Proeft

Cook like a chef: Rik kookt met Menno Post

Proeft – In een handomdraai een sterrenmaaltijd op tafel. Rik realiseert het met Cook like a Chef. Een flan van knolselderij, kalfswang au bain-marie verwarmd, een panna cotta van vanille en witte chocolade… geen enkel probleem. Oké, de meeste credits gaan naar Menno Post. Maar dat hoeft niemand te weten.

In de rubriek Proeft laten producenten en leveranciers hun product proeven door ChefsFriends. Wij beschrijven het proces van ontvangst tot en met gebruik, en geven jou als lezer daarmee een beeld van de mogelijkheden.

In deze aflevering het driegangenmenu van sterchef Menno Post van restaurant Olivijn in Haarlem, dat hij heeft gemaakt voor Cook like a Chef.

Olivijn Haarlem
Cook like a chef is een dinerbox met daarin een drie- of viergangenmenu op sterrenniveau. Je kunt op dit moment kiezen uit menu’s van Jonnie Boer van De Librije in Zwolle, Erik van Loo van Parkheuvel in Rotterdam, Ron Blaauw van Ron Gastrobar in Amsterdam en Menno Post van Olivijn in Haarlem.

Menu
Het menu van Menno is zaterdag 4 april gelanceerd en dat is ook de avond dat mijn lief en ik het proeven. ‘De dinerbox is gevuld met verse ingrediënten, waarmee je in een handomdraai een sterrenwaardig diner op tafel zet’, aldus Cook like a Chef.

Michelin
Natuurlijk willen we dat geloven, maar niet voordat we dat ook hebben gezien. Wij kunnen ons heel goed redden in de keuken, maar een menu van een door Michelin bekroonde chef… er zijn dagen dat we ze niet maken.

En wat ze ook nog beloven: dat het geen enkele moeite is om ze Michelinwaardig op te maken. Ja, ja….

Bestellen
Bestellen gaat heel eenvoudig via de website. Je kiest het menu van je voorkeur en bestelt daar desgewenst een passend wijnarrangement bij.

Het driegangenmenu van Menno kost 54,95 euro. Geef de bezorgdatum aan en betaal. Let op: de bezorging is van woensdag tot en met zaterdag, en kan in overleg eventueel op dinsdag.

Gekoeld bezorgd
De menu’s worden in heel Nederland (uitgezonderd de Waddeneilanden) – en zelfs in België, tot aan Vlaanderen – bezorgd door Schmidt Zeevis. Zorgvuldig verpakt en gekoeld tot aan de voordeur.

Een dag van tevoren ontvang je een mail, waarin wordt vermeld hoe laat de bezorger komt. Dit is op basis van een tijdsblok van drie uur. Een half uur voordat de chauffeur er is, belt hij. Dat voorkomt (onnodig) wachten.

Er is geen woord aan gelogen. De praktijk werkt exact zoals de theorie het voorschrijft. Top geregeld.

Koeling en vriezer
Op basis van een uitgebreide beschrijving is direct duidelijk welke producten moeten worden bewaard in de vriezer en wat je opbergt in de koelkast. Tot dusver is er geen vuiltje aan de lucht. Maar we moeten dan natuurlijk nog starten.

Voorgerecht
Het voorgerecht is een kreeftensalade met lentegroenten en yuzudressing. Iedere gang is ingepakt in een papieren tas, waardoor je direct weet wat je nodig hebt. Inclusief een kaartje met daarop alle producten, een foto van het gerecht en een stappenplan.

Wil je het serveren zoals Menno dat zou doen, dan kun je online een video bekijken. Kom je er echt niet uit of is er een urgent probleem, dan is tussen 17.00 en 20.00 uur zelfs een telefonische hulplijn beschikbaar. Super service!

Ingrediënten
Ieder ingrediënt heeft een eigen bakje, waardoor je stapsgewijs de borden kunt opmaken. Die vele bakjes zijn voor Olivijn en het team van Cook like a chef nog een belangrijk punt van aandacht.

‘We zijn allerlei alternatieven aan het testen voor de gebruikte bakjes, zodat er minder plastic nodig is. Deze bakjes zijn echter wel heel fijn om te bewaren en opnieuw te gebruiken. Ze zijn geschikt om producten in te vriezen en hittebestendig.’

Opmaak
Alles is zo goed voorbereid dat de grootste uitdaging eigenlijk is om het bord zo op te maken als Menno dat in de video doet. Laat dat dan ook de strijd zijn die we in de keuken voeren.

Uiteraard vind ik dat ik dat het beste heb gedaan, maar het zal je niet verrassen dat mijn lief daar anders over denkt.

Spuitzak
Wat het lastigste is? Wat mij betreft het werken met de spuitzak. We kunnen er allerlei kunstwerken mee maken, maar een ‘simpele’ stip blijkt een grotere opgave dan verwacht.

Als Menno het in de video doet, ziet het er zo gemakkelijk uit. Voor ons bedriegt de schijn helaas.

Waarom het niet helemaal goed gaat? We zijn te voorzichtig, denken we. Maar ach, wij zijn goed in het opeten van de gerechten, en dat moet ook iemand doen.

Hoofdgerecht
Het hoofdgerecht – kalfswang met morilles en groene asperges – is eveneens zo goed voorbereid dat het bijna direct klaar is om te eten.

Voor die laatste handeling zijn slechts twee (steel)pannetjes nodig. Eentje om het vlees en de jus au bain-marie warm te maken (de gesloten zak in warm water) en de andere voor het verwarmen van de asperges en de morilles.

In mum van tijd op tafel, er is geen woord aan gelogen. En de opmaak: ik vind dat we ons best weer hebben gedaan.

Dessert
Voor het dessert is één voorbereidende handeling nodig: we moeten de aardbeien in tweeën of in vieren snijden. Daarna volstaat opnieuw het bekijken van de video en het vervolgens zo goed mogelijk nadoen. Jazeker, wij vinden dat dit weer lukt!

Presentatie
Tevreden stellen we vast dat we zeer smakelijk hebben gegeten. De logistieke operatie die nodig is om je bestelde menu op tafel te krijgen, heeft geen enkele invloed op de kwaliteit van de producten en de smaak.

En ook met het serveerklaar maken kan eigenlijk niets misgaan. Alsof Menno de gerechten bij ons thuis in de keuken heeft klaargemaakt.

Thuis uit eten
Wat eveneens bijdraagt aan het restaurantgevoel? Er is nauwelijks afwas. Het menu is zo goed voorbereid dat we niets hoeven te snijden en slechts twee producten hoeven op te warmen. De vaatwasser heeft een vrije avond.

We voelden ons voor één avond een door Michelin bekroonde sterrenduo. Dat dit vooral komt door de kwaliteiten en voorbereidingen van Menno… dat is ons geheim. Wij waren de hele avond met zijn tweeën, dus niemand kan dit bevestigen. Dat houden we lekker zo!

Pasen
Wil jij Cook like a chef proberen? Ga naar de website, kies je favoriete menu en het aantal couverts, en maak er thuis een smakelijke en culinaire avond van.

Wie plannen heeft voor de paasdagen, moet zijn of bestelling plaatsen voor donderdag 9 april 12.00 uur. Je Jonnie Boer, Erik van Loo, Ron Blaauw of Menno Post voelen, was nog nooit zo eenvoudig en leuk! Enjoy!

Proeft komt tot stand in samenwerking met producenten en/of leveranciers. Hier kun je de eerder verschenen artikelen bekijken. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Vorig artikel

Vlog coronavirus: takeaway bij In den Rustwat Rotterdam

Volgend artikel

Video: zo bestel jij rechtstreeks bij de leverancier

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.