Blog

Zeeuwsche Zoute ontvangt biologisch Skal-certificaat

Zeeuwsche Zoute is officieel geregistreerd bij Skal. Deze organisatie controleert of producten biologisch (gemaakt) zijn en certificeert dit met een keurmerk. Nu is het zo dat zout nog niet biologisch kan worden gecertificeerd, omdat daarvoor geen Europese richtlijnen zijn. Daarom gaat het om de smaakvarianten Zwarte Knoflook en Zwarte Peper.

Skal is een organisatie die is opgericht door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en certificaten uitgeeft aan bedrijven die biologisch produceren. Als onderneming kun jij je aanmelden, waarna een grondige keuring plaatsvindt.

Haal je alle tests en lever je de juiste documentatie aan, dan ontvang je het certificaat. In de periode daarna blijft Skal toezicht houden op de naleving van de biologische productievoorschriften die er zijn.

Zwarte knoflook en zwarte peper

Wat maakt iets biologisch? Bij biologische producten wordt geen gebruikgemaakt van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen.

Zeeuwsche Zoute heeft de Skal-certificering ontvangen voor de smaakvarianten met Zwarte Knoflook en de Zwarte Peper. Zout zelf kan niet biologisch gekeurd worden, maar deze twee ingrediënten wel.

Hoe biologisch is de productie van het zout?

Dat zout zelf niet biologisch kan worden gecertificeerd, komt doordat hiervoor nog geen Europese richtlijnen zijn. Zeeuwsche Zoute maakt het zout wel al zo duurzaam mogelijk.

Het zout wordt gewonnen uit schoon water uit de Oosterschelde in Zeeland en met behulp van groene stroom in zoutkristallen getransformeerd. Het water wordt vervolgens gefilterd om zo ook microplastic te verwijderen en schoon en zuiver zout te produceren.

Restafval is er nagenoeg niet, want het gedemineraliseerde zeewater wordt gebruikt door lokale glazenwassers. Ook worden geen chemicaliën gebruikt bij de productie, geen gekke E-nummers dus! De productie van zout van Zeeuwsche Zoute is dus eigenlijk ook simpelweg een natuurlijk proces.

Door Skal nu ook bij Udea

De Skal-certificering heeft naast een mooie erkenning en een certificaat meer positieve impact voor Zeeuwsche Zoute, omdat er nu meer verkooppunten zijn die het zout in hun assortiment opnemen.

Zo heeft Ekoplaza, onderdeel van Udea, het zout nu in de schappen staan. Ook levert Udea biologische producten aan ruim negenduizend lunchrooms en restaurants. Dus wie weet zie jij straks ook Zeeuwsche Zoute staan!

Ben jij chef, maar kook jij nog niet met Zeeuwsche Zoute? Bestel dan hier jouw proefsetje. Heb jij nog een recept waar Zeeuwsche Zoute in verwerkt zit? Laat het weten via info@zeeuwschezoute.nl.

Wie weet, zie je jouw recept binnenkort op de site en socials van Zeeuwsche Zoute. Uiteraard kun je ook via Instagram (@zeeuwschezoute) een privébericht sturen of het account taggen wanneer je het zout hebt gebruikt.

Deze bijdrage is gemaakt in samenwerking met Zeeuwsche Zoute, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of bestellingen kun je terecht op de website van de zoutspecialist uit Zeeland. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Augurkenkoning krijgt vervolg: ‘Acht nieuwe afleveringen’

Volgend artikel

Drie tips voor het organiseren van een culinaire fietstocht

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.