Blog

Wat van ver komt, is niet altijd lekkerder

René Koelman van Bourgondisch Lifestyle weet waar hij moet zijn voor de lekkerste Nederlandse kazen. In ons land wordt nog volop ambachtelijk gewerkt. In deze blog zetten we twee van deze bedrijven in de schijnwerpers.

‘Wat van ver komt, is lekker’, zo klinkt het spreekwoord. Dat kan wel zo zijn, maar ‘wat van ver komt, is niet altijd lekkerder’. Deze maand zet René Koelman, eigenaar van onze ‘vriend van…’ Bourgondisch Lifestyle, twee Nederlandse kaasmakers in de schijnwerpers. ‘Beide gepassioneerd door hun geiten en het vak van kaas maken’, aldus René.

‘Geitenkaas was twintig jaar geleden misschien wel de minst populaire kaas. Er werd vaak gesproken over de ‘bokkensmaak’. Anno 2021 is dat echter volledig anders. De boeren hebben namelijk niet stilgezeten en zijn er in geslaagd een gezonde trend neer te zetten.’

Zwartbonte geiten
Theo Dekker uit het Noord-Hollandse Schagerbrug startte 25 jaar geleden als hobbyïst op de boerderij van zijn vader en oom in Assendelft met ‘Kaasmakerij Utopia’. Hij deed dat met een kleine kudde zwartbonte geiten. ‘Enkel en alleen, omdat ze er mooi uitzagen’, vertelt René. ‘Het oog wil namelijk ook wat. Nu zorgen ze gelukkig ook voor heel goede melk.’

René leerde Theo ruim twintig jaar geleden kennen. ‘Een man die vol passie sprak over het boerenvak en zijn geiten, en mij kennis liet maken met de kazen van Utopia. Hij leerde mij – ook – veel over de typische kanten van de geitenkaas. Door met elkaar te praten, open te staan voor elkaar en te delen, was er veel ontwikkeling.’

Hobby liep uit de hand
Assendelft werd te klein en de hobby liep uit de hand. Theo trok de stoute schoenen aan en vertrok naar het hoge noorden. In Schagerbrug zette hij een heel nieuwe stal neer en daar werd geiten houden en kaas maken zijn levensonderhoud.

‘Een behoorlijke investering, die niet ging zonder slag of stoot’, weet René. ‘Maar Theo hield vol en is nog altijd positief ingesteld. Hij past zich aan iedere situatie aan, weet anderen te inspireren en slaagt er ook in de toeristen te trekken. Dat laatste leerde hij dertig jaar geleden in de kaasmakerij op de Zaanse Schans.’

Honing en klaver
René spreekt over een gepassioneerde boer, die goed kan samenwerken en communiceren, en mooie kaas maakt. Niet gek dat hij voorzitter is geworden van de ‘Bond van Boerderij-Zuivelbereiders’ (BBZ). Goed voorbeeld goed goed volgen.

‘Theo maakt echte boeren geiten goudse, naturel en met diverse soorten kruiden. Wij hebben zijn belegen kaas en de honingklaverkaas in het assortiment. Echt heel zuivere geitenkazen van rauwe melk, met frisse aangename zuren en veel diepgang. Heerlijk voor op brood of bij de borrel. Of als een mooi begin van de kaasplank.’

Swarte Toer van Doetie’s geiten

Doetie’s geitenkaas
Dan Doetie’s geitenkaas. René daarover: ‘Zij maakt rauwmelkse geitenkazen, meer op basis van de Franse stijl. Ze werkte jarenlang in een laboratorium in Londen, waar onderzoek werd gedaan naar kanker. Op haar fiets trotseerde ze dagelijks de uitlaatgassen op weg naar haar werk. Ze had er genoeg van en ging terug naar Friesland, naar Jubbega, waar ze het roer omgooide.’

Knappe gehoornde dames
Op haar eigen website omschrijft ze het als volgt: ‘Iedere dag, het hele jaar rond, grazen zo’n zeventig knappe gehoornde dames in de weide bij de boerderij van Doetie in Jubbega. De geiten genieten hier van heel veel soorten kruiden en dat vertaalt zich in heerlijk melk.

In de melk van Doetie’s geiten zitten veel natuurlijke micro-organismen, hiervan zijn vele melkzuurbacteriën. Met behulp van deze natuurlijke micro-organismen maakt Doetie de heerlijkste kaasjes. Er wordt dus niet gebruikgemaakt van industriële fermenten. Melk van deze kwaliteit bevat alle ingrediënten om alle soorten zuivel en kaas te maken. Het stremsel wat nodig is, haalt Doetie uit de maagjes van haar zelf geslachte bokjes. Zo is het kringetje rond.

Echt puur natuur
‘En het is waar’, aldus René. ‘Zo uniek, zo zuiver en zo’n mooi voorbeeld van hoe het kan zonder inmenging van de grote industrie. Eigenlijk echt puur natuur!’ Hij vertelt Doetie zo’n vijf jaar geleden te hebben leren kennen. ‘Een vrouw naar haar woord, heerlijk eigenzinnig en die weet waar ze voor staat.

Door haar jarenlange ervaring in laboratoria zijn micro-organismen voor haar geen vreemde en weet ze de natuur goed te begrijpen. Daardoor wordt het één. Het resultaat: zuivere geitenkazen met mooie tonen van kruiden en karnemelk. Wij voeren van Doetie de Swarte Toer en de Grutte Witte. Heerlijk voor op het plateau, maar je verrijkt er ook je salade mee.’

Met deze geitenkazen op het menu maak jij jouw paasdagen extra bijzonder én verteerbaar. Bourgondisch Lifestyle biedt sommige van de kazen ook aan in de webshop. Levering vindt plaats in heel Nederland. Uiteraard ben je ook altijd welkom in een van de fysieke winkels of bij de lokale specialist

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Bourgondisch Lifestyle, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van de genoemde kazen kun je terecht in één van de winkels of op de website van de kaasspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

René Brienen promoot Limburgse asperges in Amsterdam

Volgend artikel

Gratis zelftest bij vergaderarrangement bij De Heerlickheijd van Ermelo

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.