Nieuws

Verbouwing Zout & Citroen*: eerst het interieur en daarna de keuken

Ze hebben er vanwege de huidige omstandigheden extra over nagedacht, maar uiteindelijk hebben Patricia en Bram Helleman doorgezet. Nadat in 2019 het interieur volledig werd vernieuwd, is het nu de beurt aan de (drie) keuken(s) van hun restaurant Zout & Citroen in Oosterhout. ‘De indeling was niet logisch.’

Patricia en Bram Helleman zijn sinds 2014 eigenaar van Zout & Citroen en erin geslaagd zich met hun restaurant te melden in de culinaire top: positie 81 in de Lekker Top 100, 14,5 punten Gault&Millau en een Michelinster.

Bram Helleman
‘We zijn met beperkte middelen gestart, omdat we destijds vanwege externe omstandigheden in twee weken moesten beslissen of we de zaak wilden overnemen’, vertelt Bram. ‘De groei is gestaag gegaan. Ik begon bijvoorbeeld met één leerling en nu werken er zes mensen in de keuken.’

Monumentaal pand
Die keuken bestaat feitelijk uit drie verschillende keukens. ‘Het monumentale pand is een oude koetsierswoning. De warme keuken is gerealiseerd in de vroegere keuken, de koude keuken was vroeger de woonkamer en de spoelkeuken huisvest in de ruimte die ooit dienst deed als opkamer.’

Keukens
Die laatste twee ruimtes worden vernieuwd. ‘De apparatuur wordt vernieuwd, er komt een logischere inrichting en we krijgen meer koel- en vriesruimte. Afhankelijk van de informatie tijdens de komende persconferentie is het de bedoeling dat we vanaf 15 januari weer gasten kunnen ontvangen, waarschijnlijk wel met een beperkte kaart.’

In de zomer wordt mogelijk ook de warme keuken onder handen genomen, al hangt ook dat af van de ontwikkelingen rondom corona. ‘In 2019 hebben we het restaurant vernieuwd. Een verbouwing kost geld, dus dat wordt eerst sparen. Daarvoor hebben we gasten nodig, maar die kunnen alleen komen als het restaurant open is.’

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatReitsma SeafoodNon+Ultra Coffee & More (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrint en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Lex Kok kiest met Hangar voor lokaal en lekker

Volgend artikel

Brute Friterie: luxe snacks en friet van Hans van Wolde

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.