dat niet zeggen dat het ook lekker is. Daarom wordt eerst uitgebreid getest. Alle werknemers van Zeeuwsche Zoute mogen proeven.

Een smaakvariant doorstaat de testfase wanneer het zowel los als in gerechten goed tot zijn recht komt, én wanneer de karakteristieke grove zoutvlokken van Zeeuwsche Zoute herkenbaar blijven. Dit laatste is belangrijk, omdat je daardoor zo een lekkere kick proeft in je gerechten.

Ook patissier Job van Berkel van Tout Patisserie vindt deze kick zo lekker. Bekijk in dit blog wat verschillende topchefs vinden van Zeeuwsche Zoute.

Zeeuwsche Zoute Job van Berkel
Job van Berkel. Foto: Zeeuwsche Zoute

Lokaal en duurzaam

Dat Zeeuwsche Zoute lokaal en zo duurzaam mogelijk geproduceerd wordt, is geen verrassing meer. Maar wist je dat ook de (extra) ingrediënten die worden gebruikt voor de smaakvarianten met wakame, zeekraal en zwarte knoflook van lokale afkomst zijn? Deze komen ook uit de provincie Zeeland

Het wakame-zeewier is afkomstig uit de Oosterschelde en wordt gewonnen door De Zeeuwse Zeewierhandel. Wakame geeft het zout een onverwachte smaakboost. Gebruik het bijvoorbeeld in wokgerechten of bij groenten. Vooral in de Japanse keuken wordt Wakame zeewier gebruikt.

Maar ook in Nederlandse gerechten is de wakame heerlijk, waar het een nootachtige smaak afgeeft. Bekijk hier recepten met wakame, zoals deze Wakame salade

De zeekraal wordt door verschillende producenten verbouwd op het overgangsgebied tussen land en zee. Zeeuwsche Zoute Zeekraal smaakt het beste bij sauzen, een salade met venkel, carpaccio, steak tartaar, kabeljauw en andere witvissen.

Benieuwd geworden naar de varianten en wil je proeven welke het best in jouw gerechten passen? Bestel jouw proefsetje!

Zeeuwsche Zoute smaakvarianten
Foto: Puck van Elswijk Fotografie.

Oud ambacht

Door gebruik te maken van een oud ambacht, is nog een smaakvariant ontstaan: Zeeuwsche Zoute Gerookt. Door het zout te roken in de rook van houtsnippers, ontstaan een heerlijk aroma en een heerlijke smaak.

Het hout dat hiervoor wordt gebruikt, is een mix van berken- en eikenhout. Het aroma ontstaat doordat het verse zeezout gelijk de rookovens in gaat. Hierdoor wordt de rook beter opgenomen in het zout en ontstaat Zeeuwsche Zoute Gerookt.

Bekijk hier recepten met Zeeuwsche Zoute Gerookt.

Zeeuwsche Zoute Gerookt
Foto: Zeeuwsche Zoute

Seizoensvarianten

Een nieuwe toevoeging aan het assortiment van Zeeuwsche Zoute is de seizoensvariant. De eerste is exclusief ontwikkeld voor de supporters van de crowdfunding die eerder dit jaar is gedaan.

In bepaalde beloningspakketten zat een verrassingszout en de smaak van dit zout is nu bekend! Deze is met rode peper! Naast de zoute kick geeft deze smaakvariant dus ook een pittige kick.

Wil jij als eerste op de hoogte worden gehouden van nieuwe seizoensvarianten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Zeeuwsche Zoute.

Heb jij een recept waar Zeeuwsche Zoute in verwerkt zit? Laat het weten via info@zeeuwschezoute.nl. Wie weet, zie je die dan binnenkort op de site en socials van Zeeuwsche Zoute.

Uiteraard kun je ook via Instagram (@zeeuwschezoute) een privébericht sturen of dit account taggen wanneer je het zout hebt gebruikt.

Ben jij chef maar kook jij nog niet met Zeeuwsche Zoute? Bestel dan hier jouw proefsetje met Zeeuwsche Zoute Puur en Zeeuwsche Zoute Gerookt.

Deze bijdrage is gemaakt in samenwerking met Zeeuwsche Zoute, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of bestellingen kun je terecht op de website van de zoutspecialist uit Zeeland. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Wijnen uit de Bordeaux op tafel bij Dorset in Borne

Volgend artikel

Café Visscher in Leiden: ‘Wat we zijn, laten we aan de gast’

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.