Blog

Bourgondisch lunchen bij vakkundig Da Vinci in Maasbracht

Tijd voor een mooie lunch. Het wordt Da Vinci in Maasbracht, de culinaire tempel van Margo Reuten en Petro Kools. Het belooft een geheugen klevende lunch te worden met klassiekers in een modern jasje. Een foodblog.

Maasbracht. Een van de eerste haltes van Bourgondisch Limburg. Een streek waar culinaire tradities belangrijk zijn en waar oprecht tijd wordt genomen voor goed eten en goed drinken. Even helemaal weg van de gehaaste hedendaagse wereld.

Wie Maasbracht binnenrijdt, komt snel uit bij het water van de Maas, meren en visvijvers. De scheepvaart glijdt voorbij en meert aan. Om toeristen te verplaatsen of voor reparatie. Wie over het water kijkt, ziet links en rechts scheepvaartindustrie.

Pal aan het water aan de Havenstraat ligt Da Vinci. Het stijlvolle restaurant van chef-kok Margo Reuten en gastheer Petro Kools. Twee toppers in het vak die al 26 jaar met beleving hun zaak runnen.

Lekkere bites
Ik kom er voor een lunch. Op een gewone vrijdag ademt Maasbracht gewoonheid uit. Het dorp houdt zijn adem in voor de jaarlijkse kermis die over twee dagen losbarst. Binnen in Da Vinci wordt op geen enkele vlak ingehouden.

Mijn partner en ik nemen plaats in de lounge en ploffen neer in heerlijke brede stoelen die naar elkaar gedraaid kunnen worden. In het midden een tafel waar snel lekkere bites worden geplaatst. Omdat ik de chauffeur ben, gaan we voor een alcoholvrij aperitief. Een heerlijk glas appelsap uit de Franse Normandië, de streek waar appels zich thuis voelen.

De spatzuivere appelsap wordt op de ‘bites-tafel’ vergezeld door minitaco’s van maïs, een merengue, kroepoek met toefjes saus en een bolletje gevuld met Riesling van Wijngoed Thorn, op steenworp afstand van Da Vinci.

Petro is inmiddels helemaal in zijn element en spreekt enthousiast over het horecavak, over oude meesters als Spijkers en Van Eeghem, en over wijnen, veel wijnen. Zijn wijnkennis is ongekend en soepeltjes lepelt hij wijnsoorten en wijnhuizen op die tot de verbeelding spreken.

Vinoteca
Snel wordt die wijnkennis onderbouwd met een kijkje in het wijnboek, vol met wijnen uit de toonaangevende gebieden. Van California tot aan Nieuw-Zeeland. Van Zuid-Afrika tot Oostenrijk. En natuurlijk ruim baan voor de traditionele wijnlanden Frankrijk, Spanje en Italië. Terwijl intussen Nederland ook een aardig woordje mee spreekt op de wijnkaart van Da Vinci.

Met zoveel passie voor het vak en kennis van de wijnwereld, is een uitnodiging om een kijkje te nemen in de vinoteca geen verrassing. Het is de speelkamer van Petro en de schatkist van Da Vinci. Hier liggen vele toppers uit vele topgebieden. Rood, wit, mousserend, rosé. Uit Frankrijk, Argentinië, Duitsland, Australië. Met zo’n wijnkelder zijn er altijd prima wijn-spijscombinaties in huis.

Neem de tijd. Het klinkt niet alleen fijn, het is ook fijn. Hier vergeet je de tijd en betrap ik me erop dat ik minder vaak op mijn horloge kijk, laat staan mijn mobieltje. De wereld gaat aan je voorbij. Sterker nog, dit is jouw wereld. De wereld van Da Vinci.

Het restaurant heeft een modern interieur en geeft je het gevoel op een schip te zitten. Met scheepstrappen, verschillende hoogtes, kleine en grote ruimtes. De boot kan vertrekken nu we ons nestelen aan een ruime ronde tafel met zicht op de keuken, die door een raam gescheiden is met het restaurant, en op de lunchgasten. We zien dat Margo de keuken op ontspannen wijze aanvoert met koks die vol vertrouwen hun ding doen. Stress is in geen velden of wegen te bekennen, terwijl er voor de lunchgasten toch in rap tempo gerechten worden geproduceerd.

Pietjesveld
De amuses zijn direct geheugenklevers. Zeker het preisoepje met een crèmetopping van piccalilly met daar weer bovenop kleine krokantjes van aardappel. Deze klassieker gaat nooit van de amusekaart verzekert Petro ons als we onze hoge waardering hiervoor uitspreken. De andere amuses met wortel en chocolade en champignon mogen er ook meer dan zijn.

Het eerste gerecht is het inmiddels befaamde duo ‘Pietjesveld’. Een tartaar met gepocheerd ei en filet américain met cornichons en bladgoud. Het gerecht is een ode aan de ouders van Margo, die vroeger een vleeshouwerij hadden en waar de Pietjesveld-runderen vandaan komen.

De tartaar op een bord met een gepocheerd ei en truffel. De filet américain met cornichons, mosterd en bladgoud. Fijne smaken met fijne structuren. Kwalitatieve klassiekers in klassiek-moderne gerechten, en ook al heel lang op de kaart. Terecht!

Oké, een beetje on-Bourgondisch maar omdat ik moet rijden neem ik één glas wijn en laat het aan Petro over wanneer hij ‘m inzet. Dat moment is nu aangebroken en op tafel komt een Chardonnay uit 2014 van Wijngaard Kruisboom in Klimmen uit Zuid-Limburg, het gebied waar Petro groot is geworden. Een boterzachte wijn met een lange afdronk.

Harmonie van smaken en structuren
De wijn gaat de langoustine begeleiden. Gebrand en geplet met appel en Romanesco. Een heerlijk fris en kleurrijk gerecht met daarbij een verrassingsei. In het ei krab met appel. Nog zo’n heerlijke verfrisser.

Maasbracht is voor ons deze dag het centrale punt van een dagje Midden-Limburg. We bekijken de witte huisjes van Thorn en shoppen nog wat in Designer Outlet Roermond, het merkkledingcentrum met zo’n 180 designerwinkels pal naast het centrum van Roermond.

De volgende klassieker dient zich aan: tarbot met oester, spek en Hollandaisesaus met daar bovenop een krokant van inktvis. Het stevige visvlees van de heerlijke tarbot ligt verliefd naast de zachte en romige Hollandaisesaus. De oester zorgt voor een zilte smaak en de spek voor een mooie smaaktwist. De intkviskroepoek is krokant en voorzien van kleine zoete gelletjes en kaviaar. Een optimale harmonie van smaken en structuren.

Wat opvalt – niet alleen aan dit gerecht overigens – is het kleurrijke servies. Margo en Petro hebben gevoel voor kunst en kleur, en laten dat niet alleen in hun zaak terugkomen maar ook in het servies op tafel. Het bord van dit gerecht bijvoorbeeld is voorzien van kleurrijke bloemdecoraties. Het bord fleurt er nog verder van op!

Malse ree
Ree is een delicaat stukje vlees. Vaker gegeten in topzaken. Maar of ik de ree wel eens zo mals heb gegeten, kan ik me niet heugen. Het hoofdgerecht met ree is werelds. De onwaarschijnlijk malse ree ligt in een rijkelijke jus, omringd door zalfjes, blokjes en krokantjes van onder andere zoete aardappel. Het hoofdgerecht wordt geserveerd met een ganzenleverbonbon in de vorm van een zuurstok. Als een soort van toetje van dit hoofdgerecht. Dit is Bourgondisch lunchen to the max!

Margo en Petro zijn terecht trots op hun omgeving. In het dessert is daarom ruimte voor Maaskeien, twee grote stenen gevuld met lekkernij en liggend in een bad van bramencompote met onder andere de smaken dragon en gember. In een kleurrijke kelk daarnaast een frisse bramensorbet.

We sluiten de Bourgondische lunch af met friandises van onder andere zelfgemaakte roze marshmallows, crème brûlée, een appeltaartje, noga en een limoncellololly.

Michelinster
Da Vinci overtuigt in alle facetten. En dat is mooi, zeker omdat Margo en Petro de laatste jaren de wind ook wel eens tegen hadden. Maar wie toe is aan een dagje onthaasten en van eten en drinken wil genieten zoals het hoort, is bij Da Vinci meer dan op z’n plek. Want hier mis je nooit de boot.

Da Vinci is gelegen aan de Havenstraat 27. Vanuit Utrecht is het slechts vijf kwartier rijden en parkeren kun je gratis voor de deur. Het restaurant is aangesloten bij restaurantvereniging Alliance Gastronomique en beschikt over een Michelinster. Reserveren kan door op deze link te klikken.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining OnlineKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts Import en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Chris Naylor van Vermeer Amsterdam is SVH Meesterkok

Volgend artikel

Jenever Package bij hotel Pulitzer Amsterdam

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.