Blog

Landgoed Duin & Kruidberg 110 jaar oud en springlevend

Meer dan een eeuw oud, maar nog springlevend. Sterker: misschien wel levendiger dan ooit. Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord bestaat 110 jaar en viert dat in 2019. ChefsFriends mag maandag 3 juni aanwezig zijn bij de aftrap, die wordt gedaan met een lunch voor genodigden.

Landgoed Duin & Kruidberg is zo’n plek die je (minimaal) één keer moet hebben gezien. Je kunt er goed eten, goed drinken én goed slapen. Het volledige pakket ineen dus.

Wellness
Recent is een wellnessvleugel geopend en de omgeving leent zich uitstekend voor prachtige wandelingen.

Op en om het landgoed zelf, of in het om de hoek gelegen Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Ook interesse in een dag op het strand? Geen enkel probleem. Bloemendaal is vlakbij.

Jubileum
Maandag 3 juni zijn we te gast bij de officiële start van een jubileumjaar. Een dag eerder is Landgoed Duin & Kruidberg voor de 110e keer jarig en dat wordt gevierd met een lunch voor genodigden.

De Vrienden van Jacob
We worden ontvangen met champagne en starten met enkele amuses op het terras van De Vrienden van Jacob, het met een Michelinster bekroonde restaurant van Duin & Kruidberg. Ook het voorgerecht krijgen we buiten (en staand) geserveerd.

Uit de keuken van chef Alain Alders komen ‘doperwt met kiwi en kaviaar’, een ‘gamba met VOC-specerijen’ en een ‘coquille tandoori’.

Familie Cremer
Hoewel de geschiedenis van Landgoed Duin & Kruidberg 110 jaar teruggaat, is het pas sinds 2002 geopend voor gasten van buitenaf.

Bij het grootste deel van de geschiedenis hoort de naam Cremer. De familie is tot 1961 eigenaar en verkoopt het in dat jaar aan de Nederlandsche Handelsmaatschappij, die het inricht als vakantieoord voor het personeel.

ABN Amro
Na de fusie van de banken ABN en Amro wordt het landgoed een intern conferentieoord voor de nieuw bank: ABN Amro Bank.

Hoofdgerecht
We gaan naar binnen om te genieten van het hoofdgerecht. Mijn tafelgezelschap bestaat voor het grootste deel uit (voormalig) IJmonders van het Jaar, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt.

Bernard Lensink, general manager van Landgoed Duin & Kruidberg, is één van de juryleden. Op het bord rode mul met gepofte bacon, asperge en een salade van Opperdoezer Ronde-aardappel.

Bernard Lensink
Bernard Lensink werkt inmiddels twaalf jaar in Santpoort-Noord, waar hij leiding geeft aan een bedrijf met een sterrestaurant, brasserie DenK (met een fantastisch terras met dito uitzicht), wellnessfaciliteiten, Koetshuis Nova Zembla en andere vergaderruimtes en 75 kamers.

Alain Alders
Ook op culinair vlak is er stabiliteit. Alain Alders werkt al meer dan twintig jaar voor het landgoed en wordt niet voor niets beschouwd als de culinair directeur van Duin & Kruidberg.

De Vrienden van Jacob is sinds 2006 in het bezit van een Michelinster, heeft 16 punten in de gids van Gault&Millau en staat op plaats 25 in de top 100 van Lekker.

Dessert
Voor het afsluitende dessert (en de koffie) verplaatsen we ons naar de voormalige dinerkamer van de familie Cremer.

Een statige ruimte met schilderijen, die samen een verhaal vertellen. Prachtige plek. Wij genieten er van ‘rabarber met ganzenlever’ (wow!) en ‘rood fruit met sabayon’.

Jubileummenu
Op dit moment is en geen speciaal jubileummenu. De gerechten die wij proeven, komen van de kaart en/of hebben een link met het verleden.

De rest van het jaar worden evenementen georganiseerd die zijn gelinkt aan het 110-jarig bestaan.

Duin & Kruidberg Run
De eerste is op zondag 30 juni, de jaarlijkse Duin & Kruidberg Run, in samenwerking met Natuurmonumenten en atletiekvereniging Suomi. Als deelnemer kun je 5 of 10 kilometer hardlopen.

Culinaire exposities
Donderdag 4 juli en donderdag 24 oktober zijn er zogeheten culinaire exposities, waarbij ook stil wordt gestaan bij het jubileum.

Beide dagen krijg je tien gangen geserveerd met daarin de ingrediënten van het nieuwe seizoen. De kosten per couvert bedragen 115 euro.

Santpoort-Noord
Landgoed Duin & Kruidberg
is gelegen in Santpoort-Noord, vlakbij het lokale treinstation en daardoor dus ook met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Een prachtige plek om goed te eten, goed te drinken en goed te slapen.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining OnlineKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts Import en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Drie wijnhuizen op Mallorca die je niet mag missen

Volgend artikel

Grand Gala des Patrons in 2020 op zondag 26 januari

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.