Nieuws

Acht keer goed eten, drinken en slapen op de Waddeneilanden

Mosselbanken, voedselrijk slikwad, uitgestrekte kwelders, witte zandstranden, duinen en heerlijke vergezichten. Het is natuurlijk niet zomaar dat de Waddenzee is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Wie er optimaal van wil genieten, kiest voor een van de Nederlandse Waddeneilanden. Onze tips voor een smakelijk en ontspannen verblijf.

WestCord Strandhotel Seeduyn in Vlieland

Nergens in Nederland vind je een hotel zo vrij en dicht aan zee, aldus WestCord Hotels. Het ligt op de eerste duinenrij met uitzicht op zee en het uitgestrekte strand. Er zijn 151 kamers met uitzicht op de duinen of de Noordzee en met balkon of terras. Daarvan zijn er 34 ingericht als appartement, waardoor ze geschikt zijn voor het hele gezin. ’t Badhuys is een geschikte plek voor een hapje en/of een drankje, het won in 2017 de titel ‘beste strandpaviljoen’.

Nobel in Ballum

Wie op Ameland is geweest, kent het Nobeltje. De meer dan smakelijke borrel van dit familiebedrijf. Ken je het niet? Zet het dan op je lijst voor als je het eiland bezoekt. Ook mee te nemen voor thuis. Sinds 1902 worden er gasten ontvangen door de familie Nobel, die er inmiddels een fullservicebedrijf van heeft gemaakt en waar inmiddels de vierde generatie aan het roer staat. Een boetiekhotel met aansprekend restaurant, mooi terras en een café dat ooit werd uitgeroepen tot beste van Nederland

Grand hotel Opduin in De Koog

Hotel Opduin Texel

Meer dan tachtig jaar Texels gastheerschap in een smaakvol, comfortabel en eigentijds hotel met restaurant, op loopafstand van het strand en het dorp. En strandhuisjes. Ieder jaar worden er zestien opgebouwd. Eenvoudig, maar ook comfortabel. Inclusief parasol, twee ligstoelen en een windscherm. Je ‘eigen’ plekje op het strand van Nederlands grootste Waddeneiland. Het hotel biedt voor ieder wat wils: ontspannen in de wellness en het zwembad, sporten in de fitness en/of spelen in de kinderkamer.

Bij Jef in Den Hoorn

Bij Jef Den Hoorn Texel

‘Ervaar een andere wereld op slechts twintig minuten varen van Den Helder’, aldus eigenaren Nadine Mögling en Jef Schuur. Waai uit op het strand en ontdek de culinaire schatten die het eiland te bieden heeft in het enige door Michelin met een ster bekroonde restaurant van de Waddeneilanden. En na een avond goed eten en goed drinken, kom je tot rust in een van de luxe suites. Bijkomend voordeel: de volgende ochtend laat jij je tijdens het ontbijt nog een keer culinair in de watten leggen.

BOSQ in Den Hoorn

Aan de rand van het Texelse Dennenbos – tussen de dorpen Den Burg, De Koog en Den Hoorn – kun je bij Marlies en Robin Koenen ‘de smaken van het Ibiza van het noorden ervaren’. De naam BOSQ is afgeleid van het Spaanse bosque, dat bos betekent. Met de Q van quality en een knipoog naar de mediterrane eetcultuur. ‘Pure smaken en unieke combinaties staan centraal’, aldus de ondernemers. Goed voor vermeldingen in de gidsen van Lekker en Michelin.

Hotel Greenside in De Koog

Intiem superior hotel met vier sterren en zestig kamers en suites op het eiland, dat volgens het hotel de meeste zonuren van Nederland telt. Bij mooi weer zit je er dus heerlijk op het terras en geniet je volop van je ontbijt, lunch of diner. ‘Rust en ruimte vertalen zich prachtig in de intieme ambiance van het hotel’, aldus de eigenaren. Aan de rand van het dorp en op tien minuten wandelen van het strand en de zee.

’t Pakhuus in Oudeschild

Pakhuus in Oudeschild Texel

Producten uit het water zijn de specialiteit van dit restaurant in de haven van Oudeschild. En je krijgt er een prachtig uitzicht bij. Op de kaart een variëteit aan verse vis en schaal- en schelpdieren, veelal uit de Noord- en Waddenzee. Eigenaren Felicia Siebert en Boy Schuiling bedienen een breed publiek. In het assortiment een heerlijk meergangenmenu, een smakelijk à-la-cartegerecht, een ‘eenvoudige’ of complete lunch, mooie open wijnen per glas of een kop koffie met in eigen keuken gemaakt appeltaart of friandises.

Eilandkeuken in Den Burg

Eilandkeuken Den Burg Texel
Foto: Els Zweerink

Geniet van het ‘mooiste van het moment’-menu van chef Dewi van der Plaats met allerlei moois uit de omgeving. Vis va de kotter, verse kruiden en bloemen uit de tuin, lams- en rundvlees van Texel, kokkels en oesters van het wad, asperges en aardappelen van Bert Keijser, groentes van kleine boeren en wild. ‘Creativiteit, smaak, beleving en kennis’, aldus eigenaar Mirjam van der Ploeg. Overnachten kan in de bed and breakfast, die ze verhuurt.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nlKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma SeafoodNon+Ultra Coffee & More (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting) en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Jonnie & Thérèse openen een derde vestiging van Brass Boer op het Blue Bay Resort op Curaçao

Volgend artikel

Tristan de Boer nieuwe chef The White Room in Amsterdam

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.