Blog

Drie topchefs over het zout van Zeeuwsche Zoute

Topchefs Roy Eijkelkamp**, Danyel van den Bongard en Job van Berkel werken in hun keukens met Zeeuwsche Zoute. ‘De kwaliteit en de smaakbeleving zijn de belangrijkste redenen, daarnaast vind ik het leuk en verrassend dat een zout van zulke goede kwaliteit uit Zeeland komt.’

Dat Zeeuwsche Zoute in de smaak valt, is geen verrassing meer. Het zout wordt verkocht in meer dan vierhonderd winkels in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland.

Nederlands product
Ook steeds meer topchefs gebruiken Zeeuwsche Zoute in hun gerechten. Zij roemen het om het feit dat het een Nederlands product is van hoge kwaliteit. De zoutkorrels geven een bijzondere smaaksensatie aan de gerechten. In deze blog lees je wat drie topchefs vinden van Zeeuwsche Zoute.

Roy Eijkelkamp – Tweesterrenchef restaurant De Bokkedoorns
‘Dat is waar wij voor staan, voor goede kwaliteit, en daar hoort Zeeuwsche Zoute wel bij.’

Roy Eijkelkamp is chef in één van de toprestaurants van Nederland. De Bokkedoorns in Overveen staat bekend om de kwaliteit van het eten en wordt al jaren op rij gewaardeerd met twee Michelinsterren.

Op de kaart vind je gerechten die geïnspireerd zijn door de Franse keuken. De ingrediënten? Die zijn lokaal, seizoensgebonden en van de hoogste kwaliteit.

De kwaliteit en de smaakbeleving zijn voor Roy de reden om Zeeuwsche Zoute bij De Bokkedoorns te gebruiken. Daarnaast vindt hij het erg leuk en verrassend dat een zout van zulke goede kwaliteit uit Zeeland komt.

> Bekijk deze video om meer van het interview met Roy Eijkelkamp te horen:

Danyel van den Bongard – Chef restaurant Danyel
‘Het is echt mooi zout met, ik zeg altijd, een crisp erin. Het is gewoon heel lekker als je dat zoutje proeft in je gerecht.’

Danyel en Mariska van den Bongard hebben samen restaurant Danyel in Maastricht. Ook zij concentreren zich op de Franse keuken.

De gerechten die worden geserveerd, zijn klassiek en puur. Michelin waardeert de klassiekers die Danyel bereidt ook en noemt ze rijk, smeuïg en sappig.

Danyel gebruikt Zeeuwsche Zoute, omdat het zijn gerechten perfect complementeert. Dit past bij zijn filosofie over het zo smaakvol mogelijk koken. Zijn belangrijkste smaakmakers zijn peper en zout, omdat die de basis vormen voor elk gerecht.

Wat hij zo bijzonder vindt aan Zeeuwsche Zoute, is dat het een puur ingrediënt is met een ‘crisp’ erin die opvalt in gerechten.

> Meer over Zeeuwsche Zoute bij Restaurant Danyel zie je in deze video:

Job van Berkel – Patissier bij Tout Patisserie
‘Het raakt je. Het geeft een bepaalde kick aan je product. Als je het ergens aan toevoegt: het klapt. Dat vind ik zo lekker eraan.’

Macarons, bonbons en chocolade. Daarvoor kun je terecht bij het Amsterdamse Tout Patisserie. Job van Berkel is er patissier en staat voor de herkenbaarheid van ingrediënten in de producten die hij maakt.

Hij vindt het leuk om te experimenteren met smaken. Zo komen onverwachte combinaties uit de bus rollen. Bij Tout Patisserie bestel je bijvoorbeeld macarons met Tonka en Zeeuwsche Zoute Gerookt.

Het fijne aan het zout van Zeeuwsche Zoute vindt Job dat de smaak echt goed doorkomt. De herkenbaarheid van het ingrediënt geeft een unieke finishing touch aan zijn recepten.

Een ander ding dat hem aanspreekt, is het duurzame aspect. Doordat het in Zeeland wordt gemaakt, hoeft het zout geen lange route af te leggen. Bovendien vindt hij het ook leuk dat er verschillende smaakvariaties zijn om mee te experimenteren.

> Meer weten over hoe Job van Berkel smaakcombinaties maakt met Zeeuwsche Zoute? Bekijk dan deze video:

Kook jij nog niet met Zeeuwsche Zoute maar ben je wel benieuwd geworden? Bestel dan hier jouw proefsetje met de varianten Puur en Gerookt.

Deze bijdrage is gemaakt in samenwerking met Zeeuwsche Zoute, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of bestellingen kun je terecht op de website van de zoutspecialist uit Zeeland. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Benefietgala van Alliance Gastronomique in Paleis het Loo

Volgend artikel

Deze bonbons neem je (juist) niet bij de koffie of thee

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.