Nieuws

Nederlandse zaken in lijst beste mondiale Italiaanse restaurants

In de jaarlijkse lijst met beste Italiaanse restaurants van de wereld zijn twee Nederlandse eetgelegenheden opgenomen. De top 50 is een initiatief van 50 Top Italy en kookcongres Le Strade Della Mozzarella, en wordt samengesteld door een team van anonieme en onafhankelijke inspecteurs en experts uit binnen- en buitenland.

De Nederlandse restaurants in de lijst met de vijftig beste ter wereld zijn Pianeta Terra in Amsterdam en Aroma Italian Fine Dining in Vaassen. Ze staan op respectievelijke plek 23 en op positie 43.

Pianeta Terra Amsterdam

De 23e plaats betekent dat Pianeta Terra (foto onder) het hoogst genoteerde Nederlandse restaurant is. In 2000 openden Fabio Antonini, Laura Martini en Raul Mini in de Amsterdamse Beulingstraat.

In de open keuken van de eetgelegenheid vind je alleen ingrediënten die honderd procent biologisch, vaak vergeten, soms zelf ongewenst en – met uitzondering van de wijnen, kazen en olie – van Nederlandse bodem zijn.

Pleidooi voor Moeder Aarde

Pianeta Terra is naar eigen zeggen niet per se een ode aan Italië, maar eerder een hartstochtelijk pleidooi voor Moeder Aarde dat in drie tot zeven verrassende gangen uiteengezet wordt.

Hierop aansluitend is de door Laura met veel zorg samengestelde wijnkaart volledig biologisch, biodynamisch, natuurlijk, slow en Italiaans.

‘We hopen dat gasten zich bij ons thuis voelen en zo goed mogelijk kunnen ontspannen’, aldus Raul. ‘De kunst is een tafel te kunnen lezen: aanvoelen wat iemand wil voordat hij of zij dit zelf weet, een glimlach of een gebaar op het juiste moment.’

Pasquale Carfora

Chef-kok Pasquale Carfora (foto boven), Elisa Leune en Jan Leune openden Aroma Italian Fine Dining in Vaassen zo’n twee jaar geleden in het pand dat voorheen onderdak bood aan driesterrenrestaurant De Leest van Jacob Jan Boerma.

Italiaans restaurant van het jaar

‘Eerder dit jaar zijn we al uitgeroepen tot Italiaans restaurant van het jaar door Italië Magazine en later belandden we op de 89e plaats in de top 100 van Nederlandse restaurants volgens de culinaire gids Lekker500 2024. En nu dit… mamma mia!’, aldus Pasquale.

Top 50 Italy

De lijstjes van Top 50 Italy komen voort uit de organisatie LSDM (Le Strade Della Mozzarella) een gerenommeerd kookcongres dat erop is gericht ‘de wonderen van de Italiaanse keuken’ breed te belichten.

Inspecteurs en experts

De restaurantlijsten worden samengesteld door een team van 150 anonieme en onafhankelijke inspecteurs, en nog eens tweehonderd onafhankelijke experts uit binnen- en buitenland buigen zich over hun beste eetervaringen buiten Italië. Elk oordeel over een restaurant moet volgens de organisatie verifieerbaar zijn.

Pianeta Terra Amsterdam

Lees ook:
Deze zaak is ‘Italiaans restaurant van het Jaar’
Restaurant Aroma opent in voormalig onderkomen van De Leest

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Comté Festive: vier jaar rijpen, keren en poetsen

Volgend artikel

Jeroen Achtien: ‘Wel Inter Scaldes, maar van Jeroen en Sanne’

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.