Blog

Sardine op de bbq: ‘Zomers, lekker en vol met vitamines’

Nu we richting het najaar glijden, is het lekker om het vakantiegevoel nog even vast te houden. Dat kan met een ontspannen en zomers eetpatroon. Barbecueën is een heerlijke manier om te genieten van het zachte weer en het zomerse tempo. En de sardine is hét product dat daarbij past.

Door het grote aanbod aan semiprofessionele barbecues wordt het ons gemakkelijk gemaakt om in de tuin te experimenteren met de mooiste en meest uitgebreide vlees-, groente- en visbereidingen. Maar wat als je even iets minder tijd hebt en toch wilt genieten? Dan kies je voor een product dat weinig extra toevoegingen nodig heeft om tóch een smaakvol resultaat op te leveren.

Veel mineralen, weinig milieudruk
Marja Reitsma is tegenwoordig verbonden aan Schmidt Zeevis, de visleverancier die de horeca bevoorraadt en visliefhebbers ontvangt in haar winkel met lunchcorner in haar thuisstad Rotterdam of online de mooiste producten beschikbaar heeft.

Zij adviseert de sardine als we haar vragen naar ideeën die we kunnen gebruiken om even heerlijk een visje van de barbecue te eten, maar waarmee je direct ook flink kunt uitpakken.

‘Sardines zijn op hun allermooist in het najaar en in het voorjaar’, vertelt Marja. ‘Dat betekent dat ze nu volop beschikbaar zijn. Sardines zijn niet alleen lekker, maar bevatten ook veel vitaminen – waaronder  B12 A, D, E en K – en mineralen. Daarnaast is het een vissoort die een hele lage milieudruk met zich meebrengt.’

Grillen
Voor de snelle bbq’ers onder ons: gegrilde sardines, simpel in zijn eenvoud. Reken per persoon op 3 à 4 sardines. Marja: ‘De visboer maakt de visjes graag voor je schoon, maar spoel ze thuis nog even af onder de kraan en dep ze voorzichtig droog. Je zult zien dat nog graatjes in de vis zitten, maar deze zijn straks gewoon op te eten, of gemakkelijk te verwijderen met de punt van je mes.’

Besprenkel de vissen met grof zeezout en laat ze een kwartiertje staan. Hierna hoef je ze alleen nog maar neer te leggen op de warme zone van de bbq, ongeveer 3 minuten aan elke kant.

Marineren
‘Precies lang genoeg om wat gesneden tomaten te besprenkelen met je lekkerste vinaigrette, er een uitje bij te snipperen en wat verse basilicum overheen te strooien, zodat je een frisse salade hebt. En natuurlijk wat schijfjes citroen en peterselie op de borden te leggen, want meer dan dat heeft dit visje niet nodig.’

Kunnen we diezelfde sardines ook iets uitgebreider bereiden? ‘Ja, natuurlijk! Als je wat knoflook en kruiden zoals rozemarijn, peterselie en salie toevoegt aan olijfollie en de sardines hier een uurtje in laat marineren, wordt de smaak van de sardines straks op de bbq nog intenser.’

Verschillende manieren van bakken
Wil je ervoor zorgen dat eventuele andere vissoorten op de barbecue tegelijkertijd klaar zijn, dan heeft Marja de volgende tip: gebruik voor de verschillende vissoorten verschillende bakmethodes.

‘Maak bijvoorbeeld een spiesje met gepelde gamba’s die bestreken zijn met knoflookolie en leg tien minuten voordat de rest op de grill gaat al een pakketje in aluminiumfolie op het rooster, met daarin een stukje zalm of witvis met wat olie, peper en zout, begeleid door verschillende seizoensgroenten’

Een stevig ‘baklapje’ in de vorm van een zeebaarsfiletje bestreken met een mengsel van olijfolie en huisgemaakte pesto vraagt volgens haar ook maar vijf minuten grilltijd.

Stevige witte wijn
Wat we erbij drinken? ‘Hoe dichter we bij het najaar komen, hoe steviger de witte wijn mag zijn. Misschien een op hout gelagerde chardonnay of een viognier? Dat drinkt ook makkelijk door als na het eten iedereen nog blijft nagenieten van de zomerse sfeer en inmiddels al verschijnende sterrenhemel…..’

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Schmidt Zeevis, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie en/of het bestellen van sardine, kun je terecht in de webwinkel van Schmidt Zeevis. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Zo ziet het eerste wijnhotel van Nederland het Dormio Wijnhotel Valkenburg eruit

Volgend artikel

WTOL-Academy stelt Fabienne Baart aan als opleidingsmanager

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.