Blog

Drie wijnhuizen op Mallorca die je niet mag missen

Mallorca. Eiland van zon en vertier. Maar wie de stranden even vergeet, kan prachtige wijnbedrijven vinden in het binnenland en in de bergen. We selecteren er drie om te bezoeken en te proeven.

Jaarlijks strijken miljoenen toeristen neer op het zonnige Spaanse eiland. Jongeren vanwege de uitgaansmogelijkheden in El Arenal bij de eilandhoofdstad Palma. Gezinnen met kinderen kiezen vaker de baaien en stranden in het oosten en noordoosten van het eiland. Wist je dat Luchthaven Palma de Mallorca in de zomer het drukste vliegveld van Spanje is?

Maar wie de drukte wil ontvluchten, moet naar het binnenland of naar de bergen in het westen. Daar vinden we naast rust en groen ook wijnbouw. Op verschillende plaatsen worden in grote en kleine aantallen veelal lokale druifsoorten aangeplant. En dat maakt Mallorca een interessant wijneiland.

Vinoloog en inwoner van Mallorca, Ruud Weterings van WTOL Academy, neemt ons in deze blog mee langs een aantal prachtige wijnhuizen.

Bodegas Son Vives
Op Mallorca zijn verschillende dorpen in de Serra de Tramuntana van oudsher beroemd om hun Malvasía-wijnen, en één daarvan is het pittoreske Banyalbufar. Na de verovering van het eiland door Jaume I begin 13e eeuw, was de landbouw de belangrijkste bezigheid van de inwoners van het eiland.

In de zestiende eeuw werd ongeveer 250.000 liter Malvasia-wijn geproduceerd, die voornamelijk naar het vaste land “het hof van Aragon” werd geëxporteerd. Later, in de 19e eeuw, ontving de “Malvasía” dankzij de Oostenrijkse aartshertog Luis Salvador, die zijn buitenverblijf “Son Maroig” had op het eiland, talloze onderscheidingen in Europa.

In de 20e eeuw werd het ras ‘Malvasia” ernstig bedreigd. De phylloxera vastatrix bedreigde de gehele Europese wijnbouw. De plant veroorzaakte ziektes en leidde uiteindelijk tot het rooien van de Malvasia wijnstokken. De druif stond op de rand van uitsterven. De weinige overgebleven stokken waren verzwakt, nauwelijks vruchtdragend, en verschillende studies concludeerden, dat vrijwel alle druiven door verschillende soorten virussen werden beïnvloed.

Toen in1986 Bodega Son Vives werdt opgericht, begonnen zij aan het, “Malvasía-project”. Samen met andere wijnmakers uit het gebied, gesteund door de Universiteit van Illes Balears en het departement voor landbouw (la Conselleria de Agricultura), besloten zij om de Malvasía-druif een nieuw leven te geven en opnieuw te planten. Met als doel de wijnbouw en kwaliteit van weleer te doen herleven.

Tussen 1999 en 2005 werden twee projecten uitgevoerd om virusvrije Malvasía-klonen te verkrijgen met goede landbouwkundige en oenologische kenmerken. Het herstel van het ras begon met het selecteren van de overgebleven wijnstokken en het verzamelen van de meest zachte scheuten van Malvasía. Deze werden nauwkeurig afgepeld met een scalpel (een chirurgisch scherp mes) totdat ze op het punt kwamen dat vrij was van virussen.

Bodegas Macià Batle DO Binisalem
Jong, dynamisch met een geschiedenis. Macià Batle is één van de grootste producenten van Mallorca. Met bijna 1 miljoen flessen per jaar. Zoals ze zelf zeggen gespecialiseerd in witte wijn. Terwijl 60 procent van de productie rood is. Ruim 40 procent komt van eigen wijngaarden de rest kopen ze in van wijnboeren verspreid over het eiland.

Jonge frisse witte wijnen tot witte wijn met houtrijping, mooie geïntegreerde vanille toetsen van de Franse eiken vaten die ze hier hoofdzakelijk gebruiken. De rosé of rosado zoals ze het hier noemen kenmerkt zich door plezierig rood fruit, met voldoende body om te passen bij de geserveerde tapas, en voldoende fraicheur om hem zo te drinken.


Ook de rode wijnen proef je in twee types. De jonge rode wijnen (de Spaanse joven) gemaakt volgens de methode carbonique of zoals de vrouwelijke gids leuk vertaalde de methode beaujolais. Onder andere een fruitige toegankelijk rode wijn van de mantonegro (inheemse druif van Mallorca) en een iets vollere en rijpere stijl in hun zogenaamde huislijn.

De druiven van oudere wijnstokken worden gebruikt voor de private selection. Ze zijn afgestapt van de regels, dus mogen hiervoor geen Crianza of Reserva meer voor gebruiken. Deze kenmerken zich door een wat rijpere stijl met duidelijk wat ouderdom trekjes.

Bodegas Vinyes Mortitx
Vines Mortitx is een relatief jong wijnbedrijf gelegen in misschien wel een van de mooiste gebieden van Mallorca. Midden in een natuurreservaat met eeuwen ouden olijfbomen.

Het bedrijf is een samenwerking van 5 families die de handen in een hebben geslagen. En ondanks de jeugdige leeftijd heeft dit wijnhuis al een goede naam opgebouwd op Mallorca en daarbuiten. Wat blijkt uit verschillende internationale erkenningen.

In totaal is nu 16 hectare aangeplant met druivenrassen als Malvasia, Syrah (ook wel plaatselijk Sirah genoemd), Cabernet Sauvignon en Tempranillo. Giró Ros is de jongste telg van de familie en inheemse druivenras van Mallorca. Deze is recentelijk aangeplant letterlijk en figuurlijk aan de voet van de Serra de Tramuntana, het gebergte dat loopt over de gehele noordkust met een Unesco erkenning.

De wijnen die er geproduceerd worden kenmerken zich door een aromatisch bouquet en een opvallende frisheid. Iets wat je niet verwacht in dit toch wel warme klimaat.

Extra aandacht is er voor de L’U wijnen. Dit is de prestigelijn van deze Bodega. L’U staat voor “El Primero”, oftewel de eerste. Deze wijnen hebben alle extra aandacht gehad en opgevoed op eikenhouten vatten van opvallend veel verschillende producenten. Mooie concentratie en ook deze hebben opvallend veel frisheid behouden. Iets wat Lorenzo de wijnmaker hoog in vaandel heeft staan.

Wil je meer weten over Mallorcaanse wijnen of deze eilandwijnen zelf proeven? Denk dan eens aan de studiereis naar dit zonnige eiland. Ruud Weterings verzorgt studiereizen en neemt je graag mee op ontdekkingstocht op ‘zijn’ eiland.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met WTOL Academy, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie kun je terecht op de website https://wtol-academy.nl. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Zomerarrangement bij Hotel De Wereld in Wageningen

Volgend artikel

Landgoed Duin & Kruidberg 110 jaar oud en springlevend

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.