Nieuws

Nieuwe Lekker500: Brut en Neercanne uit Limburg vallen extra op

Restaurantgids Lekker heeft een nieuwe top-3. Daarnaast zijn er diverse verschuivingen in de top-20 en zijn er snelle stijgers. De snelste stijger is Château Neercanne uit Maastricht. Zuid-Limburg valt extra op in de ranglijsten.

Deze week verscheen de nieuwste editie van de jaarlijkse gids. De top-3 in de gids bestaat dit jaar uit vertrouwde namen, maar ook uit een nieuwkomer. Jan en Claudia Sobecki staan met hun Brabantse Tribeca op nummer 3. Brut172, van tastemaker Hans van Wolde, komt dit jaar nieuw in de top-3 binnen. Op nummer 1 staat het 30 jaar bestaande De Librije waar fine dining en fun dining hand in hand gaan.

In de top-20 zie je dat een aantal solide en stabiele zaken plaats moeten maken voor jonge chefs die hun nek uitsteken en het net even anders doen. Dat beloont Lekker in deze uitgave. Dit jaar staan er maar liefst 7 nieuwe namen in de top-20 te weten: 212 (plaats 5), Bij Jef (plaats 12), Meliefste (plaats 13), Zarzo (plaats 14), De Leuf (plaats 17), ’t Nonnetje (plaats 18), en Parkheuvel (plaats 19).

Stijgers in Lekker

Lekker kent enkele snelle stijgers in de top-100. Château Neercanne in Maastricht stijgt met maar liefst 41 plekken naar plek 46.’t Ganzenest in Rijswijk vliegt 28 plaatsen omhoog naar plaats 68. Het Groningse Noor stijgt na hun eerste opname vorig jaar met 26 plekken naar 38, en Alma in Oisterwijk eindigt met een stijging van 24 plekken vlak achter Noor op positie 39.

Lekker laat weten elk jaar de beste 500 restaurants van Nederland te beoordelen op kritische en onafhankelijke wijze. Lekker500 verschijnt één keer per jaar. De 2024-editie van Lekker500 telt 292 pagina’s en ligt op 31 oktober 2023 in de winkel voor €19,99. Naast de 500 recensies lees je ook interviews en verhalen.

Lees ook:
Blog: Traditie en vernieuwing hand in hand bij Château Neercanne
Video sneak peak: op bezoek bij Hans van Wolde

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Heerlijke herfst: kaas met champagnebier

Volgend artikel

De Leuf viert 35-jarig jubileum met lunchspecial

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.