Als je er toch bent

Sail Amsterdam, en wat nog meer…

Amsterdam staat van 19 tot en met 23 augustus in het teken van SAIL. In deze nieuwe rubriek lichten we maandelijks een evenement uit, maar geven we onder de noemer ‘en wat nog meer’ aan wat je verder nog kunt of moet doen. In aflevering 1 tips in de hoofdstad.

SAIL Amsterdam is met het decor van de internationale Tall Ships het grootste publieksevenement van Nederland. Sinds 1975 is het ook uitgegroeid tot het grootste gratis toegankelijke nautische evenement van Europa.

Elke vijf jaar varen ruim zeshonderd schepen door het Noordzeekanaal om af te meren in en rond de IJhaven, die gelegen is op loopafstand van het Centraal Station en dus heel goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Bijzonder: L’Invité Le Restaurant op de Jan Schaeferbrug
Tijdens SAIL wordt de Jan Schaeferbrug gedeeltelijk verwijderd. De Noordzijde verandert voor vijf dagen in het misschien wel meest spectaculaire pop-up restaurant van Nederland.

L’Inivité Le Restaurant biedt plaats aan zo’n 500 gasten die hoog boven het water kunnen genieten van een fantastisch uitzicht over het IJ, de kop van Java en de Oranjehaven en de SAIL In Parade. Er is een overdekt restaurant met twee grote terrassen en twee Champagne-terrassen.

Aanrader: mee op de boot van tweesterrenrestaurant De Lindenhof
Restaurant De Lindenhof, gevestigd in Giethoorn, is vijf dagen aanwezig met Lemsteraak De Jonge Linde van tweesterrenchef Martin Kruithof. Vanaf één van de mooiste locaties, het Theater Amsterdam, vaart hij mee en biedt hij speciale arrangementen aan. Bel het nummer 0521-361414 om te horen of en wanneer en nog plek is.

Wat nog meer…
Wie SAIL bezoekt, heeft een heel goede reden om minimaal één nacht in onze bruisende hoofdstad door te brengen. En als je dat doet, moet je het misschien ook wel op een heel bijzondere manier doen: het Faralda kraanhotel op de NDSM-werf. ‘A once in a lifetime experience’, zoals ze het zelf noemen.

Café-restaurant Kaas, gelegen in de binnentuinen van het Java-eiland. Een familierestaurant en écht Hollands. Dat begint al met de naam van de zaak, maar blijkt eveneens uit de Hollandsche bierkaart.

Voor de kinderen staat er een springkasteel en dat maakt het voor de ouders mogelijk te genieten op het ‘heerlijke en grote’ terras op het zuiden. Een plekje reserveren op dat terras kan niet, maar wel in het restaurant.

Fifteen, het concept van Jamie Oliver. Het biedt ‘jongeren die voor grote uitdagingen hebben gestaan een kans om hun leven een andere wending te geven’, inclusief een opleiding tot kok. Uiteraard ook met speciale SAIL-arrangementen.

Je een keer uitgebreid laten verwennen? Ga dan naar &samhoud places, dicht bij het Centraal Station en het IJ. Vanuit het prachtige restaurant kijk je zo de stad in, genietend van de heerlijke gerechten van tweesterrenchef Moshik Roth. Het zomerse Inspiratiemenu is een evenement op zich.

Na een dagje op het water is een blik op onze hoofdstad een welkome afwisseling. Waar kan dat beter dan vanaf de Sky Lounge van DoubleTree by Hilton. Met prachtig zicht op de stad kun je heerlijk genieten van een verfrissende cocktail of verkoelend glas bier.

De Sky Lounge is misschien wel de mooiste openluchtsuite van Amsterdam en zeker in de avond geeft het met alle lampjes een sfeervol beeld van onze hoofdstad.

Wie SAIL zegt, zegt (ook) Het Scheepvaartmuseum. Aan het Kattenburgerplein. Bekijk hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. Bezoek het imposante VOC-schip Amsterdam, bewoner de jachtmodellen en/of beleef een virtuele zeereis.

Tijdens SAIL draait bovendien de tentoonstelling Het leven aan boord. Ook aan de inwendige mens is gedacht, daarvoor kun je terecht in restaurant ’t Stalpaert.

Heb je andere/meer tips? Deel deze dan in een reactie onder dit bericht?

Foto: Wim Haze

Vorig artikel

Verhuizing voor Ratatouille Food & Wine in Haarlem

Volgend artikel

Culinaire cruise: genieten van diner en goed doel steunen

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.